изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:28 EEST
Днес православната църквата почита Света Великомъченица Екатерина    
Общество София. Църквата почита Света Великомъченица Екатерина. Имен ден празнуват Ката, Кате, Катерина, Катеринка, Кати, Катин, Катина, Катица, Катка, Катрин, Катуна, Катуша, Катюша, Катя, Кети, Кина, Кинка; Катинко, Катинчо, Като, Катош, Катул, Катуш, Тина, Тинка (може да са галени и от Христина, Кристина и др.). Света Екатерина (или св. Катерина) живяла в края на III в. и началото на IV в. в Александрия. Родът й бил знатен, царски.

Изучила философията, литературата, медицината - най-модерните науки за времето. Особено силно било дарованието на Екатерина в медицината. Много знатни князе искали ръката й, но тя на всички отказвала. Била решила да се омъжи само за равен й по хубост, ум и знание. Такъв младеж така и не се намерил.
Не знатните и богатите, а един скитник отшелник определил живота й, разкрил й света на християнството, тайните, чудесата и мъдростта му. А една нощ в съня й се явила Мария Богородица със своя син, проговорила й искрено и от душа и точно така, искрено и от душа, и Екатерина се отдала на вярата. От този ден до смъртта й останали не много дни. При всеки повод тя показвала на езичниците новата си вяра. Веднъж на едно голямо езическо жертвоприношение рекла пред всички на царя: „Царю, не те ли е срам да се молиш пред гнусните идоли? Защо не познаеш истинския Бог, който е слязъл на земята в човешка форма заради нашето спасение?"
Жестоко било наказанието за такива думи. Но царят оценил красотата на девойката и вместо мъки й предложил ръката си. Трябвало само да се откаже от християнството и щяла да царува като истинска царица. Но предложението било отхвърлено с презрение. Петдесет велики мъдреци викнал царят да разубедят хубавата девойка и тя накарала да отхвърлят идолите и да приемат вярата й. Упорството, силата и достойнството на Екатерина били завладяващи. Вече нищо не можело да я спаси от меча на палача. Тя била само на 18 години през 305 г. (или 310 г.), когато присъдата била изпълнена. Преданието разказва, че след смъртта й долетели ангели и отнесли тялото й на Синайската планина.
Ритуали:
Жените месят бяла погача, намазват я с мед или рачел и като дават на всички вкъщи да хапнат от нея, излизат на пътя и раздават наред. Който мине, да опита от питата и да почете светицата. А тя да е благодарна и доволна и да ги предпази от болестта шарка, която често ходела по домовете и моряла хората и най-вече децата. Като не можел да победи злините, които го връхлитат, българинът се научил да ги умилостивява с почит, празници, лакомства и добро отношение. Вярвал, че шарката обича повече от всичко мед, казвал й „сладка и медена" и раздавал от сърце от медената погача и за нея самата оставял на прага. Вярвал, че ако го направи, болестта със сигурност няма да прекрачи в къщата. И вярвал, че ако сложи медено кравайче над вратата, то ще стои като верен страж за болести и злини.
Ритуалите, свързани с болестта, съвпадат с пиковото време на епидемията - ноември (св. Екатерина) и март (Младенци) - и дават знак за здравите нишки, свързващи жизнения опит и познание с религиозния символ в един празник. В случая - празникът на св. Екатерина. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Днес православната църквата почита Света Великомъченица Екатерина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди