изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:45 EEST
МНЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА БЪДЕЩАТА ВИЗИЯ НА ЦЕНТЪРА    
Новини В това увериха зам.-кметът арх. Боян Коларов и главният архитект Боряна Станчева, които призоваха добричлии по-активно да се включат с мнения за визията на площад „Свобода“ в днешния последен ден. Искаме общинската администрация, заедно с гражданите на Добрич, да измислим заедно как ще изглежда центърът на града, сподели на брифинг с журналисти вчера зам.-кметът по устройство на територията Боян Коларов.

Той припомни, че тече процедура, чиято цел е да се състави визия за централния площад на Добрич - „Свобода“. Тя е започнала през пролетта, когато главният архитект Боряна Станчева се е обърнала към Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в Добрич. Тогава е направена първата анкета, която беше само текстова с грубо схематично очертаване на зоната, която се визира. В тази анкета добричлии бяха попитани какво си представят, че искат някога да се случва на това място. Тогава интересът и активността на гражданите не са били особено големи, обясни арх. Станчева. Събрани са едва около 100 анкети. На базата на това са получени няколко насоки, които са предмет на техническото задание на обявения конкурс – т.е. да се реши тази зона, която е значима за града. „Основният проблем за всяка централна част е решаване на обществени функции, съчетани с възможности за паркиране – проблем, който не стои само пред нашия град, а пред всеки един град, който се развива. Имаше идеи да не се застроява тази част, но те бяха много малко“, обясни главният архитект. По този начин е оформена конкурсната програма и техническото задание, които бяха публикувани на сайта на общината. Първоначално осем колектива са заявили желание за участие, но в крайна сметка са получени само 4 проекта. Разгледани са от техническата комисия, която е отстранила един от проектите поради установени недостатъци.
Съгласно конкурсната програма е даден 5-дневен срок, който приключва в 17 часа днес. В него гражданите могат да се запознаят с проектите и да подкрепят най-добрия. На 26 ноември назначената от кмета комисия ще заседава и ще определи критериите, според които ще се оценяват проектите. Критериите не са били предварително обявени, защото не е било ясно какво ще е съдържанието на проектите, които ще бъдат представени. При определянето на критериите ще стане ясно и каква ще е тежестта при оценката на мнението на гражданите.
„Ние в общината все още нямаме ясна идея какво бихме искали да се случи на центъра. В същото време смятаме, че нашият център стои малко аморфен, неорганизиран, неинтересен, незавладяващ. Много ни се иска някога той да стане интересен, привлекателен център, каквито са центровете на европейските градове, които привличат туристи, да бъде и полезен, разбира се“, сподели арх. Коларов. Идеята на конкурса е да се подскаже на общинската администрация какво би могло да се яви на този площад някога. Това не е инвестиционен проект. Никой все още няма инвестиционни намерения за мястото, увери арх. Коларов. Дори и да възникнат някакви идеи на базата на тези проекти, то тези идеи тепърва ще бъдат разработвани. Според арх. Коларов, се повтаря процедурата, с която бе избран проект за градския парк, но без да се бърза.
Затова той призова добричлии да са активни. Проектите са изложени на табла пред хотел „България“, анкетни карти, които могат да се изтеглят от сайта на общината, могат да се получат в сградата на общината. Гласовете на добричлии ще имат своята тежест в проценти при класиране на проектите.  „Занапред мнението на гражданите на Добрич ще има решаващо значение“, увери арх. Коларов. НДТ


 


Сходни връзки

МНЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА БЪДЕЩАТА ВИЗИЯ НА ЦЕНТЪРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди