изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 09:58 EEST
РБ "ДОРА ГАБЕ" ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА "СЪКРОВИЩНИЦАТА НА ДОБРУДЖА"    
Култура Изложба на библиотечни документи от фонда на библиотеката под наслов „Съкровищницата на Добруджа” е подредена в РБ "Дора Габе". Тя е една от съпътстващите прояви, посветени на 65-ата годишнина на културната институция. Изложбата представя редки и ценни издания, различни по вид библиотечни документи – книги, периодични издания, нотни издания, графични, картографски, ел. ресурси, плакети, фотографии,  ръкописи и др., събирани и съхранявани през годините в библиотеката, които се предоставят на потребителите при различни условия за ползване.

На своята годишнина библиотеката показва богатството и разнообразието на своя фонд. Експозицията включва част от редките и ценни издания, които притежава като „Царственик или история болгарская“ на Христаки Павлович, отпечатана през 1844 г. - първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски; Евангелие. Поучително, Събрал от славянски и гречески Софроний Епископ Врачански в 1806/, 1865; Voltaire. La Puselle D’Orleans, 1792; трагедията на Гьоте „Фауст” в превод на д-р Александър Балабанов, 1905-1906; Шекспировата пиеса „Ромео и Жулиета”, приспособена за сцената, в превод на Пенчо Славейков и Пейо Яворов, 1911 г. и др.
В изложбата са представени библиотечни документи от фондовете на всички сектори. Сектор Краезнание и библиотечна колекция „В света на Дора Габе” предлагат на вниманието на посетителите ценни издания като „Добруджанският въпрос в неговата същност” на Петър Габе от 1925 г. и нейния електронен вариант; вестник „Добруджански глас” от 1040 г., фотографии, пощенски картички, диапозитиви, видеокасети, афиши, покани, плакети, карти, ръкописи.
Посетителите на изложбата могат да се докоснат до обаятелния свят на изкуството, чрез  библиотечните документи от фонда на сектор Изкуство – луксозни графични и справочни, нотни издания, е-ресурси, грамофонни плочи, аудиовизуални комплекти, репродукции, между които Историята на Джансън, както е известна на читателите си по цял свят „История на изкуството” 1-4 т. на Х.У. Джансън и Антъни Джансън, една от най-авторитетните и всеобхватни истории на изкуството, допълнена с богат илюстративен материал; DVD колекцията Златни български филми; книги за големите български гласове Борис Христов  и Райна Кабаиванска; грамофонни плочи и техните дигитални варианти; нотни издания, вкл. ръкописи и др. Сектор Читалня разкрива част от своя разнообразен по вид и формат фонд, сред  който е първото цялостно цветно фототипно издание на илюстрирания среднобългарски превод на Манасиевата хроника. Изданието е придружено от том с анализ на илюстративния цикъл. Сред експонираните документи са и различни миниатюрни издания. От библиотечна колекция „Петър Увалиев” е представено двутомното издание E. T. Cook, The Life of John Ruskin, 1911-1912 г.
От сектор Книгозаемане са подбрани произведения на лауреати на Нобелова награда за литература от 2000 до 2015 г.; отличени с различни награди български, както и добрички автори, сред които Камелия Кондова и Галин Никифоров.
Експозицията от библиотечни документи отделя специално място за богатия и атрактивен детски фонд - последните луксозни издания на емблематичните произведения „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол и „Оливър Туист” на Чарлс Дикенс, илюстрирани от Ясен Гюзелев; Маркъс Коупър с книгата „Пътуване през световната история” с приложени копия на 20 знаменателни документа, триизмерни пътеводители и др.
Изложбата е експонирана в централното фоайе на библиотеката и ще остане до 7 декември. НДТ


 


Сходни връзки

РБ "ДОРА ГАБЕ" ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА "СЪКРОВИЩНИЦАТА НА ДОБРУДЖА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди