изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:34 EEST
КМЕТЪТ НА ДОБРИЧ ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ПРЕДСТАВИ ЕКИПА СИ    
НовиниЙордан Йорданов съобщи, че иска ревизиране на дейността на Общината за последните осем години

Кметът на Добрич Йордан Йорданов представи екипа си на пресконференция вчера. Все още в длъжност не е встъпила само Елка Димова –зам.-кмет по финанси, тъй като има ангажименти, които трябва да приключат в Сметна палата, където досега е работила. Тя също присъства на пресконференцията. Представиха се още д-р Емилия Баева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, арх. Боян Коларов - зам.-кмет „Устройство на територията“, Росица Йорданова - „Икономическо развитие и европейски фондове“ и Калина Георгиева – секретар на Община Добрич.



Йордан Йорданов обясни, че не е имало официален приемо-предавателен протокол с предишното ръководство на Общината, в който да се посочи какво се предава. "Работим в насока ревизия и одит. Изискал съм една голяма част от документацията да се предостави", каза той. Още следващата седмица ще се изпрати официално писмо до Държавна финансова инспекция и Сметна палата, като ще се упоменат позициите, по които се искат ревизии и одит. Паралелно се водят разговори и с фирми, които имат нужния сертификат, за да извършат ревизия и одит. Ще се проверяват сключените договори по оперативни програми, договорите за обществени поръчки и др. Искаме външен обективен поглед за това, което се е случвало през последните години, обясни Йорданов. Одитите и ревизиите, които ще се проверяват от държавните институции, няма да съвпадат с тези, които ще се ревизират от външните фирми. На първи етап ревизиите ще са за последните четири години. На следващ етап ще се поиска ревизиране и на предходния мандат.



"Това, което до момента прави впечатление по бюджет 2015 г., е, че по една от точките е гласуван общински дълг в рамките на около 18 млн. лева, като от приетия бюджет не става ясно каква е нуждата от поемането на такъв общински дълг. Другото е размерът на лихвите, които трябва да се платят от 2012 до 2017 г., който е в порядъка на 3,5 млн. лева също няма пояснение  защо се налага да се плаща такава лихва. Тъй като това са пари на данъкоплатците, трябва да знаем защо се плаща такава лихва. Друго, което направи впечатление е, че за последните четири години събираемостта на патентния данък е намаляла с около 30 %, което автоматично значи свиване на бизнеса в града. Изготвяме стратегия за следващите години как това да бъде предотвратено и да имаме ръст в икономическото развитие", обясни кметът.
Подготвя се визията за бюджет 2016 г., която трябва да се представи на публичното обсъждане на 30 ноември. До края на седмицата ще бъдат обявени приемните дни на членовете на екипа. Ще бъдат създадени обществени съвети по различните сектори. Ще се възстанови работата на Тристранния съвет за социално сътрудничество. Предстои да стане ясна и визията за промени в структурата на администрацията. Кметът посочи, че в ресора "Икономическо развитие и европейски фондове“ ще се обособят дирекции за европейските проекти и за обществените поръчки.
Йордан Йорданов обяви, че ще се направи всичко възможно Община Добрич да кандидатства по всички възможни програми, по които е допустим бенефициент, включително и по Програмата за развитие на селските райони. Ако е необходимо, ще се привличат и външни консултантски фирми за това.
Д-р Емилия Баева – заяви, че ще се работи за обогатяване на културния календар с нови събития, като ще се дава поле за изява, както на местни творци, така и таланти – национално и световно значими личности. Ще се реновира материално-техническата база. Културният календар на общината ще бъде свързан с културния туризъм. Ще се подобри популяризирането на културния календар, тъй като част от гражданите остават с впечатление, че има някаква недостатъчност, дори, че в града липсва културен живот. Ще се работи за превръщането на АЕМО „Старият Добрич“ в истински етнографски комплекс, тъй като той няма такъв статут. Целта е Добрич да бъде град с европейски измерения в областта на културата, каза д-р Баева. В областта на образованието стремежът е да се развива достъпно, модерно и конкурентноспособно образование. Ще се водят разговори с бизнеса, като целта е децата да получат тук такова образование, че да могат да намерят реализация тук. Зам.-кметът посочи, че броят на децата в общината намалява, което се отразява на броя на децата в детските и учебни заведения. Броят на учениците за тази учебна година е намалял с 434, а броят на децата от предучилищната и яслена възраст е още по-голям. В сферата на здравеопазването целта е да се запази постигнатото и да се оптимизира структурата. Общината има 14 социални услуги. Д-р Баева призова в навечерието на Коледа бизнесът, гражданите да подадат ръка на онези добричлии, които са лишени от семеен уют, от финансови средства.
„Преди да стана администратор, като свободен гражданин винаги съм очаквал администрацията да ме търси за някакви съвместни решения, действия. Затова вече като администратор смятам, че това е основната ми цел, главното нещо, с което ще бъда полезен и на администрацията на общината, и на гражданите на Добрич, а именно – да бъда в постоянен контакт с гражданите“, сподели арх. Боян Коларов. Не мога да вземам решения, без да попитам гражданите, които представляват Община Добрич, подчерта той.
Росица Йорданова сподели, че идвайки от частния бизнес много добре знае, че дейността, която  ще ръководи, може да се развива успешно с един много добър екип. Тя се е уверила, че той е от много добри професионалисти и тя разчита, че ще успее да защити тези хора, които са й доказали вече, че са работили много професионално и задълбочено по проектите. Продължена е работата по проектите, която трябва да се свърши. Още на първата сесия е внесена докладна записка, с която е поискано разрешение да се иска трето авансово плащане във връзка с благоустрояването на междублокови пространства – „Дружба 3“ /зад бл. 30/, „Дружба 30“ /около блок 40/ и спортната площадка по улица „Самарско знаме“.
Предстои да се приеме инвестиционна програма във връзка с интегрирания план за възстановяване и развитие. Тя ще даде възможност да се кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж“. Едно от важните изисквания на управляващия орган е да се създадат т.нар. междинни звена, които включват експерти и да се сключи споразумение с управляващия орган, който делегира правомощия, за да започне да се работи по проектите, които са изключително важни. Нямаме друга алтернатива, освен да продължим да работим започнатото. На нас са ни нужни тези финансови средства, както и да разработваме нови проекти.
Елка Димова сподели, че през последните 12 години работи в областта на публичните финанси и дори към настоящия момент все още е служител на Сметна палата, не е встъпила в длъжност като зам.-кмет поради наличие на одитни ангажименти, по които текат технологични срокове. Изчаква се те да изтекат, за да може да започне работа като зам.-кмет. В момента най-належащ проблем е съставянето на проекта за бюджета за 2016 г. Процесът тече, служителите на общината работят. Има съставена тригодишна прогноза за приходи, за разходи за периода 2016-2018 г. На база на тази прогноза се работи бюджетът.
Секретарят Калина Георгиева обяви, че основната й цел е, съвместно с администрацията да се работи в полза на гражданите на Добрич. Ще разчита на техния професионализъм и лоялност, на екипната работа. Няма напуснали служители на общинската администрация.  НДТ


 


Сходни връзки

КМЕТЪТ НА ДОБРИЧ ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ПРЕДСТАВИ ЕКИПА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди