изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:08 EEST
СЪДЪТ ПОТВЪРДИ ИЗБОРА НА ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ЗА КМЕТ НА ДОБРИЧ    
Ред и сигурност С решение на Административния съд се потвърждава решението на Общинската избирателна комисия, с което е обявен резултатът от балотажа и за кмет на Добрич е обявен Йордан Йорданов, издигнат от коалиция “Реформаторски блок”. Делото бе образувано по жалба на ПП ГЕРБ, в която се сочи, че са налице нарушения на изборната процедура при провеждане на първия тур за избора на кмет, проведен на 25 октомври.

Допуснати са множество нарушения при преброяването и отчитането на изборните резултати в протоколите на СИК, което е видно от извършените множество поправки в тези протоколи. Твърди се също, че и при двата проведени тура за избор на кмет действителни гласове са отчитани като недействителни и обратното, бюлетини, в които поставените от избирателите знак “Х” или “V” с химикал пишещ със син цвят, излизащ извън квадратчето на съответния кандидат, но не навлизащ в квадратчето на друг са отчитани като недействителни гласове. Сочи се и, че тъй като разликата между кандидатите Йордан Йорданов и издигнатата от ГЕРБ Детелина Николова е само 283 гласа, посочените нарушения са рефлектирали върху крайния изборен резултат и са доведи до промяна на резултата от избора в полза на кандидата на Реформаторския блок. От ГЕРБ поискаха отмяна на решението за обявяване на резултата от балотажа и обявяване избора за кмет на Йордан Йорданов за недействителен. Бе поискано повторно преброяване на бюлетините от конкретно посочени секции на проведения първи и втори тур на избора.
 В становището си по същество на делото жалбоподателят чрез процесуалния си представител е посочил, че при повторното преброяване на недействителните бюлетини от първи тур на избора за кмет на Община Добрич в чувалите от пет секции, а именно 67, 87, 106, 115 и 122 не са открити бюлетини за избор на кмет, както действителни, така и недействителни. Установено е и, че в някои от секциите с конкретно посочени номера СИК неправилно е отчел като недействителни действителни бюлетини. Освен това при повторното преброяване е установено, че в някои от секциите с конкретно посочени номера в протоколите на СИК са отразени недействителни бюлетини, които при огледа в съдебно заседание не са открити като такива.
Съдът допусна повторно преброяване на недействителните бюлетини от всички 128 секции в Община Добрич от първи и втори тур на избора за кмет на Община Добрич, за да се установи дали са правилно отчетени като недействителни от страна на СИК. Направено е и повторно преброяване на действителните бюлетини в посочените от ГЕРБ секции с номера 7, 11, 18, 76, 80 и 118 от първи тур и № 6, 7 и 71 от втори тур, за да се установи дали корекциите на действителните гласове на определени кандидати в протоколите тези секции съответстват на действителните гласове за тези кандидати и дали евентуалното им несъответствие влияе на изборния резултат.
При повторното преброяване на бюлетините от първия тур в чувалите в пет секции не са намерени бюлетини за избор на кмет, както действителни, така и недействителни. По искане на ОИК е направен оглед на чувалите от тези секции с бюлетините за референдум, където са открити всички материали от избора на кмет.
Съобразно заключението на съдебно-математическа експертиза общият брой на установените действителни гласове за отделните кандидати на проведения първи тур на избора за кмет е 29252, което е с 57 повече от тези, установени в решението на ОИК. Действителните гласове за Детелина Николова трябва да се увеличат с 32 гласа и да станат 14351 гласа, което представлява 49.060% от общия брой на действителните гласове. Действителните гласове за Йордан Йорданов се увеличават с 6 гласа и стават 5645, което представлява 19.298% от общия брой на действителните гласове. За втория тур на изборите по решението на ОИК за Йорданов са подадени 11797 действителни гласа, а за Детелина Николова - 11514 действителни гласа. След обобщение на резултатите от повторното преброяване на недействителните бюлетини  гласовете за Йорданов се увеличават с 8 и стават 11805, а за Детелина Николова - с 5 и стават 11519 гласа. В тази връзка се установява, че разликата на балотажа двамата кандидати е 286 действителни гласа в полза на Йордан Йорданов. Установените от съда резултати от повторното преброяване на действителните и недействителни гласове от проведения втори тур на избора за кмет на Община Добрич потвърждават решение № 277-МИ от 2. 11. 2015 год. на ОИК, с което за избран кмет на Община Добрич е обявен Йордан Йорданов, издигнат от коалиция “Реформаторски блок”, се казва в съдебното решение. НДТ
 


Сходни връзки

СЪДЪТ ПОТВЪРДИ ИЗБОРА НА ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ЗА КМЕТ НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди