изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:17 EEST
Екзекуция! Протестърите убиха българската журналистика    
КоментариЕкзекуцията на българската журналистика започна в сряда – 25.11.2015 г., 16:05 ч. и приключи на 26.11.2015 г. в 14:15 ч. Двадесет и два часа и десет минути. Триактно. Мъчително. С особена жестокост.

Екзекутор беше сайтът “Медиапул” и в частност един от щатните му палачи - Полина Паунова.

След 14:15 ч. на 26.11.2015 г. доверието на обществото в обективността на българската журналистика го няма. Няма и да се върне.

Обезумели от страстта си към власт, минаваща през сваляне на Главния прокурор, а след това и на премиера Борисов, група неподлежащи на определение индивиди върнаха България във времената на тотално информационно затъмнение и заблуди.

И нищо вече няма да е същото.

 

Екзекуция – Акт 1

 Факти и заблуди

 Факт
25.11.2015г. 16:05ч. Сайтът “Медиапул” публикува статия със заглавие “ЕК настоя за обективна проверка на “Яневагейт” и оттегляне на Главния прокурор”. В нея, като официално становище на ЕК, е посочено, че Сотир Цацаров трябва да се оттегли от поста Главен прокурор и да не изпълнява задълженията си по конституция и закон, докато тече проверката по т.нар. скандал “Яневагейт”. И видите ли - “Медиапул” е такава институция в медийните среди, че даже ЕК му отговаря официално. Дотогава дума не става за размяна на мейли /но за това по-късно/, а за официална кореспонденция. Това, което се внушава на публиката и от другата сутрин ще бъде поето от другите съзаклятници /сутрешни тв блокове, министър на правосъдието и прочие клакьори/ е – “Цацаров да се маха. Понеже ЕК така каза”. В близката далечина е останала фиксацията в премиера Бойко Борисов. Един по един.

Още тогава за всеки разумно мислещ беше ясно, че това е заблуда.

 Заблуда

Кой журналист не би публикувал като доказателство за написаното официалния отговор на ЕК?! Правилно – никой. Но факсимиле от този отговор нямаше. Нещо не беше наред.

Обаче екзекуцията беше в ход.

 

Истини и последствия

 

Истина

Дадено е началото на опит за институционален метеж.

 Последствие

Обществото е силно смутено.

 

 Екзекуция – Акт 2

 Факти и заблуди

 Факт

26.11.2015г. В отговор на запитване от страна на Главния прокурор на Република България, ръководителят на представителството на ЕК в България официално заявява, че медийните публикации, цитирани по-горе, са некоректни. Изразява най-добри почитания към Главния прокурор и ръководената от него институция.

 Заблуда

Оказва се, че “Медиапул” съзнателно е заблудил читателската си аудитория, внушавайки свои виждания и желания.

 
Истини и последствия

 

Истина

ЕК не може и съответно – не се е ангажирала с мнение, относно така наречения скандал “Яневагейт”, а още по-малко с институцията Главен прокурор на Република България.

 Последствие

Българинът вече не знае кога становище, изразено от името на ЕК, изхожда именно от там.

 

Екзекуция – Акт 3

 

Факти и заблуди

 Факт

26.11.2015 г.  14:15 ч. Сайтът “Медиапул” публикува статия със заглавие “ЕК за разследването на “Яневагейт” и временното оттегляне на Цацаров”. Тъпата секира Паунова е оттеглена и вече като автор е посочен Mediapool.bg. В нея, като доказателство за кореспонденцията с ЕК, са публикувани факсимилета от два мейла между Полина Паунова и пожелал анонимност официален източник от ЕК. С това “Медиапул” счита повдигнатите въпроси относно релацията му с ЕК за изяснени.

 

Заблуда

Че се излагат и “прекаляват” са меки определения. Става въпрос за варварство в 21-ви век. Би следвало да се обърне внимание на няколко пункта в кореспонденцията (най-вероятно между Полина Паунова и самата нея), публикувана от “Медиапул”. Видно от публикуваното факсимиле на запитването до неясен адресат, същото е направено на 23.11.2015 г. Значително по-интересен обаче е “официалният” отговор на ЕК. Може би само на Паунова и “Медиапул” ЕК отговаря официално по електронна поща. Няколко неща в този мейл са прелюбопитни:




1. Началото и краят на това съобщение са в синьо. Същинската част е в черно. Апропо, кой в днешното напрегнато време си играе с цветовете в един мейл, още повече да си прави труда да пише на италик. Вярно, зевзеци всякакви, но тук става дума за правителството на Европейския съюз, и ако то е толкова фриволно, то този Съюз не го чака нищо добро.

           2. Повече от странно е, че запитването на Полина Паунова към Доктор Кой, се е случило на 23.11.2015 г. Отговорът на това запитване е “получен” от нея на 24.11.2015 г. и започва с “Извинете ме за забавянето на отговора”. Всъщност, това не е лошо, тъй като за европейския гражданин би означавало, че ЕК е екзактна като мобилен оператор при поискване на данни за сметката, т.е. отговаря незабавно, и забава в рамките на 24 часа е тежко провинение, за което се дължи извинение. Въпреки че получава “официалния” отговор от ЕК на 24.11.2015 г., “Медиапул” забавя уведомяването на обществото до 25.11.2015 г. без да се извинява.

           3. Часове, след като ЕК отговори официално на Главния прокурор, се появиха факсимилетата, които се обсъждат тук. В “официалния” отговор на ЕК до “фактора” Полина Паунова се набива в очи нещо, което кара ръката на читателя да затвори завинаги сайта “Медиапул” и да не вярва на българските журналисти никога повече. В официалния отговор на Европейската комисия до Главния прокурор е казано, че “независимостта на съдебната система е крайъгълен камък на всяко демократично общество”. Във факсимилето, публикувано  от “Медиапул” часове по-късно, пише: “The independence of judiciary is, of course, a key cornerstone of every democratic society.”, което преведено на български значи: “Независимостта на съдебната система е крайъгълен камък на всяко демократично общество”. Звучи познато, нали? Да приемем ли, че Огнян Злетев – ръководител на представителството на Европейската комисия в България, е пишещия си с “Медиапул”, и в частност с Полина Паунова?! Ако е така – защо изразява мнение на комисията за некоректност на публикуваното в “Медиапул”? Или просто Полина е преписвала в опитите си да съчини несъществувала кореспонденция?

 

Истини и последствия

 

Истина

“Медиапул” извърши чудовищна манипулация, използвайки името на Европейската комисия. Създаде смущаващ резонанс в доверието на българското общество към институциите, управляващи и регулиращи всички процеси в Европейския съюз. Нанесе неизличимо петно на България. И в частност, за което говорим – екзекутира българската журналистика.

 

Последствие

Когато българинът, след малко, след часове, или утре, вдругиден, отвори български информационен сайт или разгърне българска печатна медия, той вече винаги ще знае, че нещо “не е точно така”.

 

Пост мортем

Защо го направиха? Питайте ги...
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Екзекуция! Протестърите убиха българската журналистика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди