изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:57 EET
ЧЕСТИТО, БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ТОКЪТ ПОСКЪПВА СЕРИОЗНО СЛЕДИЗБОРНО!    
Икономика Електроенергията вероятно ще поскъпне от началото на 2016 г. заради пълната либерализация на пазара. Това прогнозира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обаче подчерта, че никой не може да каже с колко ще се промени цената.


 „Няма как аз или който и да било да се ангажира с това, но практиката показва, че в първите месеци след пълната либерализация на пазара, се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. Много скоро след това обаче, е падала на нива под тези преди либерализацията. Пазарът е най-добрият регулатор и най-добрият начин за определяне на цената“, заяви Петкова в „Тази сутрин“ по бТВ.

След като водещият припомни прогнозата на Таско Ерменков, че цената ще скочи с 30-35%, ако пълната либерализация не стане умно и постепенно. Ние правим точно това, но не мога да се съглася с такава прогноза, заяви енергийният министър.

„Пълната либерализация на енергийния пазар е един процес, който трябва да се случи в България. Родината ни е една от малкото страни в ЕС, която не е направила това. Поели сме ангажимент и трябва да го изпълним през 2016 г. След като това стане факт, цената на електрическата електроенергия няма да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, а от търсенето и предлагането. За тази цел са предприети поредица от стъпки.

Обикновеният потребител ще има възможност да избира сам доставчиците на ел. енергия. Те ще са много и ще се конкурират помежду си, за да предложат най-добра оферта и най-добри условия на българските потребители“, обясни Петкова.

На въпроса дали може трите ЕРП-та да направят картел и да продават на високи цени, тя отговори, че доставчиците ще са много повече и затова няма как да се реализира този лош сценарий. „Ще има конкуренция и пазарът ще определя цената. Няма по-обективен критерий от него“, заяви министърът на енергетиката.

Тя припомни, че проектът Южен поток бе спрян от страна на Европейската комисия през юни 2014 година, със съмнения за нарушения на европейското законодателство и тази процедура не е приключила. Тръбите за проекта ще стоят на пристанище Бургас, докато не чуем от Газпром техните планове, каза още Петкова.  http://sosnovini.bg
 


Сходни връзки

ЧЕСТИТО, БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ТОКЪТ ПОСКЪПВА СЕРИОЗНО СЛЕДИЗБОРНО! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.51 секунди