изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:50 EEST
Става нещо под Земята: От десетина дни изригват 7 големи вулкана (ВИДЕО)    
По светаПовишена вулканична активност започна на Земята след 29 ноември, като по безпрецедентен начин изригнаха няколко от големите вулкани в различни части на планетата, съобщи thebigwobble.org. На 1 декември избухна „Санта Мария” в Гватемала, изхвърли стълб от дим, пепел и камъни на височина 2-3 километра в атмосферата.

Тръгнаха и неголеми пирокластични потоци към населени места в близост. В същата държава се събуди и вулканът „Фуего”, който през 2015 година е навлязъл в нова фаза, според геолози.

Процесите продължиха в съседната държава- Никарагуа, където се събуди вулканът „Момотомбо” и то за първи път от 110 години. Повишена активност показа и близкият до „Момотомбо” вулкан „Телика”. Той бе разтърсван от взривове от септември, това продължава и хората тук се страхуват от пълно изригване в следващите дни.

В друга държава от региона- Коста Рика, вулканът „Туриалба” също започна да показва признаци на събуждане и властите започнаха да се подготвят за евакуация на живеещите в района.

Малко по-рано- на 28 ноември се събуди и мексиканският вулкан „Колима”, който изхвърли стълб от дим и пепел на височина над 1.2 мили. Властите наблюдават изригването и също подготвят план за евакуация ако се наложи.

На 2 декември се събуди и един от европейските вулкани- „Етна” изригна, а експерти обявиха силата на изригването като най-голяма за последните няколко десетилетия. Изхвърлените от „Етна” дим и пепел направиха пейзажа в района му лунен.

Сега вулканолози се мъчат да разрешат загадката-дали има свързаност в тези изригвания или всичко е поредица от случайни събития. Проучват се данни за силата на вулканичните прояви във всички региони на планетата и се наблюдават някои от най-големите и опасни вулкани.  http://www.blitz.bg




 


Сходни връзки

Става нещо под Земята: От десетина дни изригват 7 големи вулкана (ВИДЕО) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди