изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:28 EEST
30 ОРГАНИЗАЦИИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ УЧАСТВАТ В КЛЪСТЕР ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ    
Европейски съюзИнтегрирана система за безопасност и управление опазването на околната среда е разработени и внедрена в рамките на проект „Клъстер за зелена енергия „Констанца – Добрич“. Той се реализира в продължение на 18 месеца, като водеща организация е Сдружение Бизнес Агенция-Варна, клон Добрич, а партньор - СМU –Констанца. На пресконференция ръководителят на проекта Силвия Щумпф обобщи дейностите, реализирани през последната година и половина.

В рамките на проекта е направено проучване на изградените мощности за възобновяеми енергийни източници в региона и потенциала за балансиран растеж на зелената енергия, допълни Силвия Щумпф.
По данни, набрани в рамките на проекта, в област Добрич са изградени вятърни електроцентрали с мощност 470 мегавата, или това са 73 на сто от ветрогенераторите в страната. В Добричкия регион работят фотоволтаици с мощност 20-30 мегавата, а все още слабо развит сектор е производството на електрическа енергия от биомаса.
Стана ясно, че в клъстера са се включили 30 организации – по 15 от България и Румъния. Сред тях са представители на бизнеса от ВЕИ сектора, неправителствени организации и академични звена. Очаква се занапред да се включат и общини, както и по-големи ветропаркове. Това е един от пътищата, за да се подобри околната среда, посочи тя.  По време на изпълнението на проекта 320 души са били въвлечени в идеята, а именно - разумното ползване на природните ресурси и контролиране на използването им. Това са реални проекти с реални резултати, подчерта Силвия Щумпф.
По думите й, в досегашната си работа клъстерът е успял да срещне представители на бизнеса и екоорганизациите, в резултат на което да се тушират доста спорове. Опитваме се да изгладим тона между тях, посочи С. Щумпф.
Тя каза още, че България е изпълнила изискванията на ЕС за дял на възобновяемата енергия към 2050 г. още през 2009 г. Според нея, малка част от ветрогенераторите на територията на област Добрич са опасни. Това, че няма много соларни паркове пък не отнема много от чернозема в региона.
Основната задача за създаването на клъстера за зелена енергия е да се създаде организация, която да подпомага развитието на клъстера, да представя възможности и платформа за обмен на добри практики, обясни доц. Кирил Киров от Технически университет - Варна, който е изпълнител на проекта.
Разработена и в процес на внедряване е интегрирана система за управление. Тя е интернет базирана и позволява на членовете на клъстера да обменят помежду си опит. Системата дава възможност да се оценява състоянието на всеки един член на организацията. Клъстерът може да оценява общото ниво на развитие,  да подпомага членовете, за да постигат добрите практики, обясни той. Реализиран  е механизъм за оценка и самооценка на всички членове на клъстера. Има разработен наръчник с 9 процедури за управление на риска. Представени са две методики за оценяване на риска. Финансирането е в размер на 458 000 евро и изтича към 31 декември 2015 год. Усвоени са обаче едва 70% от средствата.Проектът е финансиран по Програма трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 год. НДТ


 


Сходни връзки

30 ОРГАНИЗАЦИИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ УЧАСТВАТ В КЛЪСТЕР ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди