изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:40 EET
БУМЕРАНГЪТ СЕ ЗАВРЪЩА: Турските спецслужби "установиха" поръчителя на големите терористични актове в страната    
По света Спецслужбите на Турция са установили, че поръчител на редица крупни терористични актове в страната, включително терористичния акт в Анкара през октомври, е главатаря на турската клетка на ДАЕШ 33-годишният Илхам Балъ и сега го издирват. Съобщението е на проправителствения вестник Hurriyet с позоваване на правоохранителните органи.

На 10 октомври в Анкара стана най-големият терористичен акт в историята на Турция. При самовзривяването на двама терористи-смъртници загинаха 103 участници на мирен антиправителствен митинг, над 500 потърсиха медицинска помощ. Според столичната прокуратура, терористичният акт е организиран от „клетката в Газиантеп” (до сирийската граница), която планирала да извърши терористични актове из цяла Турция със санкцията на ДАЕШ.

За информация, която може да посочи следите и да бъде задържан Балъ, известен още под прякора Абубекир, турските власти обещават възнаграждение в размер на 3 млн турски лири (около 1 млн долара).

За установяване името на поръчителя спомогнала информация по време на рейд против нелегалните бандити в граничната със Сирия провинция Газиантеп, проведен от турските служби след терористичния акт в Анкара.

Според тяхната версия, Балъ дал нареждане за осъществяване на терористичния акт не само в Анкара, но и в Суруч против кюрдски активисти и в Диарбекир на митинг на прокюрдската Партия на демократичните народи, като в тях са загинали общо 140 души. Той също така е причастен към отвличане на турски войници на границата със Сирия.

Според източници на вестник Hurriyet, Балъ за първи път попаднал в полезрението на турските спецслужби през 2002 г., заради участие на 20-годишния младеж в терористичната групировка „Ал Кайда” и в продължение на 3 години се намирал в затвора. През 2012 г. Балъ заминал за Сирия и се присъединил към терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра”, а след това към „Ислямска държава”. Турската полиция наблюдавала Балъ чак до януари 2014 г. и подслушвала телефона му, след което му загубила следите.

ВЕРСИЯ БЛИЦ: Публикацията в проправителствения вестник Hurriyet е по-скоро дезинформация на турското разузнаване МИТ. В тотално контролираните медии в Турция изведнъж излиза съобщение, че се издирва опасен терорист, на когото следите от две години са изгубени? И в Сирия го наблюдавала националната полиция, а не довереното на Ердоган външно разузнаване МИТ? Редно е да се зададе въпроса защо ДАЕШ услужливо организира атентати с камикадзета точно срещу противници на правителството – кюрдите и профсъюзите?
Може с голяма доза сигурност да се предположи, че хипотетичният Илхам Балъ вече не е сред живите и 3 милиона лири ще останат неизразходени, за сметка на това властите в Анкара ще хвърлят прах в очите на Европа, че се борят с тероризма.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

БУМЕРАНГЪТ СЕ ЗАВРЪЩА: Турските спецслужби "установиха" поръчителя на големите терористични актове в страната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди