изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:04 EEST
ПРЕВРЪЩАНЕ НА ЛЕТИЩЕТО В ИНТЕРМОДАЛЕН ТЕРМИНАЛ ПРЕДВИЖДА НОВИЯТ ОУП НА ДОБРИЧ    
Новини „Лозята”  стават селищно образувание. Предлага се да спре продажбата на земи край околовръстните пътища на града. На територията на бившето военно летище да бъде изграден интермодален терминал, като своеобразен "локомотив" на комбинираните превози. Това предвижда новият Общ устройствен план /ОУП/ на Добрич, който в петък бе представен на обществено обсъждане. . Последният Общ устройствен план на града и землището му е от 1997  г. Новият дава перспектива за следващите три десетилетия.

Модерният терминал с транспортно-складови площи може да се развие на терен от 390 хектара, като се осигури обслужване от три вида транспорт - автомобилен, железопътен и авио-, поясни ръководителят на екипа, подготвил ОУП, архитект Иван Димчев.
Модерният терминал с транспортно-складови площи може да се развие на терен от 390 хектара, като се осигури обслужване от три вида транспорт - автомобилен, железопътен и авио-, поясни ръководителят на екипа, подготвил ОУП, архитект Иван Димчев. Според него, има всички дадености този терен да стане логистична зона от висок ранг. Освен това е на 42 минути от пристанището във Варна, на 1 час и 5 минути до Силистра, и на по-малко от час до граничните пунктове Йовково и Дуранкулак. Арх. Димчев счита, че Община Добрич трябва да продължи да настоява държавата да й предостави терена на бившето летище, защото с тази най-мащабна промяна в индустриалните територии на Добрич ще се осигурят много нови работни места и икономиката ще се съживи.
Новият общ устройствен план предвижда нови територии да влязат в регулацията на града. Северната и Западната производствени зони разширяват своя обхват, като към тях се включват нови територии, които се включват в регулация, както и терени, разположени  в северната и  североизточната част на квартал «Изгрев», на терена до соларния парк и др. Заложено е и усвояване на терени за жилищно застрояване, заключени от «Околовръстен път», ул.»Стефан Стамболов», ж.к. «Дружба 4» и бул. «Добруджа».
Режим Ц, който е предвиден за центъра на града, е с по-завишени показатели. Той дава възможност за по-интензивно застрояване. Там се дават възможности, предвид ценността на територията, да се застроява по-плътно, по-интензивно.

С проекта се предлага обособяване на зона за вилно строителство  на  територии в местностите „Гаази Баба“ и „Лозята“ с площ от 205,74 ха. Районът на „Лозята“ не бе влязъл в регулация с предишния план. Сега се предлага да бъде като селищно образувание в режим на вилна зона, което означава по-ниски показатели на застрояване, обясни арх. Димчев. Там предстои да се направят подробни устройствени планове, които да решат проблемите с уличната мрежа, с водоснабдяване, електричеството и т.н.
Арх. Димчев предлага да спре продаването на терени в района на околовръстното, тъй като черноземът тук е много ценен. Според него, изнесеният на такива терени бизнес трябва да се върне в реновираните стари индустриални зони. „Тук има доста суровини, а допълнително производство на базата на тези суровини няма. Въпрос на рекламиране е да се привличат инвестиции, има терени, макар да трябва да се изгражда инфраструктура”, обясни арх. Димчев.
По думите му, новият ОУП е документ за управление. С влизането му в сила се отваря възможност за изработване на подборни устройствени планове, по които да се извършват процедурите оттук-нататък. „Целта на този план е т.нар. устойчиво развитие – така да развиваме града и територията на населените места, че след нас да ги оставим в по-добро състояние от това, в което сме ги заварили, за да имат поколенията след нас основа и така нещата да вървят към подобряване, а не към влошаване, защото обикновено урбанизацията води към влошаване на условията”, коментира арх. Димчев.
Сред проблемите, които присъстващите на общественото обсъждане поставиха, бе довършването на блок „Добруджа“, затрудненията в трафика на улиците „Отец Паисий“ и „Максим Горки“, необходимостта от ревизиране на списъците на недвижимите паметници на културата, липсата на канализация в района на бившето ДЗИ и други. Предложено бе изграждането на голф игрище с 9 дупки. Стана ясно, че решаването на част от тези проблеми зависи от възможностите на общинския бюджет, а други - от планиране на друго ниво.
Новият ОУП на Добрич отправя "хоризонт" към следващите две десетилетия с прогноза населението на града да се задържи до около 87 000 души, коментираха от екипа. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕВРЪЩАНЕ НА ЛЕТИЩЕТО В ИНТЕРМОДАЛЕН ТЕРМИНАЛ ПРЕДВИЖДА НОВИЯТ ОУП НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди