изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:32 EET
Бизнесмен купи в САЩ незаконно изнесен златен тракийски венец и го върна в България    
Любопитно Златен тракийски венец - мечтата на всеки археолог, постъпи вчера в Националния исторически музей (НИМ), похвали се директорът проф. Божидар Димитров. Той получил антиката като позакъснял подарък за 70-ия си рожден ден от бизнесмена колекционер Добромир Петров. Законът за културното наследство обаче не позволява на музейния шеф да притежава културно-исторически ценности, затова историкът дарил венеца на ръководената от него институция.

Според експерти експонатът е оригинален и датира от I в.пр.Хр. Купен е от антиквариат в САЩ и притежава всички необходими документи, които позволяват на Петров да го внесе в България, уверява проф. Димитров. Той допълва, че Петров е пристигнал в НИМ направо от летището, за да зарадва директора, който на 3 декември закръгли седем десетилетия.

“През главата ни, разбира се, мина мисълта дали венецът не е част от сирийското древно културно наследство, което в последно време се разпродава от джихадистите, но бързо се сетихме, че Тракия в Сирия през I в.пр.Хр. не е имало”, пошегува се професорът. Специалистите от НИМ Гавраил Лазов, Елка Пенкова и Любава Конова са убедени, че разкошната корона със златни листа е от погребение на някой от последните тракийски царе или на член на семейството. За съжаление не е известно и от кой край на страната е изкопан венецът. Това вероятно са направили иманяри, а после безценният венец е изнесен и продаден в чужбина.

Подобни венци са изключителна рядкост, има 5-6 в държавни и частни колекции у нас. НИМ притежава един от тях, който бе открит преди десетина години между селата Златиница и Маломирово, Елховско, от екипа на археоложката Данила Агре.

Тези дни новопостъпилият безценен експонат ще влезе в постоянната експозиция на НИМ. Освен него бизнесменът е дарил и 40 000 лв. за възстановяването на Голямата базилика в Плиска.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Бизнесмен купи в САЩ незаконно изнесен златен тракийски венец и го върна в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди