изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:30 EET
СЪДЪТ В ДОБРИЧ СВАЛИ ЗАПРЕЩЕНИЯТА НА ТРИМА ДУШИ С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ    
Ред и сигурностФондация „Св. Николай Чудотворец “, член на БАЛИЗ,  организира вчера събитие „Нашият нов живот“. То е част от проектите  „Подкрепено вземане на решение“ , „Имаш право да решаваш“ и „Аз мога“ на фондацията, финансирани от БАЛИЗ (Българска Асоциация за хора с интелектуални затруднения) и  „Bonté, charité, compassion“ (Франция). Бенефициенти по трите проекта са общо 23 младежи с интелектуални затруднения.

Проектите имат за цел да се въведе практика на подкрепено вземане на решение за лица с интелектуални затруднения и да се гарантира възможността те да упражняват своята дееспособност, както и  да развият умения като самозастъпници.
От фондацията посочват, че през миналата година в Добрич бяха свалени запрещенията на трима души с интелектуални затруднения. Тези дела бяха прецедент в българската съдебна система, тъй като подобни дела, никога не бяха завършвали с подобен резултат, което от фондацията определят като забележителен пробив.
На събитието не само бе представена дейността на фондацията, но и бе изказана благодарност на всички участници в процеса, които  направиха чудото възможно. Поканени са представители на  Община Добрич, Община Крушари, Община Добричка, Областна администрация, Окръжен съд, Окръжна прокуратура, лекари от ЦПЗ  „Д-р Петър Станчев“, РДСП, ДСП, юристи, ръководители на социални услуги.
Фондация „Св. Николай Чудотворец“ е създадена през 1997г. и до момента участва активно във формирането, мониторинга и контрола на политиките, които имат отношение към хората с  интелектуални увреждания и техния живот на всички нива на централната и местна власт. Фондацията има над 20 проекта   за деца и младежи с интелектуални затруднения, техните семейства и специалистите работещи в социалната сфера. От 2004г. Фондация „Св. Николай Чудотворец“ е член на Българска асоциация за хора с интелектуални затруднения- БАЛИЗ.
БАЛИЗ е национална мрежа от родителски организации, която работи за достойния и независим живот на лицата с интелектуални затруднения и техните семейства. Тя е голяма, национално представена организация, която със своите действия отстоява колективния интерес на своите членове и функционира като платформа за развитие, проучване и споделяне на знания.


 


Сходни връзки

СЪДЪТ В ДОБРИЧ СВАЛИ ЗАПРЕЩЕНИЯТА НА ТРИМА ДУШИ С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди