изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:53 EEST
ЛАЙЪНС КЛУБ ДОБРИЧ - С ГРИЖА ЗА ДЕЦАТА НИ    
Интервюта Добричкият клуб е сред най-активните в страната и вече 17 години не спира да прави добро. За мисията на клуба разговаряме с неговия президент Драгостин Байчев

- Г-н Байчев, Лайънс клуб Добрич вече има 17-годишна история за гърба си от своето чартиране. Колко души наброява организацията и каква е равносметката?
- В момента Лайънс клуб Добрич е от 20 души. Ние сме обединени от идеята да направим добро, според силите и възможностите си. Ежегодно през периода 2007-2014 г. се извършваха профилактични скрининг прегледи на всички деца от трета група на детските градини в града - това са децата от предучилищна възраст, около 650 деца годишно. За всички констатирани случаи, а това са 10-12 % от прегледаните в тази възраст, са изготвяни уведомления със съответните указания за необходимото лечение. Основната ни мисия като движение е профилактиката на детското зрение. В годините Лайънс клуб Добрич закупихме апаратура, с която са провеждани редица мероприятия, свързани с профилактиката на детското зрение. През 2013 г. с тази апаратура се извършиха профилактични прегледи на 1167 деца в училищна възраст в Мангалия, Румъния. Кампанията се проведе от Ротари клуб Мангалия, със съдействието на Рокари клуб Балчик. През 2014 г. предоставихме тази апаратура на Лайънс клуб Варна, а днес се предава на нашите приятели Лайънс клуб Силистра. Постигнато е споразумение също през настоящата година Ротари клуб Каварна да извърши профилактични прегледи на зрението на децата от община Каварна и община Шабла.

- Какви други дейности в годините са извършени от клуба?
- Верни на идеята за подпомагане на хората със зрителни проблеми, незрящите и слепи хора, Лайънс клуб Добрич полага ежегодна грижа за трите клуба в града - Териториалната организация на слепите, клуб "Детелина" на сляпо-глухите и Хобисклуб на слепите с допълнителни увреждания. При специално организирани тържества ние връчваме подаръци. С благотворителни средства, събрани от Лайънс клуб Добрич извършваме ремонт и поддръжка на клубните им сгради, закупихме им аудио и компютърна техника. През годините от своето съществуване изградихме традицията за подпомагане на културни и духовни мероприятия в града. Спонсорираме ежегодно с наши средства провеждащите се музикални фестивали като "Фолклор без граници" и "Сарандев", докато се провеждаше, както и множество инициативи на детски градини, на младежки дом "Захари Стоянов", на Регионалния инспекторат по образование, Центъра за работа с деца и други.

- Г-н Байчев, последната голяма инициатива на Лайънс движението е профилактиката на гръбначните изкривявания при децата, както и профилактиката на диабета. Разкажете и за тях...
- Да, новата ни инициатива през 2012 година е проект за провеждане на профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на децата от първи до трети клас в училищата в Добрич. Те се провеждат съвместно с ДКЦ-2 в града. В момента се провежда рехабилитация на децата с констатирани гръбначни изкривявания. Тя се прави в плувен комплекс "Русалка", благодарение на предоставеното дарение на наемателя на басейна Йордан Апостолов. Ние от своя страна сме организирали и със собствени средства осигуряваме присъствие на физиотерапевт за провеждане на допълнителни процедури с децата. Както казахте, най-новата ни инициатива е превенция на диабета. Тя е изцяло наша идея. Проектът ни е за превенция на зрителните усложнения при деца и юноши с инсулинозависим диабет. Инициативата на клуба бе приета и одобрена от Дистрикт 130 - България, но средства по него не бяха получени и затова ние го реализираме изцяло с наши средства. Проектът обхваща Добричка област. В момента са покрити напълно от него 28 малолетни и неплнолетни деца, при които е установен проблем. Целта на проекта бе да закупим професионални устройства за краткотрайно периодично приложение - глюкомери, които представляват пластмасов чип, съдържащ сензор, поставен в подкожното пространство. Това е изключително съвременна апаратура, каквато има само в Медицинските университети във Варна и София. Тези глюкомери правят измервания на всеки 5 минути, или 288 броя за денонощие и предават данните на други приемни устройства или инсулинова помпа. Сензорите се сменят на няколко дни, най-често на 5-7 дни, а данните се прехвърлят на компютър и се обработват с помощта на специализирана програма. В резултат на така събраните пълни и подробни данни се изготвя план за диабетните грижи така че зрителните и другите видове усложнения да бъдат максимално отдалечени във времето и дори да бъдат избегнати. Закупили сме консумативи за всички 28 деца и част от тях, както и медицинската техника са в ДКЦ-2 за отпочване на изследванията. Част от консумативите и резервната техника са на временно съхранение в клуба.

- Споделете и за помощта, която Лайънс клуб Добрич оказа на добричлии при наводнението...
- Това беше тежък момент за част от нашите съграждани и ние тогава решихме да прекратим всички мероприятия и да насочим усилията си към хората, които пострадаха от природното бедствие. Общо оказахме помощ според усилията си в размер на 11 хил. лв. на хора, които загубиха покъщнината си. 6 хил. лв. предоставихме, като купихме матраци, а другите 5 хил. лв. във вид на ваучери през два магазина за строителни материали и ВиК части дадохме също на хората, за да могат да възстановят жилищата си.

- Лайънс клуб Добрич постави чешма в центъра на града, какви са плановете ви за следващата 2016 година?
- Да, за живота на клуба ни изграждането на чешмата бе едно от най-важните събития. Цялата сума от 31 хил. лв. бе събрана от лични средства на членовете на клуба, като съдействие за тази инициатива получихме от Община град Добрич. През следващата година смятаме да възобновим отново профилактичните прегледи на децата за гръбначни изкривявания, както и скрининговата програма за зрението им. Естествено, ще продължим работата и по проекта за превенция на диабета. Обсъждаме редица други инициативи с приятелите в клуба и сме взели решение да се разпределим на групи и през годината да реализираме още много от идеите си.
НДТ
 


Сходни връзки

ЛАЙЪНС КЛУБ ДОБРИЧ - С ГРИЖА ЗА ДЕЦАТА НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди