изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:02 EEST
Разхищения: 1,5 милиона лева за туристически знак на България    
ОбществоКнига разказва за десет случая на правителствени разхищения у нас. Проучване на общественото мнение за 600 хил. лв., туристически знак на България за 1.5 млн. лв, както и ремонт на 100-метрова жп линия на стойност 5 мил. лв са само част от примерите, за които разказва „Черна книга на правителственото разхищение в България”.

Трудът е издаден с подкрепата на германската фондация на свободата „Фридрих Науман", която цели да провокира българското общество по-изкъсо да следи как властта изразходва нашите данъци, коментираха в студиото на „Тази неделя” по bTV Стоян Панчев и Аркади Шарков от Българското либертарианско общество.

Панчев подчерта, че разхищенията, за които се говори в книгата, са навсякъде около нас – в местната и държавната власт, в малки и големи проекти, при харченето на държавни и европейски пари. По думите му повечето българи не осъзнават размерите на данъците, които плащат. Например дори безработните студенти са данъкоплатци, защото всеки продукт, който си купят е обложен с 20-процентов Данък общ доход. Според Шарков в зависимост от доходите си някои хора дават между 40 и 50% от заработените си пари на държавата.

Либертарианците се обединяват около мнението, че когато се харчат чужди пари, повечето хора не се интересуват как точно са похарчени средствата. По думите им във всички случаи на разхищение, описани в книгата, проектите са изрядни по документи – прозрачността я има, а нарушенията са легални. Изпълнението им обаче предизвиква куп забележки. Добър пример за тази ситуация е социологическото проучване за 600 хил.лв, което е трябвало да проучи общественото мнение за пътищата в страната. До провеждането на проучването така и не се стига, но ситуацията е илюстративна, коментира Панчев. По думите му подобно изследване не е нужно – има технически начини да се установи колко добра е дадена настилка, а общественото мнение по темата е по-скоро ясно.

Според либертарианците решението срещу подобни разхищения е да се контролира участието на държавата в частния сектор, защото „даваме пари, а не се върши нищо”. Успокоителното е, че и в други държави като например САЩ и Германия, коментира Стоян Панчев.

„Да бъдем будни, да не спим” – към това призоваха либертарианците, за да се избегнат подобни разхищения с държавни средства у нас.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Разхищения: 1,5 милиона лева за туристически знак на България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди