изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:05 EEST
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, ЩЕ РЕАГИРАТЕ ЛИ НА ТОЗИ АМЕРИКАНСКИ "ГЕНИЙ", ИЛИ СТЕ СЪГЛАСНИ С НЕГО    
Новини

Американският историк от филма на „Ал Джазира” – „враг номер 1” на Арменския геноцид. Джъстин Макарти се похвали с участието си в скандалния клип, българи го захапаха във Фейсбук.  Историкът Джъстин Макарти е сред лицата, изказали се в скандалния филм на „Ал Джазира” „България, моя земя”. Оказа се, че той е силно заинтригуван от темата Османска империя и всичките му научни трудове са в тази сфера. Макарти, обаче, вече има скандална слава по друг повод – той яростно отрича арменския геноцид.



Както БЛИЦ съобщи, професорът от Университета в Луисвил, Кентъки, заяви във филма на „Ал Джазира”: „Балканите са били много турско място преди Балканските войни от 1912-1913 г. Малко над половината от населението на Балканите е било мюсюлманско. В Западните Балкани е имало албанци, а в Източните – турци. Те са били мнозинство. До края на войната, която създава България през 1877-78 г., около 17% от турците са избити. По време на Балканските войни е дори по-страшно, тогава 27% от турците са убити или умират от глад и болести. Това, което се случва на турците на Балканите, е едно от най-лошите неща, случвали се на човешки същества в цялата история. Това е една от най-големите катастрофи, за които никой не знае”.

Роденият в Чикаго историк е бил в Турция в периода 1967-1969 година като част от Корпуса на мира. Там той учил в Близкоизточния Технически университет и в Университета в Анкара. Защитава докторска степен през 1979 в Лос Анджелис. По-късно получава почетна докторска степен от Университета в Богазичи, Турция. Член е и на Института за Турски науки, известен с активното си отричане на арменския геноцид.

Макарти се концентрира върху периода, в който Османската империя се разпада. Той смята, че изследванията на западните историци са пълни с предразсъдъци по въпроса. Изключително загрижен е за съдбата на турското население на Балканите и в Кавказ. Изтъква, че докато балканските народи и арменците се оплакват от зверствата на турците в Първата световна война, османците и евреите също са страдали много по това време. Сред най-известните му трудове са „Отоманските турци” и „Отоманските народи и края на империята”.

Макарти признава, че милиони арменци са избити в периода 1915-1923, но твърди, че също толкова турци са пострадали. Той отрича термина „арменски геноцид” и твърди, че действията на османците са провокирани от множество нападения от страна на арменците. Той твърди, че жертвите са в резултат на борбите между турците, арменците и кюрдите, глада и болестите, а не заради умишлени действия от страна на османските власти. Те само искали да преместят арменците в безопасност в сирийските си провинции, за да не помагат на враговете им във войната.

Противоречиви са оценките за трудовете на Макарти. Част от учените ценят работата му заради изследването на демографски данни и солидните факти, с които подкрепя твърденията си. Друга част, обаче, го критикуват за това, че използва същите тези факти, за да прокарва скандални тези.

Тъкмо заради заниманията като демограф на Макарти е чудно как може да заяви „Балканите са били много турско място преди Балканските войни”, като се имат предвид данните за състава на Османската империя по онова време. Точно такъв тип учен би следвало да прави разлика между мюсюлманско и турско население както и да уточнява какъв е бил съставът на това население преди 14-и век.

На профила си във Фейсбук Джъстин Макарти публикува линк към въпросния филм „България, моя земя”. В описанието той обяснява: „В България – страна със 7 млн. население и член на ЕС от 2007, мюсюлманите от турски произход съставляват 9% от населението. Хората от това, което днес наричаме Турция, са живели в Балканския регион, откакто той е станал част от Османската империя преди повече от 500 години. Но положението на етническите турски се влошава значително, когато България обявява независимост през 1908 и османците изгубват почти всички свои балкански територии в Балканските войни (1912-1913)”.



Любопитното е, че под публикацията вече са се изказали много българи. Някои от тях му опонират културно и с аргументи, други откровено го ругаят на английски. Похвалите са предимно от турци.

Джъстин Макарти работи също и за подобряване на имиджа на турците, особено в САЩ, с книгата си „Турците в Америка”. Той смята, че срещу тях съществуват незаслужени предразсъдъци.

Той е автор на статии и изявления от типа: „Джъстин Макарти за лъжата „арменски геноцид”: арменците се страхуват от истината”, „3 млн. мюсюлмани, 100 хил. арменци – убити”, „Арменският геноцид е британска пропаганда”. Основният му критик – ученият Питър Балакиян, който е от арменски произход и живее в САЩ, откровено твърди, че е „агент на турското правителство”.

Текст: БЛИЦ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, ЩЕ РЕАГИРАТЕ ЛИ НА ТОЗИ АМЕРИКАНСКИ "ГЕНИЙ", ИЛИ СТЕ СЪГЛАСНИ С НЕГО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди