изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:52 EEST
КОЛЕДНАТА И НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗИ СА БОГАТИ    
Коледа КОЛЕДНАТА И НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗИ СА БОГАТИ
СОЛЕНА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА С БЕКОН И ТОПЕНО СИРЕНЕ, ПЪЛНЕНА КОЛЕДНА ПУЙКА СЪС ЗЕЛЕ НА ФУРНА, КОЛАЧЕТА, БАНИЦА С КЪСМЕТИ,



СОЛЕНА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА С БЕКОН И ТОПЕНО СИРЕНЕ

Продукти:
За палачинките:
1/2 л прясно мляко
250 г брашно
3 яйца
1 щипка сол
1 с.л. масло
За плънката:
200 г топено сирене
300 г бекон
1/2 глава айсберг
3 с.л. слънчогледови семки
Начин на приготвяне:
Брашното (250 г), яйцата (3 бр.), прясното мляко (1/2 л), солта (1 щипка) и разтопеното масло (1 с.л.) се изсипват в дълбока купа и се разбиват до получаването на палачинково тесто, малко по-рядко от боза. От него в подходящ тиган се изпичат палачинки, като от полученото тесто трябва да се получат 11-12 палачинки. В плато или голяма чиния се подреждат палачинките, като между всяка се редуват различните продукти - топено сирене (200 г), тънки резени бекон (300 г) и листа айсберг (1/2 глава). Тортата се завършва с палачинка, намазана отгоре и встрани с топено сирене. Поръсва се обилно с белени слънчогледови семки (3 с.л.) и отстрани се декорира с тънки ленти айсберг.

ПЪЛНЕНА КОЛЕДНА ПУЙКА СЪС ЗЕЛЕ НА ФУРНА

Продукти:
1 пуйка
800 г кисело зеле
1 глава лук
150 г ориз
1 с.л. джоджен
1 ч.л. черен пипер
сол
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Пуйката се измива, почиства и вътрешностите й се отстраняват. Запазват се дробчетата, тъй като ще се използват за пълнежа. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в тиган с малко олио (2 с.л.), докато омекне. Щом омекне, към него се добавят нарязаните на кубчета дробчета, оризът (150 г) и подправките - джоджен (1 с.л.), черен пипер (1 ч.л.) и сол. Продуктите се задушават, докато оризът стане прозрачен. С получената плънка се пълни пуйката, като е важно да се зашие с подходящ и здрав конец, за да не се изсипе плънката и да може хубаво да се задуши. Киселото зеле (800 г) се нарязва на ситно и се поставя на дъното на дълбока и широка тава. Пуйката се поставя в средата на тавата и се пече първоначално в силна фурна, докато се зачерви, а след това - на слаб огън (около 150 градуса) до пълна готовност на ястието. Важно е да се знае, че пуйката е нужно да се обърне два пъти, за да може да се изпече хубаво и равномерно, а също и да се покрие с фолио, за да не изгори при продължителното печене. За да се изпече достатъчно добре, пълнената коледна пуйка се оставя във фурната за общо два часа и половина или три часа, като първите 30 минути се пече на силен огън, а след това - на тих.

КОЛАЧЕТА

Продукти:
2 кг брашно
4 яйца
60 г мая
1/2 л мляко
1 ванилия
1/2 л топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 масло
300 г сирене
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладко прясно мляко. Брашното се изсипва на купчина с връх върху повърхността, на която ще се меси. Оформя се кладенче, в което се изсипват разбитите яйца, (част от тях се запазва за намазване). Добавят се прясното мляко (1/2 л), маята, топлата вода (1/2 л), солта, захарта и ванилията. Омесва се гладко тесто. При необходимост се добавя още брашно. Тестото се оставя на топло да втаса. Щом удвои обема си, се разточва на кора. Поръсва се с парченца размекнато масло и натрошено сирене. Отново се омесва и разделя на 8-10 части. Всяка част се оформя като руло с дебелина 3-4 см. Краищата на всяко руло се усукват и събират, за да образуват затворен кръг. Колачетата се нареждат в намазнена и набрашнена тава, а по-добре - в сач. Намазват се с помощта на четчица с останалата яйчена смес и се пекат, докато бухнат и се зачервят.

БАНИЦА С КЪСМЕТИ
Продукти:
12 ръчни кори за баница
500 г сирене
4 яйца
120 мл газирана вода
100 г стопено масло за намазване на корите
30 г горещо масло за намазване
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцата. Дъното на тавичка се намазва с масло. Покрива се с една кора, която се набира, за да заеме формата на дъното. Намазва се с четка с масло. Покрива се с втора кора, като се внимава да остава колкото може повече въздух между корите. Намазва се с масло и се покрива с трета кора. Намазва се с масло и отгоре се разпределя равномерно ⅓ от плънката. Редят се три кори, като всяка се намазва с масло, слага се половината от останалата плънка, отново три кори намазани с масло и останалата плънка. Реденето на баницата завършва, като се сложат останалите 3 кори, като между тях се маже с масло. С остър нож баницата се нарязва на парчета. Късметите се слагат във всяко парче. За глазурата яйцето се разбива, като постепенно се налива маслото. Баницата се напръсква с газираната вода и се намазва с глазурата. Запича се 10 мин. във фурна, загрята на 220° С, и се допича 30 – 40 мин. на 180° С или докато се зачервят страните и дъното.
 


Сходни връзки

КОЛЕДНАТА И НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗИ СА БОГАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди