изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:09 EEST
Решено: Падна главата на Местан, председателски съвет поема ДПС    
ПолитикаЧетин Казак, Мустафа Капрайдъ и Рушен Риза влизат в новото управително тяло

Лютви Местан вече не е председател на ДПС, освободен е от ПГ на ДПС, изключен е и от партията. Това решение взе ЦС на ДПС. От общо 166 членове, в залата бяха 138 души. Това съобщи 24rodopi.bg. Председателски съвет ще управлява ДПС до 9-тата национална конференция. В него влизат Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.

Четин Казак е роден на 29 юли 1972 г. в Търговище. По професия е юрист. Завършил е право в Сорбоната. Владее турски, френски, английски и руски език. Депутат от ДПС - от 39-ото до 43-тото НС включително. Секретар на ПГ на ДПС. Зам.-председател на правната комисия на НС, член на комисията по външна политика. В последното Народно събрание влиза от избирателен район Гарбово.

Мустафа Карадайъ е роден на 08.05.1970г. в село Борино, община Борино, област Смолян. Женен, с две деца. Завършва висшето си образование в УНСС. От 1996г. до 2002г. е служител в Централата на ДПС. От 1996-та до 2001-ва година е преподавател по „Информатика” в НБУ. От 2002г. до 2010г. е зам.-изпълнителен директор на Агенция за следприватизационен контрол. Секретар на ЦИК за ИПВР- 01 г., МИ-03г., ИПВР- 06г., ИЧЕП- 07г., МИ-07г., ИЧЕП- 09г., ИНП -09г. и член за ИНП-05г.
Учредител на Академичното дружество на ДПС в гр.София и член на ДПС от месец май 1991г. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател за първите два мандата (1998-2003).
От 2010 г. до момента е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС. Избран е за депутат в 43-то Народно събрание от избирателен район Смолян.

Рушен Риза е роден през 1968 г. в с. Николаевка. Член е на ДПС от създаването на партията. Бил е началник на кабинета на бившия земеделски министър Мехмед Дикме и за кратко на наследника му Нихат Кабил. По професия е икономист. Става депутат в 41-вото НС с решение на Конституционния съд на мястото на Бюрхан Абазов, но по-късно пак с решение на КС ДПС губи този мандат. От януари 2010 г. Рушен Риза е заместник-председателят на ДПС с ресор организационна дейност. Постът пое от Касим Дал, който бе изключен от редиците на движението. В последния парламент е избран от район Добрич.

Решението на ДПС за изключване на Местан е взето с пълно единодушие, твърдят присъствали на заседанието на Централния съвет. Неговите членове са 166, но са присъствали 142-ма, които подкрепили предложението за тежкото наказание, съобщава "Стандарт".На другите петима депутати, които застанаха до вече бившия председател Местан е дадена възможност да поправят грешката си. Тяхното поведение ще бъде разглеждано допълнително след новогодишните празници. От сбирката отсъствала депутатът Мариана Георгиева, но не станали ясни причините за това. Присъствали 30 от 35-те депутати на движението.

За отстраняването на Местан активистите на ДПС са се позовали на чл. 9 ал. 7 от устава на партията. Той гласи, че председателят може да бъде отстранен при „трайна невъзможност да изпълнява задълженията си". ЦС е установил, че Местан е в тази хипотеза заради уронване престижа на партията и парламентарната група и поддаване на външни влияния.

"Такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България", каза Доган по време на извънредното заседание на ЦС на ДПС в "Бояна".

„Какво по-голямо доказателство от това, че Местан рабти за чужда държава от факта, че се кри в турското посолство. Какво може да очакваме от такъв човек", коментира депутат. С Местан в посолството са били и депутатите, които днес сутринта застанаха до него на пресконференция в Кърджали.

Над голяма част от депутатите от ДПС е бил оказван натиск, твърдят от ПГ на ДПС. Вчера лично турският посланик Сюлейман Гьокче им е звънял и ги е заплашвал. „Дори на наши колеги им е казвано – оттук нататък табелата Капъкуле за теб е забранена", признават от ДПС. Целта била овладяване на партията и да прокарат турското, османско влияние.

Местан не може да оспорва в съда решението на ЦС, категорични бяха от движението. Причината – според устава и две трети от членовете му могат да свикат заседанието. Освен това специална декларация, подписана от всички, включително и от Лютви Местан, на националната конференция, на която той бе избран за председател, се дават специални правомощия на почетния председател, които включват и свикване на ЦС. Това е официален вътрешнопартиен документ, гласуван от всички 900 делегати на конференцията.

На заседанието на ЦС част от депутатите са се оплакали от авторитарния стил на Местан.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Решено: Падна главата на Местан, председателски съвет поема ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди