изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:31 EEST
NI: Новият световен ред зависи от Русия и Китай, а не от САЩ    
Китай В последно време Русия ефективно действа по няколко направления, едновременно занимавайки се с регулиране на кризисни ситуации и като развиват партньорски отношения с Китай. В перспектива укрепването на връзките между Москва и Пекин ще достави на Вашингтон не малко проблеми, пишат експертите Мишел Шеван-Коетци и Ексел Хелман в своя публикация в The National Interest.

Москва установява по-тесни военни, икономически и енергийни връзки с Китай, като си осигурява алтернативни експортни пазари и допълнителни зони за политическо влияние, а Китай най-после ще може да даде отпор на САЩ, които с всички сили се опитват да попречат на създавания нов световен ред.

САЩ виждат в сътрудничеството на Москва и Пекин сериозна заплаха за своите интереси в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Русия при това играе ключова роля в модернизацията на китайската армия.

Освен това, укрепването на съюза на двете държави може да подкопае способността на САЩ при налагане на своите интереси в икономическата и финансова сфера. Например китайско-руското сътрудничество може значително да смекчи последствията от санкциите против Русия. Миналата година Москна подписа споразумение за валутен суоп с Пекин за 24,5 млрд долара – то трябваше да намали зависимостта на Русия от долара и едновременно да придвижи юана към валутния пазар.

Като цяло финансовото взаимодействие на двете страни ще спомогне за формиране на имидж на САЩ като слаб играч особено по отношение на ролята на долара на световните пазари, се казва в публикацията.

Динамичността та АТР и вероятността за още по-тесни отношения между Китай и Русия ще оказват сериозно въздействие върху световната икономика и глобалната стабилност на планетата през 21 век, с казва в публикацията. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

NI: Новият световен ред зависи от Русия и Китай, а не от САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди