изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:52 EEST
БРАС БЕНДЪТ НА СОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" - КОВАЧНИЦА НА ТАЛАНТИ    
Коледа Изключително талантливи! Изключително добри! Изключително завладяващи! Изключително атрактивни! Изключително успешни! Изключителни! Това са само малка част от думите, с които могат да бъдат описани даровитите деца, които се изявяват в Брас бенда на училището по изкуства СОУ "Св. Климент Охридски". Негов ръководител е Борислав Капитанов, който води и Духовия оркестър в училището и преподава по солфеж, музикален анализ и ударни инструменти.

Брас бендът е част от Духовия оркестър, но в него влизат най-добрите инструменталисти, споделя за НДТ Капитанов. И докато в Духовия оркестър изпълнителите са близо 30 ученици от 7 до 12 клас, то в бенда те са 12. "Не може всеки да влезе в Брас бенда, постъпването в него е един голям стимул за децата - обяснява ръководителят. - Свири се по-различна и по-сложна музика". Инструментите са разнообразни - барабани, бас китара, китара, пиано, тромпети, алт саксофони, тенор саксофони и др. Спектърът от парчета, които изпълняват, няма граници - и фолклорни, и латино, и денс и поп, и нови хитове, и стари такива. "За децата работата в Брас бенда е голямо предизвикателство, за мен също - споделя Борислав Капитанов. - Никога не са си представяли, че ще им се случват подобни неща, каквито им се случват сега. Ходят на много видове участия, на много концерти у нас, в чужбина. Изживяват един музикантски живот в това училище, който - дори като завършат, може никога да не им се случи. Колективът е страшно добър, всички деца са приятели. Толкова лесно вече се работи с тях, че за мен се превърна с удоволствие."



Една от най-големите и вълнуващи изяви на Брас бенда през отиващата си година бе участие през май във фестивал в Джулия Нова в Италия. В него се представиха само духови бендове, повечето професионалисти - градски духови оркестри, военни и т. н. Ръководителят споделя, че самото подготвяне на програмата е било изключително предизвикателство. Добричките таланти направиха два концерта, с две различни програми, не като повечето от участниците - с по един. Според Капитанов, децата са се справили отлично и дори са надминали очакванията му. Доказателство за това е и първата награда за младежки бенд. 
Фестивал в Испания - това ще е предизвикателството през 2016 година за Брас бенда на СОУ "Св. "Климент Охридски".
По думите на директора на училището по изкуства Юлияна Герасимова, това ще е 12-ото поред издание на фестивала, който съдържа всички видове музикални и танцови изкуства. Брас бендът ще се представи заедно с Хора на училището. Капитанов споделя, че подготовката ще е тежка, тъй като всички участници ще изпълняват едни и същи произведения, определени от организаторите. По врече на фестивала в Испания СОУ "Св. Кл. Охридски" ще бъде прието за член на Европейската асоциация на музикалните училища.
За работата си с децата Капитанов разказва, че изцяло се съобразява с желанията им. Но ако има нещо, което е пошло като музика, успява по някакъв начин да ги убеди, че не трябва да се прави. "Младите хора не знаят какво да харесват, те са тук ние да ги научим. Харесват това, което им предлагат интернет, радио, телевизия. Но то не е всичко, което съществува. Опитвам се да им изградя вкуса и да знаят кое е хубаво, кое е пошло" - споделя ръководителят.



Духовият оркестър съществува още от създаването на училището, негов ръководител беше Драгомир Капитанов - баща на Борислав Капитанов, разказва Юлияна Герасимова. "Има една приемственост, семейна, и не само - Борислав е наш ученик, завърши консерваторията в София и се върна обратно. Фамилия Охридски все повече се обогатява с млади хора като него - творчески настроени, търсещи, съобразяващи се с децата, които обучават" - споделя директорката. Тя разказва, че в училището е имало естраден оркестър, добавили брас секцията и се е получил големият оркестър, големият бенд, който е и с духови инструменти. „В този аспект ние разширяваме дейността, която е имало досега училището, трета година вече работим в тази насока“ - казва директорът. По отношение на съчетаването на различните състави, тя сподели, че м. г. част от оркестъра е съпровождал хор "Клименто" с ръководител Маргарита Русева в Гърция и там са спечелили голямата награда. "Точно това, че представихме програма, която не беше чисто хорова, а имаше и оркестър, впечатли много цялата публика. За това бяха възнаградени с аплодисменти и с отличията, които получиха" - категорична е Герасимова. НДТ




 


Сходни връзки

БРАС БЕНДЪТ НА СОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" - КОВАЧНИЦА НА ТАЛАНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди