изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:56 EEST
2016 – ЕВАКУАЦИЯ, ПРОТЕСТИ, ИЗБОРИ И… ПАК ПРОТЕСТИ    
КоледаОБЗОР НА СЪБИТИЯТА ПРЕЗ 2015 ГОДИНА
39PN 026-15 18.07.2015 С. СОКОЛОВО, ОБЩИНА БАЛЧИК: Открит бе православният  храм "Св.Св. Кирил и Методий", който бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужие с църковни служители от региона и в присъствието на кмета на общината Николай Ангелов. Първата копка на храма бе направена през 2009 г. от покойния митрополит Кирил. Сградата бе построена с дарения на местната кооперация и Община Балчик.PN 025-15 1.07.2015 КАМЕН БРЯГ: За поредна година община Каварна организира посрещането на изгрева на юлското слънце, като традицията, която е на път да се превърне в неформален празник, за поредна година събра хиляди на платото в близост до култовото място "Огънчето" в Камен бряг. С наближаването на утрото на сцената се качиха Б.Т.Р., а точно в 5.29 часа, когато слънцето се показа от морската шир и тръгна по своя път към небето зазвуча песента на „Юрая Хийп“ "Джулай" в изпълнение на Джон Лоутън, като първите акорди на клавира бяха изсвирени лично от кмета на Каварна Цонко Цонев.13.12.2015 Пореден протестен митинг в Добрич срещу драстичното вдигане на цените на винетките от 1.1.2016 г.


ЯНУАРИ – ПРИЮТИТЕ СЕ НАПЪЛНИХА, ОБЯВИХА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ
Пожар от коледна украса изпепели до основи къща в с. Дъбрава. Приютите за бедни се изпълниха. Забравен куфар блокира автогарата за 4 часа. Кметът Детелина Николова предупреди търговците, че предстои събаряне на „КООПЧЕТАТА“. Започна подмяна на контейнерите за разделно събиране. Туристическият бранш постави проблемите си пред министър Николина Ангелкова. Главното мюфтийство алармира за оскверняване на джамия в Добрич. Екоминистърът заяви, че проучването на Вранино ще има незначителен ефект върху природата. Обявиха за невменяем наркоманът, убил баща си. Централен вестник писа, че команден център на НАТО ще бъде разположен край Шабла. Обявиха грипна епидемия в област Добрич. Напрежение предизмика обсъждане на план-приема - заради допълнителна паралелка по английски в езиковата гимназия.
ФЕВРУАРИ – ПРЕЛИВАЩ ЯЗОВИР, СВЛАЧИЩЕ И „БОЛНИЦА НА УЖАСИТЕ“
Военният министър отрече в Шабла да се строи база на НАТО. Започна приемът на документи за безплатно саниране. Отново се наводниха пътища и дворове. Аварийно изпускаха язовир Одринци, обявиха бедствено положение и евакуация на села около него. Министрите на вътрешните работи и екологията по спешност пристигнаха в Добрич. Свлачище събори къщи край Балчик. Пациент от Швейцария нарече МБАЛ „болницата на ужасите“. Здравният министър откри обновеното спешно отделение. Баща и 13-годишното му момче загинаха при тежка катастрофа. Специалистите от ПУ „Петър Берон“ излязоха на символичен протест заради готвени промени в закона за образование. Самотник изгоря при пожар в дома си. Стартира изграждането на първата в България ферма за преработка на миди. В с. Гурково посрещнаха първия бесарабски българин, избягал от войната в Украйна.  Добричлия бе избран за най-добър мениджър на хотел на Балканите. Селекционери алармираха за недостиг на семена за фасул.
МАРТ – БЕДНОСТ, НОВО СМЕТИЩЕ И ГОСТУВАЩИ МЕЧКИ
Двама убиха приятел по чашка във фургон край битака. Въведоха нови правила за прием в детските заведения в Добрич. Петър Калчев пое „ВиК“. Албена излезе с антикризисни мерки за руския пазар. Започна проверка за спряна храна в болницата. Д-р Христо Боев стана началник на РИО. Долетяха първите щъркели. Талантите на СОУ „Св. Кл. Охридски“ се изявиха в протестен концерт. Статистиката показа, че 20 % от добруджанци живеят под прага на бедност. Дете беше блъснато на зебра на път за училище. Бойко Борисов откри новото регионално сметище край Стожер. На въпрос - дали ГЕРБ ще подкрепи Детелина Николова за четвърти мандат, заяви, че няма забележки към нея. За първи път съдът у нас свали запрещение за момиче от дома в с. Крушари. Министерството на културата обяви, че е готово да има единна каса на „Двореца“ и Ботаническата градина в Балчик. Три мечки от зоопарка в Кайлъка пристигнаха временно в Добрич.
АПРИЛ – МИНЬОР ЗАГИНА, СКАНДАЛНА ОГРАДА ИЗНИКНА НА ПЛАЖА
Общинският съвет отново разреши разширението на „Бакарди“. Повече гости посрещна Албена за Великден. Кръгла маса за голф туризма се проведе край Балчик. Започна реновирането на естакадата на нос Шабла. Китайски инвеститор заяви намерението си да изгради фуражен завод в Добрич. В „Двореца“ бе открита изложба на Луковитското съкровище. Миньор загина при срутване на рудник „Оброчище“. За втори път губернаторът върна решението за „Бакарди“. Социалистите обявиха, че инициират референдум за шистовия газ. Веселин Колев оглави ОД на МВР. Активизираха се телефонните измамници. Обявиха, че предстои рестарт на проекта за водния цикъл. Каварна получи висока оценка за ромската интеграция от представители на Европейския парламент. Арестуваха бивш  шеф на СИК за изнудване. Д-р Трифон Йорданов оглави МБАЛ. Ветерани получиха медали от името на президента Путин. Скандална ограда изникна на плажа в Кранево.
МАЙ – ПОЧИНА РОДИЛКА, ЗАКРИХА СТРОИТЕЛНАТА ГИМНАЗИЯ
„Двореца“ – Балчик участва в първия европейски панаир на замъците и дворците. Откриха каварненския  „Лувър“. Започнаха масови уволнения в Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево. Работещите там излязоха на протест. Именит индийски режисьор и екипът му посетиха Албена. В присъствието на еврокомисаря Кристалина Георгиева Добрич отбеляза 155 години от първото честване на светите братя Кирил и Методий. В Каварна бе открита нова фабрика за преработка на рапани. Деца поискаха живот за връстниците си - с протест в подкрепа и памет на децата борещи се или борили се с рака. Обявиха девет милионери в областта, най-младият на 39 г. Родилка почина в болницата. Три световни титли грабнаха талантите на „Алексия“. Поискаха да се закрие гимназията по строителство. Дадена бе зелена светлина за финансирането на ин витро в Ген. Тошево.  Установиха 14 нарушения в мина „Оброчище“. Общинският съвет на община Добричка отряза средства за археологически разкопки.
ЮНИ – ОТКРИХА „БЯЛАТА ЛАГУНА“, TWISTED SISTER СЕ СБОГУВАХА
ВУМК се преобразува във Висше училище по мениджмънт. Черни щъркели долетяха в Добруджа. „Добър“ по БЕЛ и „Среден“ по математика получиха седмокласниците. Четвъртокласниците ни се оказаха с най-ниски резултати в страната. „Бижуто на смъртта“ и реликвите на Калиакра гостуваха в Двореца. Албена спечели международна награда за качество. Президентът награди добричката фирма „Рад-Мар“. 3 училища от областта попаднаха в Топ 100 на матурите по БЕЛ. Открито бе новото ваканционно селище „Бялата лагуна“. „Енерго про“ застраши да остави 4000 туристи в Албена без ток. ДЗИ алармира, че е застрашено семепроизводството в страната. Реформаторският блок издигна Йордан Йорданов за кандидат за кмет на Добрич. Обявиха, че градът получава 28 млн. лева по ОП „Региони в растеж“. В 4 гимназии закриха паралелки за новата учебна година. ГЕРБ номинира трима за кметския стол. С концерт на „Каварна рок фест“ Twisted Sister си взеха сбогом с българската публика.
ЮЛИ – ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В МОРЕТО, ДЕМОНСТРАТИВНО ЗАРЕЖДАНЕ НА БЕНЗИН
Освободиха предсрочно затворник, убил и заровил жена си. Направиха филм за милосърдната дейност на отец Стоян. Общината не даде съгласие за изложбен комплекс на бившето аграрно летище. Хора от всички възрасти се събраха за Джулая на Камен бряг. Албена бе домакин на първия регионален фестивал на виното. Производителите на праскови от кв. „Рилци“ излязоха на протест срещу забрана да продават край пътя. Археолози от Франция и Канада се включиха в разкопките на крепостта Залдапа. Въоръжен опита да ограби казино. Въведени бяха нови правила в пропускателния режим в болницата. Земетресение от 4,3 по Рихтер в морето усетиха в Каварна. Община Добрич обяви готовност с проекти за 84 млн. лева. Започна ремонтът на още 10 обекта в парка. Затвориха два обекта в Кранево заради зараза с антракс. Ботаническата градина чества 60 г. Оператор загина, след като спаси от удавяне руска девойка. Земеделците зареждаха демонстративно - в знак на протест. Църквата се обяви против изграждането на крематориум в Добрич. Боливудска продукция се снима на нос Калиакра. Швейцарски вестник разказа за любовта на мечката Берна.
АВГУСТ – МЪРТВИ ДЕЛФИНЧЕТА, ТОРНАДО И ВОЕННО УЧЕНИЕ
Жертви на жегите напълниха спешното. Открита бе претоварната станция в Балчик. Спряха строителството на обект на плажа в Белия град. Румънец се удави край Тюленово. Тяло на мъж изплува край Дуранкулак. ДНСК започна процедура за принудителното събаряне на бетона в резервата Яйлата. Маскиран с пистолет обра банков офис. Алармираха за множество мъртви делфинчета край Крапец. Огромен пожар горя близо до къщи и цистерни с нефт край Тюленово. Обявиха прогноза, че до 2070 г. населението на областта се топи наполовина. Кметът Николай Ангелов стана почетен гражданин на румънския Бран. Край Балчик  се проведе най-голямото военно учение след втората световна война.  Енергийното дружество предупреди, че ще „дръпне шалтера“ на „ВиК“ заради дългове. Торнадо се изви край Камен бряг. Курбан за здраве прати в болница над 20 души. В Тервел  започна саниране на 2 блока по националната програма. С грандиозно парти и торта с 1200 парчета „Албена“ отбеляза рожден ден. Премиерът даде висока оценка за учението „Шабла 2015“. ГЕРБ издигна Детелина Николова за кмет на Добрич.
СЕПТЕМВРИ – ПО-МАЛКО ПЪРВОЛАЦИ, ЖЕНА ПОЧИНА ОТ АНТРАКС
Около 70 руски предприемачи пристигнаха на делови срещи в Албена. Археолози откриха криптата на епископална базилика в Залдапа. 152 първокласници по-малко влязоха в класните стаи. „ВиК“ - Бургас да стане съдружник на държавата във „ВиК“ - Добрич, реши правителството. Еврокомисарят Кристалина Георгиева бе избрана за Почетен гражданин на Добрич. С плакети от кмета и обща снимка приключиха мандата си общинските съветници. 13 кандидати влязоха в надпреварата за кмет на Добрич. Жена от с. Оброчище почина от антракс, синът й също се разболя. Държавното ръководство не уважи добруджанския Великден. Жена почина, затисната от комбайн. Културистът-убиец се самоуби в ареста. Общодобруджанска конференция се проведе в Тутракан и Добрич. Детелина Николова отчете мандата си. Куфар с празни буркани на пазара вдигна на крак полицията. Добричлийка брои два пъти за ден пари на измамници. Откриха в нива бронебоен танков снаряд.
ОКТОМВРИ – СЪБОРИХА БЕТОНА НА ЯЙЛАТА, ПРОТЕСТИ И ИЗБОРИ
Статистика показа, че Добрич е сред областите с най-висока престъпност. 50 възстановчици участваха в национален турнир по стрелба. Задържаха седмина при акция за разпространение на дрога. Осъдиха двама за трафик на хора. Добричлийка получи награда за най-добър преводач от норвежки език. Българо-китайска фирма получи сертификат за инвестиции клас „В“. Камион на салати  „Веселина“ попадна в меллето на Витиня. Започна изучаване на румънски език в СОУ „Св. Кл. Охридски“. Добрич се присъедини към европейския протест „СТОП ТТИП“. „Медика Албена“ получи „медицински Оскар“.  Официално откриха претоварната станция в Тервел. Започна събарянето на бетона на Яйлата. Наградиха д-р Митко Георгиев за лекар на годината на Добричка област. Приключи най-мащабният проект в региона - за сметището в с. Стожер. Гастарбайтери от Добричко пострадаха при пожар в Германия. След вяла предизборна кампания и ожесточена борба за кметове и общински съветници, само Балчик и Крушари преизбраха кметовете си Николай Ангелов и Добри Стефанов от първи тур. Представители на 8 партии влязоха в новия Общински съвет на Добрич.
НОЕМВРИ – КМЕТСКИ РОКАДИ, ПОЛИЦАИ НА ПРОТЕСТ И НАСИЛЕНИ СТАРИЦИ
Регионалният музей и Тодор Балев получиха наградата „Добрич“ за 2015 г. Прокуратурата отказа да образува дело по сигналите за контролиран вот. Балотаж в шест общини донесе нови кметове в пет от тях, в Тервел преизбраха Живко Георгиев. Областният управител свика новите общински съвети. Встъпиха в длъжност новите градоначалници: на Добрич – Йордан Йорданов, Добричка – Тошко Петков, Генерал Тошево – Валентин Димитров, Каварна – Нина Ставрева и  Шабла – Мариян Жечев.  В съда заваляха дела с искане за повторно преброяване на бюлетини.  Стотици полицаи излязоха на протестно шествие. Открит бе мемориален знак в памет на таврийските българи. След изборите БСП обяви, че е първа политическа сила в областта. „Албена“ увеличи печалбата си, въпреки спада на туристите. Две възрастни жени бяха изнасилени в с. Черна. Възрастно семейство изгоря в дома си. Детелина Николова бе назначена за областен управител. Посрещнаха я с протести. Повторно броиха бюлетини в Добрич, Каварна и Балчик. Обявиха данъчен от Добрич за служител на годината на НАП. Забраниха продажбата на сладолед в училищата. Още една възрастна жена бе бита и изнасилена в с. Карапелит. Добрич излезе на протест срещу поскъпването на винетките. Писателят Георги Мишев получи националната литературна награда „Йордан Йовков“. Културните дейци протестираха срещу мизерните условия на труд и заплати. Съдът потвърди избора на кмет на Добрич и касира избора на съветници в Балчик.
ДЕКЕМВРИ – ДЯДО КОЛЕДА С ПОЖАРНА И ПРОТЕСТИ – ЗА ВИНЕТКИ И ДЕТСКИ
Задържаха побойник, млатил възрастно семейство в с. Владимирово. Цветан Цветанов призна, че ГЕРБ в Добрич се представи най-зле на изборите. Не одобриха нито един проект за нова визия на площад „Свобода“. Генералтошевски села излязоха на протест срещу лош път. Четири награди на БХЛА бяха присъдени на туристически обекти в областта. Мъж загина на място след падане от покрива на зърнобаза. Дядо Коледа пристигна в Добрич с пожарен автомобил. КАТ спря регистрацията на автомобили, табелите свършиха. 26 години от създаването на СДС отбеляза синята партия в Добрич. Обявиха необходимост от спешно укрепване на блок „Свобода“. Родители излязоха на протест за повече детски и майчинство. „Албена“ спечели награда за работодател на годината. „ВиК“ предложи увеличение на цената на водата с 5 %. Превръщането на летището в интермодален терминал предвижда новият общ устройствен план. Нос Калиакра рекламира нов  хитов филм на Боливуд. След четвърти протест добруджанци решиха, че отиват в София на протест за винетките. Земеделска асоциация заяви готовност да изгради изложбен комплекс. НДТ


 


Сходни връзки

2016 – ЕВАКУАЦИЯ, ПРОТЕСТИ, ИЗБОРИ И… ПАК ПРОТЕСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди