изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-26 @ 07:57 EEST
Изгоненият от ДПС Местан струвал по 40 бона на месец на хазната    
Коментари Доскорошните непримирими врагове Касим Дал и Лютви Местан вече са от един отбор – отбора на Турция и прокарването на нейните интереси в българската политика. И двамата са убедени, че пътят към евроатлантическите ценности минава през Анкара. Оттам тръгват и паричните потоци, които могат да осигурят политическото бъдеще на тандема Дал-Местан, пише Епицентър.бг.

Доказателство за това е, че изгоненият от ДПС бивш председател потърси убежище в турското посолство, с мотива, че се страхувал за живота си. Друг е въпросът каква бе ролята на НСО, чиито гардове от началото на февруари 2014 г. го охраняват. При това бе преценено, че Местан има най-висока степен на застрашеност, което означава, че всеки месец той е струвал по 40 000 лв. на държавната хазна. Сметките показват, че са били прахосани 880 000 лв. на българския данъкоплатец, за да бъде пазен Лютви Местан през последните 22 месеца.

В неделя неочаквано неформалният лидер на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) Касим Дал изненадващо заяви, че е готов да работи с Лютви Местан и тримата депутати, които го последваха. Пред турскоезичния сайт ajans.bg Дал все пак се застрахова, че би приел отцепниците от ДПС, ако сред тях няма агенти на Държавна сигурност, какъвто е Лютви Местан (агент Павел). „Вратата ни е винаги отворена за хора, които споделят нашите идеали“, обясни Дал, който също „напусна“ ДПС заради нерегламентирани връзки с турски спецслужби.

Преди дни пред Епицентър.бг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов припомни, че докато Ахмед Доган е бил председател на ДПС, нито веднъж не се е срещал с Реджеп Ердоган. Конфликтът между двамата датирал още от 2010 г., когато тогавашният лидер на Партията на справедливостта и развитието го кани на присъства на митингите за предстоящия референдум (чрез него бяха премахнати всички светски достижения от Конституцията на Кемал Ататюрк). Доган отказал, а вместо него рамо до рамо с Ердоган застава Касим Дал.

Още преди да си тръгне от ДПС, връзките на Касим Дал с турските ислямисти и службите на южната ни съседка бяха сред най-коментираните теми в движението. Бившите му съпартийци твърдят, че близостта му с Ердоган и финансовата зависимост от Турция са причините той да напусне ДПС през 2010 г. след скандал с Ахмед Доган и мистериозното самоубийство на Ахмед Емин. Впрочем, Емин сложи край на живота си навръх рождения ден на Дал на 17 октомври, който за първи път се наложи да го отбележи в централата на „Александър Стамболийски“ 45А.

Веднага след като си тръгна от ДПС, Дал обяви, че има намерение да създаде нова партия. Още тогава усилено се твърдеше, че Турция ще финансира инженерния му политически проект, а негови снимки, заедно с Ердоган и Корман Исмаилов заляха медиите. Заради провала на НПСД на поредица от избори, Турция спря паричните потоци и отново потърси рамо от ДПС.

Затоплянето на отношенията между движението и Анкара започва след януари 2013 г., когато Доган назначи за лидер Лютви Местан. Оказва се, че доскорошният председател е търсил помощта на Турция, за да се бетонира на лидерския пост. През последните 3 години за първи път се заговори, че в българския парламент Реджеп Ердоган има депутатска квота, толерирана лично от Местан. Затова не е случайно, че заедно с него от движението си тръгват бившият шеф на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Мехмед, бившият говорител на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али от Шумен.

Странна е готовността на Касим Дал да приюти изгонения от ДПС Местан и сподвижниците му и да ги вкара във властта през задния вход (НПСД не само са част от РБ, но и имат свой министър – просветния Тодор Танев, зам.-министър на отбраната – Орхан Исмаилов и областен на София - Веселин Пенев.)

Само преди няколко седмица Дал говореше срещу агент Павел (Лютви Местан) с нескрита неприязън, обвиняваше го в ченгеджийски номера и твърдеше, че е подслушван по време на кабинета „Орешарски“, за да може да му осигурена охрана от НСО. Тогава той попита колко е струвало на хазната Местан да бъде пазен от държавните гардове. От думите му стана ясно, че НСО е пазило доскорошния лидер на ДПС по донос, че Касим Дал е искал да го убие.

По Коледа наистина се случват чудеса! Доказателство за това е фактът, че непримиримите довчерашни врагове Корман Исмаилов и Местан са провели среща, на която са набелязали бъдещи общи политически действия. Днес стана ясно, че Касим Дал отново е в Турция. Той отказа да внесе уточнения за бъдещите си планове в отцепниците от ДПС.Не е ясно само къде се намира в момента Лютви Местан.

Фирма на Местан и Бахри Юмер прибрала 30 милиона лева държавни пари само за година

Скандални обществени поръчки провежда кметът на Джебел Бахри Юмер, напомня МИГNews.infо със свое разследване, публикувано за първи път през май 2013. Нагласените търгове на градоначалника на родопското градче се печелят от една и съща фирма, тъй като тръжната документация е изготвена точно за нея. Само за 2012 г. в Кърджалийска област търговското дружество, което е близко до Юмер и до догавашния председател на партията Лютви Местан, успява да „спечели“ около 30 млн. лв., пише МИГNews.infо. и посочва какво е установила тогава проверка в регистрите на Агенцията за обществени поръчки и архивите на „Държавен вестник“. Развихрянето на тези очевидно корупционни практики се дължат на факта, че кметът на Джебел и е областен лидер на ДПС и чрез разговори с подчинените му партийно кметове„успява“ да ги убеди да предпочетат фаворита му пред останалите строителни фирми в областта, които стоят без работа или са обречени на фалит.

За да придаде законна форма при даването на поръчката на въпросната фирма, Бахри Юмер въвежда абсурдни изисквания в тръжните документации, които са достойни за Книгата на рекордите „Гинес“. В края на миналия месец, в свой доклад Камарата на строителите в България описа един почти малоумен случай от практиката на кмета на Джебел. Фирмата победител в търга за „Повишаване на енергийна ефективност на сградата на СОУ „Христо Ботев“ идентифицира 151 риска и доказва, че работниците й могат да извършват изкопни работи (ръчно) в полярни условия – при минус 45-50 градуса и дебелина на снежната покривка от 3-4 метра; да подменят дървените черчевета и стандартните стъкла с модерна ПВЦ дограма и стъклопакет, дори при земетресение от 9-та степен по Рихтер; да полагат висококачествено мазилката при обилен дъжд и т.н. странни изисквания.

В края на май 2012 г. джебелският кмет открива обществена поръчка за ремонт на училището, като основният критерий е избор на най-изгодна оферта. Комплексната оценка ще се изчислява по пет показателя: срок за изпълнение – 20 точки; гаранционен срок – 10 точки; срок на отложено плащане – 10 точки; показател рискове – 20 точки; крайна цена – 40 точки. В графата „Показател рискове (ПР)” е обяснено какви опасности, застрашаващи изпълнението на поръчката, имат право да описват в офертите си кандидатите. Срещу всеки идентифициран риск задължително трябва да бъдат записани два вида мерки – за предотвратяване на риска и за отстраняване на последиците. Накрая изрично е записано, че „рискове, които не са придружени от мерки за предотвратяване и от дейности по отстраняването им, няма да бъдат вземани под внимание от възложителя”.

Документи за участие в търга подават 8 строителни фирми и обединения. Офертата на ДЗЗД „Кейбилд” е 798 446 лв.; „Обединение Джебел” – 809 852 лв.; „Устра холдинг” АД – 749 750 лв.; „Герт груп” ООД – 810 111 лв.; „Термикс ЕС” ООД – 744 985 лв.; „Саварона” ЕООД – 745 090 лв.; „Консорциум Хидроизомат и Телекомплект”- 744 985 лв.; „Електролукс Табаков и синове” ООД – 744 984 лева. Последната фирма иска най-малко пари за ремонта на училището, но тя не е предпочетена от Бахри Юмер, тъй като не „издържа“ странните изисквания за риск при изпълнение на обекта. Според документите, ДЗЗД „Кейбилд” ЕАД може да устои на 16 риска; „Обединение Джебел” – 101 риска; „Устра холдинг” АД – 7 риска; „Герт груп” ООД – 151 риска; „Термикс ЕС” ООД – 34 риска; „Саварона” ЕООД – 20 риска; „Консорциум Хидроизомат и Телекомплект”-18 риска и „Електролукс Табаков и синове” ООД – 69 риска.

Оказва се, че „Герт груп“ ООД иска най-много пари, но в същото време е готова да даде най-много от себе си и да ремонтира училището при дъжд, сняг и температури от минус 40 градуса. Впечатлен от уменията на фирмата, на 28 август 2012 г. Бахри Юмер я определя за победител и приема офертата й от 810 111 лв.

Единствента фирма, която подава жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу комичните 151 риска за признак на висок професионализъм, довели до избора на „Герт груп“, е фирма „Термикс ЕС” ООД. На 10 октомври 2012 г. КЗК е образува производство по жалбата управителя на дружеството Шенка Илиева. Според нея разликата между количеството рискове на „Герт груп” ООД и средната стойност на предложенията на останалите участници по същия показател (37,7 риска) е близо 300 процента. Антимонополният орган изпраща писмо до Юмер, който на 11 декември 2012 г. назначава нова комисия, която да рестартира процедурата. В деня на повторното й конституиране, комисията отстранява допуснатото нарушение. В графата „Оценка и отговор на риска – ПР (Показател риск): кратко описание на предложенията на участника и мотиви за приемането на рисковете”, комисията променя „рисковете“ на „Термикс ЕС” ООД от 34 на 35. В края на януари тази година управителката на фирмата получава официално писмо, че жалбата и е неоснователна и не е взето под внимание. Така близките до кмета строители получават поръчката за ремонта на школото. Кметът не се трогва от факта, че Камарата на строителите посочва „търга му“ като уникален случай на управленски цинизъм и безнаказани корупционни практики, отбелязва в заключение МИГNews.infо.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Изгоненият от ДПС Местан струвал по 40 бона на месец на хазната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди