изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:46 EEST
Местан клечи 72 часа в брониран джип между купон за ЧРД в Пловдив и турското посолство    
Новини 72 часа Местан е прекарал в брониран джип между купон за ЧРД в Пловдив и турското посолство. Политикът и семейството му изчаквали в резиденцията на Сюлейман Гьокче телефонния разговор между премиерите Давутоглу и Борисов. След отказа на българския министър-председател да го подкрепи разжалваният лидер се запътва към своята крепост Кърджали.

“Изконно право на всеки политик е първо да осигури своята сигурност”. Това знаменателно изречение на Лютви Местан вчера е било обсъждано оживено от представители на спецслужбите ни, съобщава "24 часа".

Думите са изречени по обед около 13,30 часа на 26 декември, събота, на импровизирана пресконференция в центъра на Момчилград. Сваленият вече по това време лидер на ДПС лаконично обяснява пред микрофоните и камерите: “Много кратко време бях в турското посолство, причините ще ги коментираме друг път, сега само ще кажа, че изконно право на всеки български политик е да осигури собствената си сигурност в критична ситуация.”

Така
Местан
опровергава себе
си три дни след
24 декември


На Бъдни вечер, пак на пресконференция, пак пред същите кореспонденти, но в Кърджали той говори друго.

По това време вече се е появила неофициалната информация, че политикът е гостувал в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче в София на 22 срещу 23 декември. На пресконференцията в Кърджали почти всички журналисти питат и не е ясно кой първи задава въпроса къде е бил Местан в този отрязък от време.
“...бях в София, а снощи в Пловдив. Да, в Пловдив... Къде точно в Пловдив, продължава да пита колега.

“Искате да ви кажа къде? Не възразявам. Бях на гости на моя приятел г-н Каймаканов, който искаше, понеже знаеше, че днес няма да имам време, да се почерпим в аванс за рождения ми ден. Така че тези митове - Местан се крие, изведен загадъчно от еди къде си, еди що си, извинете, несъстоятелно. Вие поехте ангажимент, че няма да се занимавате с жълтини. Националните медии гърмят, че ще бъда изведен от страната, националните медии...”

На 24 декември политикът става на 55-години и няколко часа по-късно Централният съвет на ДПС го оставя без лидерски пост. Какво се случва в тези 72 часа по-късно, че

Местан признава
тайна, която го
замесва и
осветява в
директен и
контакт с чужда
държава?


За кратко, за часове, той е останал без обичайната охрана от НСО. Няма официално потвърждение кой е поикал държавните гардове да си тръгнат - самият Местан, шефове от ДПС или трети участник в драматичната коледна мистерия.

В този промеждутък брониран джип и ван на турско посолство вземат семейство Местан и техен личен багаж и тръгват към резиденцията на турския посланик на пъпа на София. Хората от НСО се връщат и застават отпред, защото домът на Гьокче е турска територия.

“Да, служителите
ни бяха пред
резиденцията”,


потвърди лаконично още тогава високопоставен източник от НСО. Той отказа да посочи колко време е било семейство Местан вътре в резиденцията - денонощие или за по-кратко.

“Имах нужда от няколко часа, за да организирам сигурността си”, признава вече на 26 декември политикът.

На 24 декември в Кърджали Местан не казва, но и не отрича, че е бил в турско посолство. Лаконичен е - бях в София. Вчера през целия ден депутатът Каймаканов не вдигаше телефона, за да отговори дали е бил любезен домакин на партито за ЧРД на лидера си в Пловдив.
Репортерите забравят репликата за “изконното право на всеки политик да се защити”, въпреки че това е лично право на всеки гражданин. Местан не казва кой и с какво го е заплашил.

Две седмици по-рано, на 15 декември, НСО, която пази държавната резиденция в Бояна, регистрира неогласена до оня ден среща между Лютви Местан и турския премиер Ахмет Давитоглу. Едночасовият разговор е преминал почти на четири очи, като за кратко вътре е бил посланик Гьокче. Два дни по-късно Доган произнася знаменаталната реч, в която обвинява председателя на ДПС в гаф с декларацията в подкрепа на Турция за сваления руски изтребител.

Лютви Местан отказва да каже дали е бил в турското посолство в нощта срещу 23 декември. Защото вероятно там е изчаквал дали ще има и как ще завърши телефонният разговор на турския премиер с българския му колега. Както сайтът на “24 часа” съобщи след силен дипломатически натиск на 23 декември, в сряда след заседанието на правителството, Борисов приема разговора. Давутоглу иска от него “недвусмислена подкрепа” за Местан. Борисов категорично отказва да се намесва във вътрешно-партийния конфликт на ДПС. Премиерът ни казва в почти прав текст на Давитоглу, че пред Доган и Местан избира България. Телефонният разговор, бе потвърден официално от кабинета на Борисов.

На 26 декември Местан вече знае, че няма подкрепа от Борисов, и е допускал, че информацията за телефонния разговор ще се появи. Затова вероятно изрича в Момчилград знаменателното изречение за “изконното право на политика да осигури собствената си сигурност”.

Анализатори обаче допускат, че той е прибран в турско посолство, за да не разколебае в следващите си действия. Местан изчезна през последните две денонощия и не появи на четирите възпоменателни митинга в момчилградските села Нановица, Равен, Груево и Горско Дюлево.

От вчера портретът му буквално бе изстърган от витрината на общинския клуб на ДПС в центъра на Кърджали. Снимката на сваления лидер бе част от брандирането на офиса преди местните избори. Останалите агитационни изображения са непокътнати.

“Наели сме фирма, която да почисти предизборната агитация. Не знам какво са свършили до момента”, заяви общинският лидер Мухарем Мухарем. Изборите минали отдавна и било нормално да се премахне агитацията, освен това винилите пречели слънцето да проникне в партийния офис.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Местан клечи 72 часа в брониран джип между купон за ЧРД в Пловдив и турското посолство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди