изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:52 EEST
ПОД ВЪЗГЛАСИ "БРАТУШКИ!" ДЕФИЛИРА АНСАМБЪЛ "ЗЛАТНА ДОБРУДЖА" В БЕЛАРУС    
КоледаОт няколко години в културния живот на Добрич намериха място едни млади, темпераментни и талантливи изпълнители - танцьорите на ансамбъл "Златна Добруджа" към финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" с главен художествен ръководител Коста Георгиев. С майсторството, с което изпълняват българските народни танци, тези млади хора радват добруджанци и прославят града и страната ни вече и в чужбина.



Ансамбъл „Златна Добруджа“ към ФСГ "Васил Левски" е създаден през 2009 година, разказва Коста Георгиев. По думите му, огромна роля е изиграл директорът на гимназията Неделчо Недев, който имал голямото желание  училището да има свой танцов състав и на когото ръководителят на състава е изключително благодарен. Сега в ансамбъла се изявяват около 30 момичета и момчета. Коста Георгиев споделя, че за кратко време, около година, "Златна Добруджа" става много добър. По думите му, във всички фестивали, в които са се представяли добричките танцьори, са печелили първи места.



Много пъти съм се чудил какво привлича децата в ансамбъла, откровен е ръководителят, който не крие, че е много строг, а си позволява да повишава и тон, когато е недоволен. "Но те знаят, че страшно много ги обичам и им показвам, че те са част от моето семейство. Вярват ми. Най-хубавото е, че когато излезем на сцена, това, на което съм ги учил, те го правят и се получава" - разказва Георгиев. Според него, децата обичат да танцуват, води ги фолклорът. "Води ги това, че когато излезем в чужбина, те виждат какво значи да си турист, виждат и какво е да си артист. Разликата е огромна. Всяка година пътуваме в чужбина и това им дава допълнителен импулс" - категоричен е ръководителят.
Коста Георгиев разказва за тазгодишното им турне зад граница - в Беларус, през юни. Като член на Международна фолклорна федерация ансамбъл "Златна Добруджа" получава информация за международната проява. Ръководителят сподели, че първоначално я приел скептично, но след това не съжалявал, че завел децата. "Още с пристигането разбрахме, че ще е много натоварено, нямахме време да закусим, направо на репетиции - разказва Коста Георгиев. - Страшно голяма организация, над 20 държави, над 30 ансамбъла...." Ръководителят на "Златна Добруджа" изказва искреното си възхищение от патриотизма на всички участници, от уникалните ансамбли от Украйна, Русия, Беларус....



"Дефилираме, а хората викат: Братушки. Добре, че бях с очила и не видяха, че се разплаках - разказва Георгиев. - Децата бяха много ангажирани, връщахме се в два-три часа, но намирахме време и да си починем, и да се веселим. Градът, в който бяхме, е с около 340 000 души. Попитах колко колектива има и ми отговориха - във всяко едно предприятие, всяко едно дружество има ансамбъл. Поканиха ни да гледаме детски фестивал. Красота, по 70-80 деца в ансамбъл!" От фестивала ансамбъл "Златна Добруджа" има втора награда - за изработен от майстор-дърворезбар от Балчик венец на дружбата. А след завръщането си в България в Международната фолклорна федерация е получено писмо, с което се съобщава, че "Златна Добруджа" е най-добре представилият се ансамбъл.
Заниманията по фолклор, по народни танци, променят вкуса на децата, възпитават патриотизъм у тях, категоричен е Коста Георгиев. Той споделя мнение, че би било добре в училище да се преподават народни танци. Но е категоричен и за друго - вкусът не зависи само от преподавателите, а и от семейната среда. За своята работа споделя, че страшно много държи на автентичността в танците и почти всичко, което играят, е негово творчество.
Самите деца много пъти са ме просълзявали, не крие Коста Георгиев. И разказва, че последната им изява е била в концерта "Дарования". "Имахме много малко време за репетиции. Но децата излязоха и бяха прекрасни!" - не крие гордостта си ръководителят на "Златна Добруджа". НДТ


 


Сходни връзки

ПОД ВЪЗГЛАСИ "БРАТУШКИ!" ДЕФИЛИРА АНСАМБЪЛ "ЗЛАТНА ДОБРУДЖА" В БЕЛАРУС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди