изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:51 EET
СЛЪНЧЕВИ УСМИВКИ: ЗЛАТНИ ЗРЪНЦА ПРЕВРЪЩАТ СВЕТА В КРАСИВО И ВЪЛНУВАЩО МЯСТО    
Коледа 4 декември, 17 часа. Центърът на Добрич е изпълнен с деца, които тръпнат в очакване да дойде Дядо Коледа и да бъде запалена елхата. И преди да настъпят тези така любими за малчуганите моменти, на сцената излизат други дечица - големи колкото тях, весели колкото тях и също очакващи Дядо Коледа. Това са малките таланти от вокална група "Златно зрънце" към музикална школа "Доминанта" с ръководител Мария Димитрова. И със звънките си гласчета и прекрасни изпълнения мъничките певици правят празника още по-пъстър, весел и вълнуващ!

 Детска вокална група „ Златно зрънце” към „ Доминанта” е създадена през 2010 г. и вече 6 години в нея пеят надарени, гласовити, артистични и интелигентни деца на възраст от 5 до 11 години, разказва Мария Димитрова. И допълва, че има и  пораснали зрънца, които са поели пътя на индивидуалните изяви. Ръководителката връща лентата назад и разказва, че е завършила държавната музикална академия „Панчо Владигеров" в София, факултет за поп и джаз музика, специалност акордеон. По-късно изучава и "Педагогика на обучението по музика" в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Случайно започва работа като учител по музика в детска градина. "Четох много литература, съветвах се с вокални педагози, изпробвах различни стилове. Тогава интернет все още не беше масово навлязъл в бита ни и информацията не беше достатъчна" - разказва Димитрова. Години наред открива и обучава в детската градина талантливи малчугани, които след това, по нейна препоръка, се отправят към съществуващите музикални школи и формации в града. До 2010 година, когато се  присъединява към „Доминанта” и отправя покана към бъдещите първокласници - да продължат със заниманията по пеене след детската градина. Така се създава ДВГ „Златно зрънце”.
Заниманията във вокалната група са групови и индивидуални. Хубавото е, че има приемственост между новите деца, които идват и порасналите вече. Малките пеят в групата и слушат как големите се изявяват, мечтаейки, че един ден и те ще бъдат като тях. Стремят се да подражават. "Пеенето, било то в група или индивидуално, освен че учи, възпитава чувството да даряваш радост на хората чрез това, което правиш, възпитава колективизъм, усет за баланс. Усет към красивото, интересното. Учи на последователност, на това да владееш себе си, да мислиш повече, на артистичност, да се трудиш. Пеенето развива индивидуалността, самочувствието, прави те по-общителен, по-уверен. Изпитваш потребност да правиш света по- красиво и вълнуващо място!" - категорична е Мария Димитрова. А всички тези качества и упоритият труд на ръководителката дават своите резултати - ДВГ "Златно зрънце" - освен изявите си в Добрич, има и много награди от национални и международни фестивали - „Трикси”, „Морско конче”, „Радост на брега”, „Усмивките на морето”, "Утринна звезда”, „Приятели на България” и други.



"Всички знаем, че за всяко едно изкуство е нужна надареност, талант, подходяща среда, от където да се започне и за всичко това трябва да сме благодарни на природата, гена и - както се казва „божията намеса” - смята Мария Димитрова. - Винаги бързам да успокоя майките, че ако няма певчески талант, сигурно детето има други заложби, които те трябва да открият. И в това съм убедена!" Ръководителката споделя, че е щастлива, че има възможност да води именно група: "Този усет за колективност е много заразителен и ентусиазиращ - както за малките, така и за мен самата". Тя изказва благодарност на родителите - за доверието им, и на децата - че я зареждат с усмивка, непринуденост, с възможност да се докосна до неподправената им невинност. Бъдещите й планове са за реализиране на първия авторски албум на вокална група „Златно зрънце” с детски песни. "Това е и моето коледно желание за идната година!" - казва Мария Димитрова. НДТ


 


Сходни връзки

СЛЪНЧЕВИ УСМИВКИ: ЗЛАТНИ ЗРЪНЦА ПРЕВРЪЩАТ СВЕТА В КРАСИВО И ВЪЛНУВАЩО МЯСТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.48 секунди