изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:31 EEST
От 1 януари влизат в сила ограниченията за варене на ракия (ОБЗОР)    
Икономика София. От 1 януари в сила влизат промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат ограничения за казаните за ракия. Според новите изисквания те трябва да работят в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. Производителите, които желаят да произвеждат ракия и в останалата част от годината ще трябва да уведомят Агенция "Митници" 14 дни по-рано.

Това решение бе взето от депутатите на второто четене на промените в Закона да данъчните акцизи и складове в началото на ноември. БСП, Реформаторският блок и Патриотичният фронт гласуваха срещу измененията, но въпреки това те бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ, АБВ и двама от ПФ – Полина Карастоянова и Емил Димитров. Решението предизвика противоречиви реакции и протести от страна на казанджиите в цялата страна. Предложението срещна подкрепата и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Лозаро-винарската камара. Един от вносителите на предложението Емил Димитров, който е депутат от ПГ на Патриотичния фронт, заяви, че чрез промените в бюджета на страната могат да влязат допълнително около 185 млн. лв. Според него благодарение на тях Агенция ”Митници” ще може да събира по по-добър начин приходите.
Председателят на ПГ на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов от своя страна бе категоричен, че от промените в Закона за акциза няма да има никакъв ефект за хазната. Той определи опитите трагичният инцидент в Якоруда, при който петима души загинаха след консумация на алкохол с неясен произход, да бъде използван, за да настроят общественото мнение против казаните за ракия, като мащабна кампания, насърчавана от големите производители. Симеонов бе категоричен, че с налагането на тежък акциз на малките казани и увеличаването му два пъти – от 2.20 лв./л на 4.40 лв./л, ефектът ще бъде, че те ще трябва да затворят, защото ще трябва да работят на загуба и хората масово ще започната да си варят ракия и спиртни напитки вкъщи в тенджери. По думите му, тогава ще се стигне до множество такива смъртни случаи като този в Якоруда. Председателят на НФСБ съобщи, че преди Коледа Парламентарната група на ПФ са внесли законопроект за отмяна на промените в Закона за акциза, които според него са чисто лобистки.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова призова за нулева толерантност на държавата към нелегалните производители на спиртни напитки след трагичния случай в Якоруда. Тя обаче подчерта, че не приема този, по думите й, криминален случай, отнел човешки животи, да бъде употребяван за лобистки интереси и да се прави какъвто и да е паралел между него и специализираните малки обекти за дестилиране, които омбудсманът защити. http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

От 1 януари влизат в сила ограниченията за варене на ракия (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди