изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:36 EEST
Китай изобрети най-големия изкуствен водопад в Азия (видео)    
Китай В Китай завърши строителството на най-големия изкуствен водопад в Азия. Водопадът се намира в гр. Кунминг в провинция Юнан и се е изграждал в продължение на три години, съобщава в. Дейли мейл.

Той е с широчина близо 400 метра и 12.5 метра височина, като може да отклонява около 300 хил. кубически метра вода от близката река Нюлан и да я пренасочва към езерото Дианчи. Стойността на проекта е около 165 млн. долара.

Впечатляващото съоръжение вече се превърна в местна туристическа забележителност, като вече се посещава от хиляди хора. Около него е изграден и парк, от който водопадът може да се наблюдава безплатно.

Целта на водопада Нюланджианг обаче не е единствено туризъм. Отклоняваната вода се съхранява в езерото Дианчи, което е най-голямото сладководно езеро в Юнан. По този начин се намалява нивото на р. Нюлан, което често е заплашително високо и причинява наводнения.

Освен това запасът езерото ще се използва за водоснабдяване. Осигуряването на чиста питейна вода е голям проблем в Китай, където около 60% от подпочвените води са замърсени.


 


Сходни връзки

Китай изобрети най-големия изкуствен водопад в Азия (видео) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди