изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:43 EEST
В ЯПОНИЯ - ВЛАК ЗА ЕДИН УЧЕНИК, В БЪЛГАРИЯ - ДЕЦА В БАГАЖНИК ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ    
Образование Вчера електронните медии разпространиха видео и текстова информация как деца от три велинградски села се извозват в багажника на лека кола, за да отидат на училище. И това става пред очите на правителство и многоуважаващи себе си министри в т.нар. европейска България. След информацията бащата, извозващ децата е бил глобен, докато министърът на образованието и цялата скапана образователна система си дерат гърлата да глобяват семействата, които не пускат децата си на училище. Впрочем, същите тези хора най-често извозват децата си на училище с държавни автомобили, но по-голямата чест от наследниците им вече живеят и учат в чужбина. Днес разбрахме, че японците пък поддържат влак само за едно дете, докато то завърши образованието си. Ето и двете информации, сравнението направете сами:


В Япония има влак, който върви само за един пътник

В Япония има влак, който върви само за един пътник. Може би ще си помислите, че става въпрос за някой с много връзки, но всъщност пътникът е малко момиче, което ходи на училище с влака. Линията щяла да бъде спряна заради отдалечеността си, но тогава забелязали, че някой всъщност редовно се вози. Тогава решили да оставят влака докато момичето завърши и дори променили графика, за да е по-удобен за него.

http://iskamdaznam.com

Деца във Велинградско пътуват до училище в багажник


Буквално едно върху друго. Така учениците от Цветино, Магерово и Абланица стигат до училище всяка сутрин. Деца има дори и в багажника... точно до резервната гума.

Заради осеяните с ями междуселски пътища, училищното автобусче се амортизира бързо, а пари за ново няма. От общината изпращат лека кола. В нея се тъпчат по 12 души на курс.

Директорът на училището също е притеснен и знае, че училището нарушава законите. пише жалби до всички институции. Стига дори до Министерство на отбраната.

В крайна сметка всички обещават, но никой не дава. 4 месеца по-късно проблемът на трите велинградски села още не е решен.

Фатиме Трончова продължава да праща 8-годишния си син и 10-годишната си дъщеря със страх на училище. В зимните месеци дори се радва, когато колата закъса в снега, а на децата им се налага да ходят пеш. Било по-сигурно.

„Ние ходим с тях на училището. После пак ходим вечерта да ги взимаме, да ги прибираме и така. Ходим да им взимаме раниците, понеже са тежки. Когато е нямало сняг, когато е охотно са ходили. Като има много сняг – вкъщи”, казва жената.

Атидже също трепери за детето си. Често е виждала депутатските лимузини по телевизията. Чуди се как за тях пари има, а за децата й – не: „Нали знаете - който е под крушата, той яде крушата другите оттам - гледат. И нашите деца са така. Да отпуснат едно превозно средство. Не знам защо не искат. Мислят, че нашите деца не са деца, че са помачета нашите деца. А нашите деца - това е нашият живот. Ние всяка сутрин ги пращаме със страх”.

След нашия репортаж се оказва, че някаква реакция все пак има, но... не от правилното министерство, а вместо помощ - има глоби. Патрулка на Абланица спряла няколко автомобила, сред тях не е колата на училището. Отново е приложена добре познатата схема с разтоварването преди патрула.

За шофьора на колата Албен Пенгъров всеки ден е стресов: „Виждате за какво става въпрос. Нищо не можем да направим. Идва един път телевизия. Идваха от Пазарджик РИО-то, от Министерството... нищо... излишно е”.

Преди 2 години е катастрофирал. Спирачките отказали, той бил с избити зъби и счупена ръка. За щастие, нямало деца.

Отговорност за извозването на децата носи общината. Пари за нов автобус тя обаче няма. А в Министерството на образованието, молби за нови идват всеки ден.

„Това наистина с ръка на сърцето потвърждавам, че не е нормална ситуация. Това обаче не е единственият случай. Ние имаме над 600 заявки, от които спокойно можем да кажем, че над 250 можем да ги класифицираме като спешни заявки. След преглед на възможностите на министерството бяха заявени 12 автобуса. Има съгласие в ръководството един от тези автобуси за нуждите специално на община Велинград да бъде предоставен. На община Велинград. Надяваме се те да го използват по предназначение за конкретния случай”, каза директорът на дирекция „Държавна собственост и обществени поръчки” Калин Анастасов.

Въпреки че нов автобус ще има, той ще бъде доставен най-рано след 4 месеца. Дотогава ходенето по мъките за децата от трите велинградски села и за техните родители ще продължава.

btvnovinite.bg

 


Сходни връзки

В ЯПОНИЯ - ВЛАК ЗА ЕДИН УЧЕНИК, В БЪЛГАРИЯ - ДЕЦА В БАГАЖНИК ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди