изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:40 EEST
НА ТЪРГ ИЛИ КОНКУРС ОБЯВЯВАТ ТЕРЕНЪТ ЗА НОВИЯ ИЗЛОЖБЕН КОМПЛЕКС В ДОБРИЧ    
НовиниОбщина Добрич няма да участва като акционер. Очаква се „Добрички панаир“ и Асоциацията на земеделските производители в България да се включат в наддаването

Община Добрич няма да участва като акционер в бъдещия изложбен комплекс, както първоначално предложи Асоциацията на земеделските производители в България, която представи проект за "Добрич ЕКСПО" пред Общинския съвет.
Работна комисия е обсъдила инвестиционното предложение на АЗПБ за изграждане на експозиционен център за организиране на селскостопански изложения на открито и конферентна зала за мероприятия.
На три заседания членовете на комисията разгледаха възможните варианти за реализация на предложението. Становището на работната група, е че няма възможност да се реализира инвестиционното намерение в първия си вариант за създаване на акционерно дружество с участието на Община град Добрич. Предлага се да стартира процедура по учредяване право на строеж с търг или конкурс по утвърдени от Общински съвет условия.
Предложението ще бъде внесено на следващото заседание на Общинския съвет.
Причината проектът да не може да се реализира, като публично-частно партньорство е влезлият в сила от 1 януари 2013 г. Закона за публично-частното партньорство, за който все още няма голяма част от атрибутите, в т.ч. и правилници. Освен това, на първо четене е минал и закон за отмяната му, обясни председателят на Общинския съвет Иво Пенчев. Комисията е преценила, че, докато не бъде приет нов закон за публично-частните партньорства, идеята общината да участва като акционер с апортна вноска, не може да се реализира.
„Ние, като местна власт, искаме през 2016 г. да има възможност да поканим изложители за участие в селскостопанско изложение, за да не бъде изгубена година“, обясни Иво Пенчев. В разговор с дружеството „Добрички панаир“ е станало ясно, че то няма вариант къде да бъде проведено изложението „Селското стопанство и всичко за него“ тази година, след като вече не може да е на спортен комплекс „Простор“, след неговия ремонт.
От „Добрички панаир“, както и от Асоциацията на земеделските производители в България са заявили готовност да участват в обявените от общината търг или конкурс за учредяване право на строеж.
Предвижда се в условията, които ще бъдат разработени, да залегне текст, според който, след застрояването на терена от 40480 кв. м Община Добрич ще получи определен дял. Така тя отново ще има участие в изложбения център, обясни Иво Пенчев. Според него, има шанс процедурите да приключат и през април да се сключи договор, за да могат да започнат инфраструктурните мероприятия. Целта е през август да бъдат подготвени външни изложбени площи за провеждане на изложение, а непосредствено след приключването му да започне неговото застрояване.
Припомняме, че Асоциацията на земеделските производители в България с председател Венцислав Върбанов внесе в Общинския съвет проекта "Добрич ЕКСПО" пред Общинския съвет.
Предвижда се експозиционният център да бъде изграден върху терен от 40,5 декара в района на Резиденцията /южно от комплекс „Резиденция“ по посока на околовръстния път/.
Идеята е новият експозиционен център да бъде място за конгресни прояви, кулинарни изложби и други събития, поясниха от асоциацията. Прогнозната стойност на строителните дейности е около 2,8 мл. лева. Предвижда се разкриване на 80 работни места. НДТ


 


Сходни връзки

НА ТЪРГ ИЛИ КОНКУРС ОБЯВЯВАТ ТЕРЕНЪТ ЗА НОВИЯ ИЗЛОЖБЕН КОМПЛЕКС В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди