изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:51 EEST
Йордан Йорданов: Няколко големи проекта ще бъдат реализирани в Добрич през 2016    
Интервюта Кметът на Добрич Йордан Йорданов в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Йорданов, в началото на новата година какви са приоритетите пред Добрич за 2016 година?
Йордан Йорданов: Първо, бих искал да ви честитя Новата година, макар и малко по-късно и да ви пожелая да сте живи и здрави вие и вашите слушатели. Да е една успешна 2016 не, разбира се, само за нас, гражданите на град Добрич, но и за цяла България. И да сме по-позитивни, по-усмихнати, по-положително настроени. Колкото до приоритетите на нашата община – пред нас стои новата страница или по-скоро започваме да пишем новата история, тъй като в момента вече завършихме най-големия проект до момента, който е бил в община град Добрич, а именно градския парк, който беше започнат през 2013 година. Това беше в миналото управление на предния кметски екип и завърши в новото управление 2016 година. До момента това е най-големият проект. От тази година нататък вече ни предстои водният цикъл, който е може би най-мащабният такъв проект, който ще правим в последните повече сигурно от 40-50 години. В това число „Региони в растеж“ също са голям приоритет за общината. Оттам нататък имаме, разбира се, като акценти видеонаблюдение, общинска полиция, върху които сме се концентрирали повечко. Търсим наистина адекватни решение, за да бъдат реализирани те. Това са наистина основните приоритети.
Водещ: Казахте, че „Региони в растеж“ е един от Вашите приоритети, работата по тази програма. Ако трябва да погледнем всъщност по-мащабно, до каква степен евросредствата ще бъдат важни и приоритетни за общината?
Йордан Йорданов: Мисля, че евросредствата са до такава степен важни, че е нужно след финансово-икономическата криза през 2007-2008 година тези проекти и свежи пари, да ги наречем, са нужни за рестартиране на икономиката на местно ниво, така че нашата цел е да използваме този ресурс, за да можем да рестартираме чисто икономически целия град и да задвижим, метафорично казано, цялата машина наново. Така че ние ще използваме и местния бизнес, и икономическото състояние на града заедно с европейските фондове, за да се получи тази искана симбиоза и сработване от двете неща, за да можем след 2019 – 2020 година да имаме един истински процъфтяващ икономически град.
Водещ: Миналата седмица присъствахме на първата копка на нов фуражен китайски завод в Добрич. Предвиждат ли се още чуждестранни инвестиции в региона и съответно каква е Вашата визия, за да привличате подобни инвестиции?
Йордан Йорданов: Моята визия е, че когато кажете инвеститори, не говорим само за чуждестранни инвеститори, говорим и за български такива. Мисля, че трябва по някакъв начин да стимулираме нашия бизнес на местно ниво, казвам не само Добрич, но и в България, да бъде по-активен и да търси своето развитие в различните части на страната. Тази инвестиция, която е на въпросния фуражен завод, е с българо-китайско партньорство, така че моето виждане занапред е да привличаме не само чуждестранни, но и български инвеститори. Бих казал, че може би приоритет наистина за мен и моя екип са българските инвеститори, разбира се, и чуждестранните, но сме доста отворени откъм такъв вид инвестиции в бизнеса. Така че занапред наистина търсим шансове и по-скоро използваме контакти както в България, така и в чужбина, за да привличаме, да го наречем, по-голям интерес от страна на тези инвеститори и в крайна сметка те да реализират своите проекти в град Добрич.
Водещ: Г-н Йорданов, ще насоча вниманието Ви към една друга важна тема – бюджета на Добрич. Кои са приоритетите и къде ще се съсредоточат най-много средства?
Йордан Йорданов: Както винаги, когато говорим за бюджет, най-много средства, разбира се, отиват в образованието, в частност училища, детски градини, детски ясли; социалната сфера – там също отива голяма част от бюджета. Другите направления, в които работим, са възраждането на един забравен, не бих казал забравен, но прекратен конкурс „Сарандев“, който може би Вие знаете. Възстановяването на този конкурс „Сарандев“, с който Добрич преди години се прочу толкова много. Работим в сферата на културата, работим в сферата на по-доброто взаимодействие с нашите съграждани. Давам пример веднага – кандидатстваме по различни програми, където и общината участва, и нашите партньори от Румъния по трансграничното сътрудничество – развитието на електронна община, на електронен архив – изобщо работим, първо, за благото на град Добрич и, второ, работим за по-ефективното обслужване на нашите съграждани и не на последно място и за облагородяване на кварталите. Това е истински важно и мисля, че в бюджета за следващата година, по-специфично в капиталовите разходи, са предвидени доста нови неща, специално в кварталите.
Водещ: Казвате, работите за по-доброто взаимодействие с Вашите съграждани. До каква степен за Вас е важна тази обратна връзка от гражданите на Добрич?
Йордан Йорданов: Мисля, че на всеки кмет е ясно, че връзката със своите съграждани, може би е най-важната, на първо място, тъй като при всяко ново начинание, всяко ново нещо, с което се заеме кметът, би следвало да получи одобрение от своите съграждани. Аз смея да се похваля, че Добрич в момента има една доста активна гражданска група, която взима и активно участие в самото управление. Не искам да казвам, че се консултираме с тях, но по-скоро винаги дебатираме основните казуси, които са на дневен ред. Мисля, че добре си взаимодействаме с тях, така че за мен лично връзката с моите съграждани е на едно от първите места, по-скоро не само взаимовръзката, а и обратната връзка. Мен ме интересува тяхното мнение, аз искам тяхното мнение по даден въпрос и казус. Така че в следващите години очаквайте единствено и само да бъда сред хората, а не постоянно в кабинета.
Водещ: Г-н Йорданов, през зимния сезон, няма как да не Ви попитам и за усложняването на метеорологичната обстановка, което се очаква в края на седмицата, и дали сте готови да реагирате при по-тежки условия.
Йордан Йорданов: За съжаление, както обичаме да казваме, при първия снеговалеж бяхме отново хванати неподготвени, въпреки че аз получих уверенията от фирмата и местния управител на тази фирма, че всичко е наред и сме готови, но пак бяхме неподготвени може би, тъй като реагирахме с няколко часа закъснение.
Водещ: Имаше ли глоби за тези фирми, които са закъснели?
Йордан Йорданов: Аз съм възложил тази задача на нашите екоинспектори и очаквам от тях да излязат с предложение каква глоба може да се наложи на снегопочистващата фирма, но сега, знаете, се очакват в края на седмицата нови снеговалежи, нови навявания. Предварително сме изговорили тези неща. Казвам предварително, няколко дни преди самата прогноза за такива валежи, и искрено се надявам, че няма да се получи като първия път да не сме подготвени. И да вметна нещо – аз лично обикалям целия град, когато вали сняг, както на 3 януари беше първият снеговалеж, така и сега тази седмица ще обикалям целия град, за да се убедя, че всичко е наред и всъщност парите, които нашите данъкоплатци плащат, отиват целесъобразно за снегопочистване и адекватно такова.
Водещ: Ако кажем, че организационно сте подготвени, предупредили сте фирмите, че този път трябва по-бърза реакция, какво можем да кажем за финансовия аспект? Имате ли проблеми в тази насока, спарите за снегопочистване, за поддържане на пътната мрежа?
Йордан Йорданов: При нас специално беше проведена поръчка, мисля, че още септември месец, ако не ме лъже паметта. В момента имаме сключен договор с изпълнител, така че чисто финансово ние сме подсигурили снегопочистването за този сезон и не би трябвало да има притеснения за това.
Симона МЕДАРОВА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Йордан Йорданов: Няколко големи проекта ще бъдат реализирани в Добрич през 2016 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди