изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:13 EEST
НАКЪДЕ ВЪРВИМ?: Юнкер не мирясва: ЕС трябвало да подслони 100 милиона мигранти, ако действа като Ливан и Йордания    
Европейски съюз Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер няма да се откаже от разпределението по квоти на 160 хиляди бежанци между държавите-членки. По време на първата си пресконференция за годината в Брюксел Юнкер каза, че през пролетта ще има нов вариант на Дъблинската система за прием на бежанци в Европа*, защото сегашната не работи, предаде БНР.

"Онези, които идват в Европа като бежанци, не може арогантно сами да определят къде искат да живеят. Нежеланието на някои от правителствата да вземат част от бежанците от Италия и Гърция вреди на репутацията на Съюза и те трябва да бъдат убедени да спазват ангажиментите си", смята Жан-Клод Юнкер.

Без свободното движение Европа е безсмислена. Движението на хора, стоки, капитали и общата валута, са много тясно свързани. Шенген и единният пазар са части от едно цяло. Ако някой иска да убие Шенген, ще унищожи и единния пазар, и това ще доведе до проблеми с безработицата извън контрола на ЕК, коментира още председателят на Европейската комисия.

Граничните проверки на моста между Дания и Швеция досега струват 300 милиона евро. Един час престой за гранични проверки може да струва до 55 хиляди евро на камион. Цената може да достигне до три милиарда евро годишно в ЕС, заяви той.

"В ЕС пристигат значителни мигрантски потоци, множество държави се провалят в постигането на резултати и изпълнението на решенията, свързани с миграцията. ЕК търпи неоснователни критики, че не е направила достатъчно.

Държавите са тези, които не прилагат решенията, гласувани от самите тях на заседанията на Европейския съвет. Няма да се предам", заяви председателят на ЕК, цитиран и от БТА.

По неговите думи, ако ЕС приема бежанци с мащаба, с който това правят малки държави като Ливан и Йордания, би означавало Европа да подслони 100 милиона бежанци.

Без достъп до трудовия пазар, имигрантите никога няма да се впишат в европейското общество.

"Разломът между европейските елити и хората остава голям. Европейският парламент и ЕК са институциите, които могат да запълнят тази празнота", изтъкна Юнкер.

Не си правя големи илюзии за месеците, които предстоят. Ще направя всичко, за да избегнем усещането, че сме в началото на края на Европа, допълни Юнкер.

"Трябва да бъдем по-скромни, когато поучаваме държавите по света какво означава доброто управление", съветва председателят на Еврокомисията.

*Дъблинските споразумения задължават бежанците да подадат молба за убежище в първата държава от Евросъюза, в която стъпят. Европейската комисия вече се обяви за преразглеждането на регламента от Дъблин, според който мигрантите, навлезли във вътрешността на ЕС, трябва да бъдат връщани в държавата от Общността, където първо са пристигнали. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

НАКЪДЕ ВЪРВИМ?: Юнкер не мирясва: ЕС трябвало да подслони 100 милиона мигранти, ако действа като Ливан и Йордания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди