изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:38 EET
ПРОГРАМА "ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ" ЗАПАЗВА ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ И ВИНАГИ НАДГРАЖДА. БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА СА ПРЕКРАСНИ, ТАЛАНТЛИВИ    
Интервюта Ваня Балчева - ръководител на направление в международна програма "Приятели на България", пред НДТ

Ваня Балчева е завършила висшето си образование в ШУ "Епископ Константин Преславски", учител е по химия и физика. Работила е като учител и помощник–директор в ЕГ „Гео Милев” в Добрич, старши експерт по организация на средното образование и началник на Регионалния инспекторат по образованието, заместник–кмет „Хуманитарни дейности” в община Добрич, общински съветник в ОбС. От 2007 г. до сега е ръководител на направление в международна фестивална програма „Приятели на България”. През 2015 г. е и главен експерт в отдел „Протокол” на Министерството на образованието и науката.

- Г-жо Балчева, каква бе 2015 година за фестивална програма "Приятели на България"? Успяхте ли да осъществите набелязаните цели, какви проекти реализирахте? Кои бяха новите моменти в дейността Ви?
- Основните направления, в които работихме, са организиране на фестивали и конкурси в България, Черна Гора и Русия; семинари и обучения; концертна дейност; организиране на детски и ученически отдих – т. нар. зелени и бели училища, и реализацията на европроекти. Уверено мога да споделя, че годината беше успешна и наситена със събития, нови ползотворни контакти и повишен интерес от страна на партньорите ни в България.
Винаги се стараем новите дейности, които организираме, да запазват добрите практики и да ги надграждат. Например, 17 поредни години се провежда международният фестивал на творческите състави „Приятели на България”. По време на срещите ни с художествените ръководители на групи възникна идеята самите те да се представят на сцена. Екипът ни я доразви, съчета с очакванията на многобройните ни партньори от българските училища и през лято 2015 се роди един нов фестивал „От учителя – с любов”. Десетки български учители пяха, танцуваха, рецитираха в театър-вариете „Албена”. От една страна обмениха успешен педагогически опит, от друга получиха възможността те да „оберат” овациите на публиката, след като през цялата учебна година са оставали в сянката на успехите на възпитаниците си и са били обградени често от прекалени обществени очаквания и родителски претенции.
Радваме се, че се повиши интересът към фестивала „Сред приятели”, който ежегодно се провежда в красивия град Херцег Нови, разположен на брега на Адриатическо море. През месец октомври български, руски и черногорски деца участваха във фестивала, посетиха интересни културни и исторически забележителности в страната-домакин и в Хърватска. Творческите срещи в Черна Гора също бяха надградени – организирахме като съпътстваща програма семинар за учители и практически занятия с децата. Български педагози от столичното 139 ОУ „Захарий Круша” изработиха с руските деца традиционни български сувенири. Нова дейност бяха и зелените училища в КК „Боровец” и с. Трудовец, Софийска област. 

- Отливът на руски туристи по българското Черноморие отрази ли се върху фестивалите, които реализирахте?
- Да, отрази се и на нашата дейност – като брой участници. Докато до 2014 г. в Албена пристигнаха над 3000 руски деца, ръководители, родители по покана на колегите от московския ни офис за участие във фестивалите ни, през лято 2015 бяха около 300. Въпреки малкия брой участници, представянето им беше отново изключително отговорно и на високо художествено ниво. Но през последните години регистрираме по-голям интерес от страна на български участници, в това число и множество академични и народни хорове /възрастни/. Очакваме такъв интерес и през предстоящия сезон.

- Какви са очакванията ви по отношение на талантливи руски деца в организираните от програмата фестивали през предстоящото лято?
- Започнахме организацията на летните ни фестивали в Албена с оптимизъм и с нови идеи. Предлагам Ви да направите едно бъдещо интервю по този въпрос с управителя на фестивална програма „Приятели на България” г-н Цветан Иванов, който ръководи и представителството ни в Русия и контактува пряко с руските ни партньори. За нивото на отношенията говори фактът, че той е отличен през 2011 г. с Награда на председателя на Съвета на Федерациите на ФС на Руската Федерация, а преди това и от министъра на културата на Русия. Лично аз не мога да дам обективна информация, тъй като работя основно с българските ни партньори, но доколкото знам вече има запитвания от руски ръководители на състави.

- Да върнем малко лентата назад - кога и как е създадена фестивална програма "Приятели на България"? Какви са основните й цели и успява ли да ги постига през годините?
- Фестивална програма „Приятели на България” е създадена от г-н Иванов преди 17 години, с основни цели да популяризира българската култура и традиции, да поощрява таланта и знанията на българските деца, младежи и културни и образователни дейци; да способства за обмяната на добри практики между творческите колективи и др. Вписана е като културна организация в регистъра на Министерството на културата на Република България, съгласно Закона за закрила и развитие на културата. В началото основните мероприятия са били фестивалите в България и в Русия. През годините целите на организацията не само се изпълняват, но се поставят нови и дейността се разширява.

- Ако обичате, представете проявите, които реализирате в България и Русия.
- Годишната ни програма в България включва провеждане на множество квалификационни семинари, основно за педагози. Съобразявайки се с изискванията на новия Закон за предучилищното и училищното образование и предстоящото въвеждане на държавен образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, активно организираме дейността си в ново направление - Център за обучение и квалификация. Винаги съгласуваме тази дейност с Министерството на образованието и науката, но най-вече се съобразяваме с актуалната обстановка и потребностите на колегите. Много често темите, по които предлагаме обучения, са ни подадени от тях. През месец февруари предстои такова обучение в София. Смятаме, че темата „Рискова среда за сигурност”, с лектори, специалисти по национална сигурност и преподаватели от Академията на МВР и УниБИТ, е много актуална. Ще присъстват директори, учители от цялата страна и ще бъдат засегнати въпроси като превенция на насилието в училище, безопасна интернет среда, поведение при екстремални ситуации и др. През март организираме „Ден на таланта” в Националния дворец на децата, който е практическа част на Деветото издание на Конкурса за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности, под патронажа на министъра на образованието и науката. Хронологично следващото събитие е Фолклорното надиграване „Я тропнете, да тропнем”, в което предходните две години участваха над 2000 самодейци, членуващи в популярните клубове за народни хора. То се провежда в  Правец. Очакваме през пролетта детски и ученически групи да се включат в зелените ни училища в Боровец, Априлци, Цигов Чарк, Трудовец, Хисаря, Пампорово и др. Големите летни мероприятия традиционно са четирите международни фестивала в курортен комплекс „Албена”. Непосредствено след тях започва подготовката на октомврийския фестивал в Черна Гора. Поредица от събития целогодишно се провеждат и в Русия – тематични фестивали в Подмосковието, голям многожанров фестивал в Сочи и конкурси в Москва. От сайта ни www.festival-bg.com читателите на вестника могат да получат подробна информация за всички тези събития, както и да предложат нови идеи. В процес на съгласуване е организацията на нов фестивал в Беларус.

- Бихте ли направили сравнение - какви грижи полага Русия и какви България за талантливите си деца?
- За първи път присъствах на мащабен фестивал на „Приятели на България” като гост, в качеството ми тогава на заместник-кмет на община град Добрич. Участваха внушителен брой руски деца. Първото ми впечатление бе за изключително достойно поведение, сериозна подготовка, много дисциплина – не само при представянето на сцена, но и по време на репетициите, отдиха, като цяло. И тогава и сега, вече работейки за организацията на тези фестивали, най-силно ме впечатлява патриотичното възпитание и дух. Повече хаос и чуждопоклонничество имаше при българските участници. Но нашите деца са прекрасни, талантливи и когато ясно са поставени пред тях и ръководителите регламентите за участие и не се правят компромиси с организацията, те се справят перфектно. Освен ясните и коректни правила, доброто сътрудничество между държавните институции, общините, неправителствения сектор и поставянето на интересите на детето в центъра винаги водят до добри резултати.

- От кого срещате подкрепа при реализирането на проектите, свързани с подкрепата на талантливи деца?
- Подкрепата, която най-вече търсим и получаваме, е институционална. Смятам, че силата на екипа ни е да работим с подходящите партньори, съобразно конкретното събитие, което организираме и да каним доказани професионалисти за членове на жури, за лектори, за обучители, за ръководители на майсторски класове и т. н.
Като стана дума за партньори бих искала да благодаря за съвместната ни работа с екипа на вестник "Нова добруджанска трибуна", през последното тримесечие на 2015 г. при реализирането на проекта „Усмивки на брега”, по програмата на Местната инициативна рибарска група „Шабла-Балчик-Каварна”. В област Добрич реализирахме през 2015 г. събития съвместно с община Балчик и драматичен театър „Йордан Йовков”. Предстои ни, надявам се успешна, съвместна работа с община град Добрич и Регионалния инспекторат по образованието.

- Благодарение на дейността на програмата учителите в България имат възможност да представят своите и на децата постижения в извънкласните форми. Бихте ли разказали за тази част от дейността на "Приятели на България"?
- Вече споменах за обявената надпревара за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности, Фестивала за педагози. Бих искала да запозная вашите читатели с нов конкурс, който обявихме преди дни, като съвместна дейност на програма „Приятели на България”, Регионалния инспекторат по образованието в Добрич и община Балчик. Това е национален литературен конкурс „От учителя - с любов”. В него могат да участват учители със свои творби в категории поезия и проза. Произведенията, които очакваме да получим до 15 април 2016 г., ще бъдат оценявани от жури с председател Маргарита Петкова. По време на фестивала за педагози, който ще се проведе от 17 до 20 юни в Албена, ще организираме и церемонията по награждаване, литературни четения, срещи на учителите с известно български творци.

- Как ще коментирате решението на община Добрич да бъде възстановен хоровият фестивал "Маестро Захари Медникаров"?
- Естествено, приветстваме и благодарим за възможността част от фестивалните концерти на това събитие да се проведат отново на престижните добрички сцени. Всяко лято организираме в Албена четири международни фестивала: Театрален, Инструментален, Хоров и фестивал на творческите състави „Приятели на България”.
Бих искала да се върна 14 години назад. До 2003 г. хоровият фестивал на „Приятели на България” не беше обособен като отделна проява. Участваха много хорове и хорови ансамбли, но в категория на фестивала „Приятели на България”. В този период, управителят на нашата организация се е запознал с Маестро Медникаров – емблематична фигура в културния живот на България.
Знаковият добрички диригент е провеждал многократно майсторски класове и е журирал в Москва по покана на  Цветан Иванов. По думите на г-н Иванов освен ползотворното творческо партньорство, единомислието, изключително впечатление му е направила обичта, почитта и уважението на добричлии към Маестрото, което те са засвидетелствали при непринудени срещи. Тази съвместна работа, прераснала в приятелство, е довела до идеята да се организира международният хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров”. Лично Маестрото присъстваше на първите му издания и познавайки качеството на фестивала, на хоровите конкурси, на майсторските класове, той даде през 2003 г. своето име на фестивална програма „Приятели на България”, която има и свидетелство за регистрация на марката в Патентното ведомство на Р България. Хиляди са хористите, участвали във фестивала, които независимо от коя държава идват изпълняват Химна на Светите братя Кирил и Методий. Първите издания включваха и концерти в  Добрич – градът, чийто почетен гражданин е Захари Медникаров, градът известен със създадената и развита от него добричка хорова школа. За съжаление през последните 6,7 години само веднъж събитието се проведе и в Добрич. Екипът ни дори беше внесъл предложение, мисля че преди 5 години, за съвместна дейност с община град Добрич за поддръжката и развитието на детския хор, за систематизиране и популяризиране на изключителния нотен материал и библиотека, събирана от Маестрото с години. За съжаление, след одобрение от тогавашната постоянна комисия по култура към Общинския съвет, идеите не се доразвиха и партньорството не стана факт. Многократно имаше декларации за превръщането на Добрич във „фестивален” град, в атрактивна дестинация за културен туризъм. Мисля, че за реализирането на това бихме били отговорен, сигурен партньор предвид опита, който имаме.
За нас, а убедена съм и за бъдещите участница във фестивала, ще бъде чест да проведем концерти, церемония по награждаване на лауреатите в Добрич. Позволявам си от името на всички мои колеги да благодаря на настоящия кметски екип, лично на кмета г-н Йордан Йорданов и на ресорния заместник-кмет д-р Баева за професионалното отношение, за бързата реакция и да им пожелая успешен първи мандат.
XIII Международен хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров” ще се проведе под патронажа на кмета на община град Добрич, в партньорство с общината, Българския хоров съюз, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци и Фестивална програма на детското творчество, Русия.
Престижният музикален форум вече е част от Националния културен календар за 2016 година, обявен от Министерството на културата. Отново ще поканим специален, почетен гост да бъде г-жа Фани Медникарова.
На финала на нашия разговор бих искала да пожелая на екипа Ви и на читателите на вестник "Нова добруджанска трибуна" много успешна 2016 година, наситена с полезни за добричлии промени!
НДТ


 


Сходни връзки

ПРОГРАМА "ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ" ЗАПАЗВА ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ И ВИНАГИ НАДГРАЖДА. БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА СА ПРЕКРАСНИ, ТАЛАНТЛИВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди