изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:44 EEST
Уникален астрономически феномен започва в края на януари    
ЛюбопитноЗа първи път от десетилетие 5 ярки планети, познати още от древни времена, ще бъдат видими на небето от сряда, 20 януари, пише Science Alert.

Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн ще се подредят в права линия, простираща се от далечния север до източния хоризонт. Най-забележими ще бъдат от Австралия. Феноменът ще продължи до края на февруари.

Венера, Марс, Юпитер и Сатурн шарят сутрешното небе от началото на годината. Юпитер е ярък на север, след него е червеникавият Марс, после бледият Сатурн и накрая Венера, която свети над източния хоризонт.



Присъединяването на Меркурий обаче събира цялото семейство. Той се превръща от вечерен в сутрешен обект. В началото ще бъде разположен доста ниско на източния хоризонт и ще бъде най-бледният от петте планети. С всяка изминала сутрин обаче той ще се издига все по-високо и до началото на февруари ще заеме мястото си точно до ярката Венера.
 


Сходни връзки

Уникален астрономически феномен започва в края на януари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди