изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:37 EEST
РАЗВИТИЕТО НА ПЧЕЛАРСТВОТО ДО 2020 Г. ДИСКУТИРАХА НА СЕМИНАР    
Земеделие При засилен интерес премина семинарът за представяне на  възможности за финансиране на земеделските стопанства и на пчеларството за периода 2014 – 2020 г. Той бе организиран от сдружение „Лудогорец” и с подкрепата на информационния офис на евродепутата Илхан Кючюк по покана на сдружение "Пчела Добрич". Ализан Яхова -  бивш директор на държавен фонд „Земеделие”, представи възможностите за финансиране, които дават Програмата за развитие на селското стопанство и Националната програма за пчеларство.

Тя посочи, че в рамките на “Националната програма по пчеларство 2014 – 2020 г.” за закупуване на пчелни кошери се подпомагат земеделски производители, които притежават до 150 пчелни семейства.
По подмярка 4.1 инвестиции в земеделски стопанства на ПРСР могат да кандидатстват пчелари, които са регистрирани, като земеделски стопани, а икономическият размер на стопанствата им е не по-малко от левовата равностойност на 8 000 евро стандартен производствен обем или 150 пчелни семейства. Финансовата помощ  е 50% от общия размер на допустимите разходи, като може да има увеличение с 10% за проекти, представени от млади земеделски стопани, с 15% - за проекти с инвестиции, изцяло свързани с изпълняване на ангажименти за биологично производство, също и 10% - за колективни инвестиции, 10 % за интегрирани проекти. Максималният размер на финансовата помощ за проект с увеличенията е не повече от 70% от общия размер на допустимите разходи. Минималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният - 1 500 000 евро.
По Мярка 6 Развитие на стопанства и предприятия, Подмярка 6.3 Стартова помощ за развитието на малки стопанства могат да кандидатстват регистрирани земеделски стопани, които имат икономическият размер на стопанството от 2000 до 7 999 евро стандартен производствен обем или от 32 бр. до 126 пчелни семейства. Изискване е също да не са одобрени по мярка 112 “Създаване на млади фермери” от ПРСР 2007-2013 г., както и да не са били одобрени през последните 5 години по мярка 141 “Подпомагане на полупазарни стопанства” от ПРСР 2007-2013 г. Помощта е 15 000 евро, като при първо плащане са 10 000 евро, а останалите 5 000 евро – след проверка изпълнението на бизнес плана.
По Мярка 6 Развитие на стопанства и предприятия, Подмярка 6.2 Стартова помощ за неземеделски дейности могат да кандидатстват еднолични търговци и юридически лица – земеделски производители, които са регистрирани по Търговския закон, - имат седалище или клон на територията на селски район и  стопанството има икономически размер над 8000 евро стопански производствен обем. Безвъзмездната финансова помощ е под формата на фиксирано плащане, което не надвишава левовата равностойност на 25 000 евро. Подпомагането се извършва чрез две плащания. Първото е в размер на 15 000 евро - до 3 месеца от сключване на договора за финансова помощ. Второто плащане е в размер на 10 000 евро - при коректно изпълнение на бизнес плана и е създадено най-малко 1 работно място, като е допустимо самонаемане.  Представена бе и Мярка 6 Развитие на стопанства и предприятия, Подмярка 6.4.2 Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства. По нея изискването е кандидатите да са земеделски стопани с икономически размер на стопанството от 2000 до 7 999 ? СПО – от 32 до 126 пчелни семейства. Изисква се да са получили  минимум 33% от общия доход за предходната година от земеделски дейности и да кандидатстват за инвестиции в селски райони. По  тази мярка се допускат дейности, като развитие на селски туризъм, местно занаятчийство, преработка и маркетинг на земеделски продукти, като крайният продукт не е земеделски продукт и др. Финансовата помощ е  до 85% от общия размер на допустимите разходи. Минимален размер на допустимите разходи за едни проект е левовата равностойност на 5 000 евро, а максималния - 70 000  евро.
Ализан Яхова запозна присъстващите с Мярка 10 Агроекология и климат, като посочи, че в ход е нотификация, която включва подмярка за земеделски производители, които произвеждат медоносни култури и ги предоставят за пашуване на пчелните семейства. Кандидатстването ще се осъществява в периода 1 март – 15 май с подаване на заявленията по схеми и мерки за директни плащания. НДТ


 


Сходни връзки

РАЗВИТИЕТО НА ПЧЕЛАРСТВОТО ДО 2020 Г. ДИСКУТИРАХА НА СЕМИНАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди