изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:38 EEST
МОДЕРНАТА АПАРАТУРА И ВИСОКОКРАЛИФИЦИРАНИТЕ ЛЕКАРИ    
Празници са гаранти за медицинската грижа в Акушеро-гинекологично отделение на МБАЛ в Добрич, сподели за НДТ началникът му д-р Валентин Димитров



- Д-р Димитров, какво настроението - Вашето и на екипа на АГ-отделение, в навечерието на Деня на родилната помощ?
- За нас това е един много хубав празник, празник с традиции, който винаги се чества от цялото население на страната. Той е важен, за това защото при нас се ражда животът. Имаме традиции в това отношение, утре /днес, бел. а./, ще има коктейл, поканени са много гости - кметът на Добрич, областният управител, ръководството на болницата, представители на обществени организации. Ще има и поздрав от детски ансамбъл. От родителите получаваме благодарности ежедневно, всяко ново бебенце е едно много щастливо събитие за цялото семейство, ражда се нов живот със всички очаквания на родителите по отношение на бъдещето на детето.

- А какво е за Вас появата на едно дете на бял свят?
- За нас е удовлетворение да се роди живо и здраво бебе, без родови травми, без увреждания, да няма родови травми от страна на майката, всичко да завърши в рамките на нормата.

- Какви са тенденциите през последните години? Или ако направите една съпоставка с десетилетия назад - какви са днешните майки, промени ли се здравната им култура през годините?
- Родилките се опитват да бъдат информирани по отношение на воденето на консултация, протичането на бременността и самото раждане. За съжаление, по мое мнение и по мнение на колегите, ползват източници, които не са написани от компетентни хора. Голяма част от информацията, която прочитат там не е точно такава, защото е споделена от други родилки, които нямат медицинско образование. Това в много случаи усложнява работата на лекаря. Защото те имат една представа за водене на женска консултация и за раждане, а реалността не е точно такава. В този смисъл, може би, малко ни затрудняват работата. Но по принцип родилките ни са жени, които са основателно загрижени за бременността си, за раждането и бъдещето на детето. Така че ние се стараем да ги разбираме.

- Как предпочитат да раждат днес жените - със секцио или по нормален начин? Какво сочат наблюденията Ви?
- Има леко завишение на броя на секциите. Но това е тенденция, която се наблюдава в цял свят с оглед избягване на родовия травматизъм и с оглед увеличаване на патологията. В глобален мащаб знаете, че все повече и повече се увеличава процентът на наследствените заболявания, на вродените болести, на жени, които са с вродено тесен таз и т. н. Тенденцията е към увеличаване на процента на оперативните родоразрешения.

- АГ-отделение на болницата в Добрич предлага ли достатъчна медицинска грижа за родилките - и като апаратура, и като специалисти? За никого не е тайна, че има жени, които предпочитат да родят в болница във Варна. Какво бихте им казали?
- Бих им казал, че нашето отделение и нашите лекари предлагат абсолютно всичко, което предлагат болниците във Варна. Съвсем отговорно го заявявам - и по отношение на апаратура, и по отношение на квалификация. Мисля, че по отношение на комфорта и битовите условия нашето отделение е по-добре отколкото в болниците във Варна. Аз лично не разбирам защо ходят във Варна, но в края на краищата всеки има право да избере къде да роди. Лекарите ни са много добри, много добре подготвени, много високо квалифицирани и много отговорни по отношение на работата. Отделението е абсолютно задоволено с всякаква апаратура. През декември м. г. получихме нов дигитален електрокардиограф и нов дигитален кардиотопограф за бременните. Имаме модерен 4D видеозон, с който колегите са обучени да работят и го ползваме за всяка бременна, за всяка родилка, за всяка гинекологично болна, която постъпи в отделението. Така че нямаме недостиг или липса на апаратура, която да ни е необходима. Разбира се, по отношение на апаратурата, грубо казано, таван няма, винаги има по-модерни неща. Но това, което имаме тук, е съвсем модерно, съвсем съвременно и колегите са обучени да работят с апаратурата.

- Имате ли недостиг на лекари и акушерки?
- На този етап не. Нашето отделение в момента е задоволено от лекари. По отношение на акушерките може да се желае да имаме още няколко, но става въпрос за една-две-три. Положението не е катастрофално или да сме на ръба.

- Как стоят нещата по отношение на заболяванията при жените, които постъпват в АГ-отделение?
- Не мисля, че има и някакво завишаване на патологията. Трайна тенденция има към намаляване броя на ражданията. Трайна тенденция има към увеличаване на процента на недоносени деца. И трайна тенденция към намаляване на възрастта, в която жените раждат първо дете. Има своите демографски обяснения, но и много други - лош социален статус на голяма част от родилките, много млади първескини, първескини, които не посещават женска консултация по една или друга причина, недобре лекувани вагинални инфекции. Има известен процент възрастни първескини - голяма част от майките искат първо да се реализират професионално и след това да раждат. И разбира се, увеличава се и процентът на инвитро бременностите, при които също има голям процент недоносеност и доста голям процент патология. Но за инвитрото това е тенденция, която се отчита в цял свят.

- Какво пожелание ще отправите към работещите в АГ-отделение, на колегите си?
- На всички колеги и на целия персонал желая първо здраве, второ - професионални успехи. Желая им да нямат неудачи в професионално отношение. А на бъдещите майки пожелавам леко раждане и щастливо майчинство.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

МОДЕРНАТА АПАРАТУРА И ВИСОКОКРАЛИФИЦИРАНИТЕ ЛЕКАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди