изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:42 EEST
МНОГО ПЧЕЛАРИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ НЕ СА РЕАЛИЗИРАЛИ МЕДА СИ    
ЗемеделиеМного от пчеларите в област Добрич не са реализирали произведения през 2015 г. мед в очакване на по-добри цени, каза председателят на сдружение „Пчела Добрич” Стойчо Стойчев.

През миналата година е имало сътресение на пазара на мед. Стартовите цени са били 5,30-5,50 лева за килограм, а сега търговците предлагат цени от 4,60-4,80 лева. Пчеларите задържат и изчакват по-добри цени. Предположенията са, че цената ще се стабилизира около 5 лева.  Очаква се, че през февруари – март пазарите ще се раздвижат.
Медът та добруджанските пчелари е основно за износ. Експортът е най-вече за Германия, където нашите търговци го продават за 2,80 евро. Недостатък е, че България изнася мед само като суровина, а не като краен продукт, коментира Стойчев.
По думите му, 2015 г. не е била от най-добрите за пчеларството, защото беше доста сушава година. Средните добиви бяха по-ниски от обичайните и пчеларите получиха по 18 до 25 килограма мед от кошер. Произведен е основно слънчогледов мед, малко акациев и полифлорен.
Сега пчеларите се надяват на успешно презимуване на пчелните семейства. Меката зима е довела до понижаване на хранителните запаси, но, това от друга страна води до по-лекото презимуване, обясни Стойчев. Сега пчеларите ще трябва да подхранят пчелите. Надеждите са, че зимната смъртност ще е по-малка. Студовете през следващите дни, ако са краткосрочни, не биха повлияли фатално на пчелните семейства. По-проблемно би било, ако тези студове са в края на март, каза още председателят на сдружение „Пчела Добрич”.
В него членуват 73 пчелари с 24 600 пчелни семейства, като непрекъснато се присъединяват нови членове, обясни Стойчев. Той допълни, че през миналата година е отчетен лек спад на регистрацията на земеделските производители пчелари в област Добрич. НДТ


 


Сходни връзки

МНОГО ПЧЕЛАРИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ НЕ СА РЕАЛИЗИРАЛИ МЕДА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди