изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:07 EET
Кметът заподозря опит за изнудване с искането за допълнителни 70 000 лева за волейболния клуб    
Новини„Веднага след изборите се появи искане допълнителни 300 000 лева да се отпуснат за спорт. При мен дойдоха и ги поискаха, на базата на какво никой не каза. Никой не ми каза как ще се разпределят, по какви пера ще отидат“, съобщи днес кметът на Добрич Йордан Йорданов. И припомни, че се изработва стратегия за спорта, като цяло. Не само за футбола.




„Миналата седмица установяваме, че от комисията по спорт и от спонсорите на волейболния отбор има искане за допълнителни 70 000 лева от Общината. Това ми звучи като изнудване – нов кметски екип и трябва да започнем да ги отпускаме ей така тези пари. За 2012 г. за волейболния клуб са отпуснати 86 000 лева, за 2013 г. – 55 000 лева, за 2014 – 98 000 лева, а за 2015 – 107 000 лева. При това питам аз как реално това може да стане ние да дадем допълнително 70 000 лева – това са 177 000 лева. Мисля, че колегите от ГЕРБ могат да направят анализа и да видят, че това не граничи с реалността. Ние говорим за някакво увеличение – 5-10 % - нещо по-реално, което можем да направим, но 70 000 лева увеличение е близо 85 % и е малко нереално.
Веднага идва въпросът защо може да е реално. Защото, в приходната част на бюджета са заложени по-малко пари от продажба на общинска собственост. Направихме си труда да разгледаме бюджета в годините назад. Изпълнението на перо „постъпления от продажби“ за миналата година при заложени 2,3 млн. лева, постъпленията са 720 000 лева. Общината няма имоти, които може да продължава да продава. В един момент ние искаме да заложим по-големи приходи в други пера, но нещо, което граничи с реалността, а не с фантазиите“, заяви кметът.
Той обясни, че тепърва предстои среща с Комисията по спорт. „Аз казвам, че е възможно увеличаване, но 70 000 лева за мен звучат като изнудване на новия екип“, допълни той.
По отношение на постъпилата сума за модернизация на стадион „Пионер“ кметът обясни, че преди 2 месеца, когато са обсъждани някакви пари по някакво перо изобщо за спорта премиерът Бойко Борисов  е отпуснал 200 000 лева целево за ремонт на стадион. Тези пари нямаше да бъдат отпуснати за каквото и да е друго нещо. По-добре 200 000 лева за стадиона, отколкото без тях.
Така и тези пари ще отидат целево  за модернизация и реставрация на стадион „Пионер“.
Зам.-кметът Елка Димова допълни, че сумата, която се предоставя за спорт тази година отново е 650 000 лева.  „Общината реално подпомага спорта по много други начини, а не само предоставяйки директен паричен трансфер. Много моля спортните клубове също да отчитат този факт. Те ползват цялата спортна база на общината – спортна зала „Добротица“, комплекс „Простор“, спортните зали на училищата, спортните съоръжения. И всичко това, напълно безвъзмездно и безплатно. Те, освен че не заплащат никакви наеми, не възстановяват никакви консумативи. Т.е. общината издържа изцяло осветление, отопление и каквото друго е нужно, като разход, за спортните съоръжения и всичко това се предоставя на спортните клубове напълно безвъзмездно и безплатно. Ако ние трябва да приложим точно буквата на закона, би трябвало спрямо спортните клубове да прилагаме същата норма, която прилагаме спрямо други държавни организации и институции, ползващи безвъзмездно общински имоти. Те в края на всеки месец получават фактура за ток, охрана, асансьор и каквото още са ползвали като консумативи. Нито един от спортните клубове не получава такава фактура. За мен това е едно допълнително, скрито финансиране, което следва да бъде отчетено, когато те имат искания към общината.
Освен това, в капиталовата програма за 2016 г. залагаме 67 000 лева за ремонт на физкултурния салон на спортното училище, които също се ползва от спортните клубове в града.
В момента върви и анализ, който извършва консултантска фирма, за състоянието на спорта в града. В крайна сметка, нека да изчакаме да приключи този анализ, да ни бъде предложена стратегията за развитието на спорта в нашия град. И да разпишем ясни правила как клубовете точно ще усвояват и отчитат субсидиите, които получават, какви скрити резерви ще излязат в резултат на този анализ т.е. къде ще се открият пробойни за харчене на средства, не съвсем контролирано. Тогава ще си говорим за увеличаване на субсидии и за източници на средства за спорта“, каза Елка Димова.
Кметът заяви, че Общината няма да плати на консултантската фирма преди да се види анализът.
 


Сходни връзки

Кметът заподозря опит за изнудване с искането за допълнителни 70 000 лева за волейболния клуб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди