изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:01 EET
Общината набелязва мерки за справяне със замърсяването на въздуха    
Новини„Понеже сме в разгара на отоплителния сезон, се сблъскваме с проблем, който се оказва, че в Добрич е изключително тежък и това е ползването на твърдо гориво за отопление“, заяви пред журналисти зам.-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов.



„Оказва се, че това води до неподозирани проблеми за гражданите. От една страна, има много жалби, че съседите цепят дърва по всяко време и където им падне. В крайна сметка, повечето от нас живеем в жилищни блокове т.е. сгради за многофамилно общо обитаване и излиза, че ние си пречим един на друг. От  друга страна, в много от тези сгради, които са строени отдавна, комините не са изпълнени така, както пише в учебниците и на съседите им мирише на пушек и катран. Друг проблем е, че масово гражданите ползват за отопление не просто дърва, а каквото им попадне. Дори автомобилни гуми. Накрая излиза, че в зимния период нашата станция, която замерва чистотата на въздуха, отчита такова замърсяване, сякаш сме съседи на „Кремиковци“. Всички знаем, че в Добрич няма нито едно замърсяващо производство, а се оказва, че ние през зимата дишаме най-мръсния въздух в България. През лятото, дори всички коли да излязат на улицата и едновременно да стоят на всички кръстовища, пак не замърсяват толкова много въздуха, колкото ползването на твърдо гориво през зимата. В тази връзка за мен става изключително належащо да набележим краткосрочни и дългосрочни мерки.
Да не забравяме за изгорелите контейнери за смет. Да не забравяме за нова, че те не просто са изгорели и ние трябва да платим още веднъж, за да ги подменим, но и фирма „А.С.А.“ в никакъв случай не натоварва боклук, който в момента гори, защото ще им се запали камионът. Това води до задържане на сметта по улиците. Във всички случаи ние трябва да предприемем някакви краткосрочни мерки, най-вероятно със съдействието на полицията, защото нашите екоинспектори имат работно време и ние не можем да ги задължим да отидат в 7 часа сутринта и да следят кой какво изхвърля в контейнерите. Не може по всяко време на денонощието 4 човека да са навсякъде в града и да следят има ли цепене на дърва, не където трябва“, каза още арх. Коларов.
Според него, със съдействието на полицията, може да се потърси разрешение на този въпрос и тези неприятни случки да намалеят, дори и да изчезнат.
„Това означава да потърсим начин да следим кой какво гори в печките си“, допълни той. Предвижда се Общината да изпрати писма на всички  домоуправители изрично, за да ги помоли да уведомят всички свои съседи, че не е редно, а е и нарушение, да цепят дърва на балконите си, в апартаментите си. Всичко това трябва да става извън сградите и на определените за това места в града. Те трябва да бъдат информирани, че не е редно да горят нещо, което не е предназначено за горене в печка, посочи арх. Коларов.
Той каза още, че, освен жалбите и сигналите, в Общината е пристигнало и предложение от Оперативна програма „Околна среда“, която е разработила процедура „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух“. Има дори предвиден финансов ресурс, за който ще се борят доста общини в България. Като индикативни проблеми се поставят мерки за алтернативно отопление на жилищни райони т.е. чисто отопление – газ и електричество. Залага се още на намаляването на използването на конвенционални горива в обществения транспорт също е заложено.

 


Сходни връзки

Общината набелязва мерки за справяне със замърсяването на въздуха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди