изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:08 EEST
27 ЯНУАРИ - 138 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОДЖЕНИЕТО НА ДОБРИЧ ОТ ТУРСКО РОБСТВО    
Култура В сектор „Краезнание” на регионална библиотека „Дора Габе” се съхраняват и популяризират документите, свързани с Освобождението на град Добрич и Добруджа от турско робство през 1878 година, които дават сведения за събитията от подготовката и хода на Руско-турската война 1877-1878 г., за Освобождението на град Добрич на 27 януари (15 ян. ст. с.) 1878 година и участието на  добруджанци в Освободителната война. Притежаваните библиотечни документи - книги, сборници, периодични издания, библиографски справочници, графични издания, фотографии и др., разказват за паметните събития по време на Освободителната война 1877- 1878 г., действията на руските военни части на ген.лейтенант Цимерман и ген. Манзей, битката при Хаджиоглу Пазарджик, освобождаването на добруджанските селища, паметните места, свързани с Освобождението.

 Дълъг е пътят към свободата на град Добрич. По време на освободителните войни, през турското робство, градът ни е освобождаван три пъти – през 1774 г., 1810 и 1828 г., за да бъде освободен окончателно през 1878 година от 16-ти Донски казашки полк, влизащ в състава на Долнодунавския руски отряд, предвождан от ген.-лейтенант А. Е. Цимерман. 
В рубриката, „По страниците на стария местен печат”, предлагаме откъс от статията на П. Стоянов „Град Добрич (Кратко описание)”, поместена в книгата „Околийско учителско дружество Добрич. Юбилеен сборник на Околийското учителско дружество в град Добрич по случай 10-годишнината от основаването му. Варна, Околийско учителско дружество – Добрич, 1899.”



…”Добрич през Руско-Турската война е бил театър на военни действия и свидетел на кръвопролитни войни между двете неприятелски страни – турци и руси. Градът в него време е бил укрепен от турците, за която цел са направили на източната част на града, по билото на височината, укрепления, редути и окопи, които и до сега са запазени, като жив спомен за миналите тежки и несносни времена на българите под турците, а главно за спомен на войната през 1876/1877. Градът е бил превзет от генерал Цимерман на 5 януари. За увековечавание паметта на падналите войници и офицери през войната, за възкрасявание паметта на хората от полковите, които вземали участие във войната – на изток от града високо се издига един солиден паметник: а по долу от него се намират гробищата на падналите руски войници, на което място всяка година на 15 януари се извършва панахида …”
Друг източник, съхраняван в сектор „Краезнание”, е кратката дописка от град Добрич, посветена на Освобождението на града през 1878 г., поместена във в. „Добрички глас”, N 3, 20 ян. 1907 г., която ни припомня как се е отпразнувал този ден през 1907 година: „(Хроника). 15 януарий – Освобождението на град Добрич от руските войски се отпразнува доста тържествено. Сутринта в църквата „Св. Георги” се отслужи молебен от гдето събравшия се народ с духовенството и църковната процесия, в 9 часа, се отправи в българските гробища и при гробницата на запазените останки на руските войници се извърши панихида за успокоение душите им, а след това водосвет. През целия ден всички дюгени и къщи бяха обкичени с  знамена и града бе в празничен вид”.

Донка Василева
Сектор Краезнание
Регионална библиотека „Дора Габе”





 


Сходни връзки

27 ЯНУАРИ - 138 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОДЖЕНИЕТО НА ДОБРИЧ ОТ ТУРСКО РОБСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди