изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:08 EEST
ИЗВЪНУЧЕБЕН УРОК „ЗНАНИЕТО Е СИЛА” СЕ ПРОВЕДЕ В РБ "ДОРА ГАБЕ"    
КултураИзвънучебен урок под наслов „Знанието е сила”, посветен на 138 години от освобождението на Добрич от турско робство, се проведе вчера в регионална бибилотека "Дора Габе". Участие в него взеха ученици от два пети и 11”б” клас на СОУ „Димитър Талев”, техни учители, библиотекари. Проявата бе инициирана от Румяна Георгиева, преподавател по история в добричкото училище.

Идеята на преподавателите бе да обогатят знанията на подрастващите за възникването на българското просвещение, национално самосъзнание и родолюбие, стремления за всеобщо просвещение на българския народ, кога и как са създадени българските училища, кои са първите просветители и учители, колко и кои са добруджанските училища през Възраждането.
Учениците от 11 клас бяха подготвили презентация, с помощта на която представиха на съучениците си исторически факти за българското просветното дело и разпространението на знания, за начините българите да получат светско образование, любопитни факти за първите добруджански учители и училища, снимки на стари училищни сгради и днешни в Добрич. Урокът съдържаше и въпроси по темата, задавани от единадесетокласниците към по-малките ученици. С последвалата дискусия всички участници в проявата се обединиха около мнението, че знанието е сила, стремеж и светлина.



Проявата продължи с краеведска беседа, озаглавена „Живот, отдаден на Добруджа” по повод 105 години от рождението на Данаил Ст. Бекяров, адвокат, публицист, краевед, почетен гражданин на Добрич (1911 –2006). Учениците научиха за живота и дейността на родолюбивия ни съгражданин, отстояващ добруджанската кауза, за изследователката му дейност, за работата му с изявените добруджански публицисти и общественици Христо Капитанов, Любен Станчев, Яни Калиакренски, Печо Господинов и други добруджанци. Възпитаниците на СОУ „Д. Талев” се запознаха с изследванията "Материали и спомени за добруджанския периодичен печат. Вестници и списания, излизали в Добрич през 1919-1940 г." /1998/ и „Хаджиоглу Пазарджик. Някогашният Добрич от XIV в. до 1882 г.”, плод на дългогодишната събирателска и изследователска  работа на Данаил Бекяров. Интерес предизвика непубликуваната монография „Добрич”, ч. 1, и ч. 2, в които Бекяров описва възникването на град Добрич, училищното дело, освобождението му от османско владичество, както и развитието на града до наши дни.
Гостите на библиотеката имаха възможност да разгледат изложбата на библиотечни документи от фонда на сектор Краезнание, посветена на Данаил Бекяров. НДТ


 


Сходни връзки

ИЗВЪНУЧЕБЕН УРОК „ЗНАНИЕТО Е СИЛА” СЕ ПРОВЕДЕ В РБ "ДОРА ГАБЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди