изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:25 EEST
ПРИСЪДА ОТ 12 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ЖЕСТОКО УБИЙСТВО В ТЕРВЕЛ    
Ред и сигурностОкръжният съд в Добрич вчера постанови присъда, с която призна 69-годишния П. И. П. от Тервел за виновен в това, че на 25 април 2015 г. умишлено е умъртвил 54-годишния Г. П. А. Престъплението е извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена  жестокост. На 25 април миналата година, около 9 ч., П. И. П. се прибрал в дома си в Тервел и установил, че липсва електрическия му котлон. Ядосал се и веднага се упътил към къщата на пострадалия, тъй като и друг път се било случвало той да взема вещи от дома му. Имал намерение да го набие, за да не го краде повече. Със себе си носил тесла и метален секач.

Според обвинителния акт обаче целта на подсъдимия е била да убие пострадалия, за което се съди от нанесените удари в областта на главата. Посочено е още, че действията били извършени с изключителна ярост, ожесточение и отмъстителност, както и по особено мъчителен начин. По тялото на пострадалия са нанесени не по-малко от 20 удара, които са му причинили силни болки и страдания.
Според съдебно-медицинската експертиза причина за настъпилата смърт е била контузия на главния мозък  и дихателна недостатъчност от централен произход, в пряка причинна връзка с нараняванията по главата.
Вещите лица са установили, че при нанасяне на ударите пострадалият е бил в съзнание и е чувствал силна болка и страдание и е съзнавал какво се извършва  с него. Това квалифицира деянието като извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.
В хода на разследването е обстойно обследвано психичното здраве на подсъдимия. Съдебно-психиатричната експертиза не установява същия да страда от психични заболявания, не фигурира и в регистъра на ЦПЗ – Добрич. Към момента на извършване на деянието е бил под влиянието на негативни емоции, но извън категорията „физиологичен афект”- бил е способен да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Психичното здраве на подсъдимия напълно позволява същия да носи наказателна отговорност.
За извършеното престъпление на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 12 години, което следва да се изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим. Подсъдимият е осъден да заплати сторените по делото разноски в размер  на  775.40лв.  по  сметка  на  РУ  на  МВР  гр.Тервел.
Присъдата  подлежи  на  обжалване  и  протест  пред  Апелативен съд  гр. Варна  в  петнадесетдневен  срок. НДТ



 


Сходни връзки

ПРИСЪДА ОТ 12 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ЖЕСТОКО УБИЙСТВО В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди