изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:24 EEST
ДОБРИЧ ПОЧЕТЕ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО    
НовиниПроехтяха пушки от Руско-турската война. С панихидата в памет на загиналите за освобождението на Добрич от османско владичество започна честването на 138-ата годишнина от паметните събития. На нея присъстваха кметът Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общински съветници, граждани. Архиерейският наместник Иван Дойчев подчерта, че с панихидата е почетена паметта и измолено опрощаване на греховете на „тези, които със своя живот и саможертва са освободили Добрич, Добруджа и Отечеството от задължението да слушаме други богове, освободили са нашата вяра“.
PN 008-16  PN 007-16  PN 006-16

След църковната служба Йордан Йорданов и Иво Пенчев положиха цветя на паметника на Васил Левски и на други паметни места в града. Пред паметника на Апостола се поклониха също ученици, общественици, граждани. По инициатива на Общината полагането на цветя на паметни плочи и паметници в града бе организирано в три лъча.
По-късно пред паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман започне поклонението с участието на Национално дружество „Традиция – Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк“.
В словото си кметът Йордан Йорданов припомни, че преди 138 години 16-и Донски пехотен полк влиза в Добруджа и в Добрич. Долнодунавският отряд, начело с ген. Лейтенант Аполон Цимерман, води битката за освобождение от османско владичество на Добрич и на Добруджа. „Днес сме се събрали тук, за да отдадем почит на тези герои, но и да си спомним, тъй като един народ не е народ без история. Трябва да помним тези герои! Те трябва да живеят в нашите сърца! Те са дали свободата на нас и на нашите деца. Всички онези руски, украински, белоруски, финландски, румънски и български бойци са свобода са оставили своите кости тук на територията на град Добрич за нашето Освобождение. Дълбок поклон пред тяхната памет!“, сподели кметът. 
Почетният гост на церемонията - генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук сподели: „Днес, заедно с вас, отбелязваме  138 години от Освобождението на Добрич от турско владичество. С чувство на дълбока признателност искам да отбележа, че през всичките тези години в България не угасна  паметта за подвига на войниците и офицерите от националната руската армия и българските опълченци, които проявиха в хода на освободителната война изключително  мъжество, воля, героизъм.“
Той припомни, че град Добрич получи своята свобода по време на третия етап от руско-турската война, когато отряд, под  командването на руския генерал лейтенант Аполон Цимерман освободи вашия град. Благодарният народ издигна този паметник. „Много славни години от историята на Русия и руското войнство са свързани с борбата за освобождение на българския народ от турско иго. Вечна слава за това, че с чест са изпълнили своя войнски и християнски дълг“, каза още консулът. Той отправи пожелание към добричлии за здраве и благополучие.
В честването се включиха възстановчици от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция”. Те пресъздадоха военен ритуал за отдаване почит към загиналите за свободата на България. Представителна група от “46-ти пехотен Добрички полк” се строи в почетен караул и отдаде почести в съответствие с военните порядки от времето на Руско-турската Освободителна война. Възстановчиците бяха облечени в униформи на кубански казаци, изработени в пълно съответствие с автентични образци. В честванията пред паметника на ген. Цимерман ще се включат и представители на клубовете на НД “Традиция” във Велики Преслав, Шумен и Велико Търново.  На честването проехтяха изстрели на пушки от Руско-турската война. 
Добричлии почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и падане на колене, след което поднесоха венци и цветя на паметника на генерал–лейтенант Аполон Ернестович Цимерман. НДТ


 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ПОЧЕТЕ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди