изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:02 EEST
НАД ПОЛОВИНАТА ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СЪРФИРАТ РЕДОВНО    
Новини През 2015 година в област Добрич беше проведено изследване за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата. То се провежда във всички държави - членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. В област Добрич са анкетирани 79 обикновени домакинства и 168 лица, а за страната анкетираните са 4 085 домакинства и 9 011 лица на възраст 16 - 74 навършени години.

Резултатите от проведеното изследване през 2015 г. за използване на информационно - комуникационни технологии от домакинствата и лицата показват, че 58.5% от домакинства в област Добрич имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан спад от 7.3 процентни пункта спрямо предходната година.  В България 59.1% от домакинствата имат интернет в домовете.
При регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистрирано понижение от 3.5 процентни пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично, а в сравнение с 2010 г. - ръст от 20.8 процентни пункта. През 2015 г. в област Добрич 54.3% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет, т.е. „сърфират в мрежата“ всеки ден или поне веднъж седмично. Това отрежда десета позиция на областта по този показател, докато на първо са жителите на столицата.
Мъжете в областта са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 58.3 и 50.3%. Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 86.7% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 34.3% от лицата с основно или по-ниско образование.
През 2015 г. делът на  добруджанци, използвали глобалната мрежа за взаимодействие с държавната администрация и местното самоуправление е 6.1%, като за страната този показател е 17.8%. Най-много са лицата,  получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация, следван от изтеглилите официални формуляри от официална интернет страница и изпратилите попълнени формуляри. Използването на онлайн административни услуги от хората отрежда 26-о място на област Добрич, като на първо са жителите на София. При използването на онлайн услуги от държавната администрация, мъжете в област Добрич са по-активни от жените - съответно 6.4 и 5.7%.
През 2015 г. регулярните интернет потребители най-често използват мрежата с цел комуникация. Почти всички осъществяват телефонни или видеоразговори през интернет и за изпращане/ получаване на електронна поща. Други декларират, че са се възползвали от услугите на глобалното уеб пространство  с  цел  участие  в  социални  мрежи  и  четат  новини  и  онлайн  вестници. Основни дейности в интернет са и намиране на информация за стоки или услуги, търсене на здравна информация и консултиране с онлайн енциклопедии . Следва делът на потребителите, които използват интернет за търсене или кандидатстване за работа, както и за интернет банкиране. Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, следвани от поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации, и стоките за дома. Най-активни в онлайн покупките са в Югозападния район (25.5%), докато в Североизточния район 19.1% от лицата на възраст 16-74 навършени години пазаруват онлайн. НДТ
 


Сходни връзки

НАД ПОЛОВИНАТА ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СЪРФИРАТ РЕДОВНО | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАД ПОЛОВИНАТА ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СЪРФИРАТ РЕДОВНО
Автор: Anonymous да 2016-01-28 @ 18:27 EET
Та какво друго развлечение имат добруджанци след,като са едни от най-ниско платените  и сред най-високо  безработните... Това, че някои "бизнесмени" са се регистрирали тук и така създават  впечатлението,че тук има много милионери и "покриват" истината , че те  се възползват от екстрите ,които държавата дава  за   подпомагане   на  добруджанци , не значи ,че положението на средно статистическия добруджанец се е подобрило,нито,че бедните добруджанци са започнали да живеят по-добре... Е,няма лошо, нека печелят..., но защо не създават работни места за добруджанци  и защо ли никой от маститите депутати не го е еня за това...  е въпрос с не до там  повишена трудност , но... , както казват старите хора "страх лозе пази" - ха си гъкнал,ха си мръкнал...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди