изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:24 EET
С ПЪЛНО МНОЗИНСТВО ПРИЕХА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
Новини С пълно мнозинство - 21 гласа "за", бе приет бюджетът на община Добричка за 2016 година. Той е в размер на 16 470 586 лева. От централния бюджет община Добричка ще получи 10 377 112 лева. От тях 6 885 212 лева са обща субсидия за финансиране на делегираните от държавата дейности, 1 802 400 лева - обща изравнителна субсидия за финансиране на местни дейности, 263 000 лева - трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, и 2 426 500 лева - целева субсидия за капиталови разходи. Собствените приходи през 2016 година ще са в размер на 4 242 845 лева. Планираните данъчни приходи са в размер на 1 335 000 лева, а неданъчните - 2 907 845 лева.

Най-много средства през годината ще бъдат изразходвани за образование - 5 948 605 лева. Във функция "БКС" ще бъдат изразходвани 3 046 408 лева, в "Общи държавни дейности" - 3 070 032 лева, в "Социални грижи и подпомагане" - 1 065 237 лева, в "Икономически дейности" - 1 668 187 лева и др.
При обсъждането на бюджета общинският съветник Пламен Станчев остро постави въпроса общината да си търси парите от пътищата в масивите на земеделските производители. Той припомни, че е говорил за първи път за проблема още през 2010 година. По думите на Станчев, тогава е ставало дума за 27 00 декара, в момента били 16 000. Става дума за милиони левове, които общината дава на една категория хора, които не са бедни, посочи общинският съветник. Станчев повдигна и въпроса за общински имоти, които са дадени за ползване с отстъпено право на строеж, но се използват като земеделски земи. Той обясни, че така наемателите им плащат еднократна сума, която е сравнително по-малка отколкото ако имотите бъдат отдавани под наем чрез търг. Кметът на община Добричка Тошко Петков бе категоричен, че въпросът с полските пътища трябва да се реши в рамките на закона и че вече се работи по него. По отношение на имотите, дадени за ползване чрез отстъпено право на строеж, той каза, че се сформира комисия, която ще направи промени в съответната наредба. Тошко Петков прие идеята на общинския съветник Генади Ганчев да се провери законовата възможност средства за представителни разходи да има и за кметовете на кметства.
Общинските съветници приеха предложената обща численост и структура на общинската администрация. Кметът Тошко Петков посочи, че новата структура създава предпоставки общинската администрация да работи още по-ефективно. Промените са наложени от значителните изменения в нормативната база, регламентиращи въпросите, свързани с дейността и отговорностите на администрацията. Общинските съветници приеха Програма за управление на община Добричка за срока на мандат 2015-2019 година. Основните й цели са балансиран икономически растеж, жизнена и динамично, развиваща се община и осигуряване на условия за подобряване качеството на живота в населените места, постигане на устойчиво развитие и повишаване нивото на заетостта. Гласувана бе Стратегия за управление на общинската собственост на община Добричка през периода 2016-2019 година. Общинските съветници одобриха докладните записки относно изразходване на средства, представляващи 30% от отдаването под наем на общински имоти, от кметства и кметски наместничества. Прието бе предложението за издръжка на функциониращи и новоразкрити клубове на пенсионера през настоящата година. Гласувани бяха Програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост, за 2016 година, План за реализация на Общинската програма за младежта за периода 2013-2020 година за настоящата година, както и отчет за дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни за м. г. Съветниците одобриха предложенията на кмета Тошко Петков община Добричка да кандидатства като партньор на три училища и едно сдружение по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Решено бе общината да предостави сондажен тръбен кладенец "ТК Смолница 2" за  питейно-битово водоснабдяване за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВИК- Добрич.
Общинските съветници приеха предложените от председателя на ОбС Донко Марев на Основни въпроси за обсъждане в заседания на ПК и заседанията през годината и Правила за реда за отпускане на еднократна помощ от ОбС. Такива правила се въвеждат за първи път. Целта им е уеднаквяване на практиката по предоставяне на финансови средства, като се акцентира на тези лица и семейства, които са изпаднали в тежко финансово положение не по своя воля и желание. НДТ
 


Сходни връзки

С ПЪЛНО МНОЗИНСТВО ПРИЕХА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди