изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:46 EEST
Залавян в България главатар на "Ислямска държава" крои терористични атаки в Русия и Европа    
Новини Руски терорист, регистриран като бежанец в Австрия и арестуван през 2011 г. в България подготвя атентати в Русия и Европа. Това предупреди днес Националният антитерористичен комитет на Русия. Става въпрос за Ахмед Четаев, по прякор Едноръкия, който според руските служби е лидер на клон на "Ислямска държава", който готви атентати на Стария континент, пише "Стандарт".

Клон на "Ислямска държава", известен като "кавказки батальон", подготвя терористични атаки в Русия и Европа, съобщава съветника на председателя на Националния антитерористичен комитет на Русия Андрей Пржездомский. Терористите от Кавказ са обучавани от бивши офицери на иракската армия. Подразделението се ръководи от главния вербовчик на ислямисти в Русия Ахмед Четаев, по прякор "Едноръкия". Четаев е родом от Чечня. Понастоящем той командва голям отряд от бойци на "Ислямска държава", които са предимно от Северен Кавказ. Хората на Четаев са вербували в социалните мрежи младежи и девойки, убеждавайки ги да се присъединят в редиците на ИД и да заминат за Сирия.

Ахмед Едноръкия е известен на руските правоохранителни органи много преди появата на "Ислямска Държава".Той е бил многократно задържан по време на втората чеченска кампания, но е успял да избяга в Австрия, където през 2003 г. получава статут на бежанец. Четаев се жалва на австрийските власти, че е измъчван и са му отрязали ръката при разпит, а всъщност ръката му е ампутирана в следствие на възпаление след раняване.

През март 2008 той е арестуван за пореден път заедно с други чеченци на кораб в Швеция. След като прекарва близо две години в шведски затвор, Четаев се прехвърля в Украйна. През 2011 година Четаев е бил задържан в България, при опит за незаконно пресичане на българо-турската граница. Тогава българският съд е отказал да го екстрадира в Русия, където е бил заподозрян за връзки с терористи, тъй като има статут на бежанец в Австрия.

"Руските тайни служби са идентифицирали няколко клетки на "Ислямска държава", които планират атентати в Русия и в редица европейските страни. Една от тях е батальонът, който е съставен предимно от жители на Северен Кавказ и е ръководен от Ахмед Четаев, наричан Едноръкия", заяви говорителят на комитета Андрей Пржездомский.

Междувременно бе съобщено, че ислямисти планират атаки срещу пътнически лайнери в Средиземно море. Информацията идва от ВМС на Великобритания. От службите смятат, че терористите искат да се снабдят с военно-морско оръжие, с каквото вече разполага "Ал-Каида". Така под пряка заплаха се оказват пътническите, и търговските съдове. Опасенията са, че терористите могат да организират в Либия база и след това редовно да нападат кораби както сомалийските пирати. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Залавян в България главатар на "Ислямска държава" крои терористични атаки в Русия и Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди