изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:29 EEST
ОбС НА БАЛЧИК С ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ЗАКРИВАНЕТО НА РАЙОННИЯ СЪД    
Ред и сигурност Общинският съвет в Балчик прие днес декларация, с която се противопоставя на плановете на Висшия съдебен съвет да закрие Районния съд в града. Документът бе приет единодушно. С него общинските съветници изразяват своето категорично несъгласие, гражданско възмущение и протест срещу намерението за промяна структурата на съдебната система и създаването на нова съдебната карта, приети от ВСС през юли м. г., които биха довели до лишаване на гражданите от съдебна институция в града. В декларацията се посочва, че правораздаването в Балчик е с над 147-годишна история.  Според съветниците преустановяването на дейността на Районния съд би довело до дефицит на държавност в общината - културен, исторически и туристически район в Североизточна България.

На територията на община Балчик са разположени третият по големина в Република България курортен комплекс Албена; Курортна зона Тузлата с изграден санаториум, световно известен с лечебно профилактичната си дейност. Между гр. Балчик и КК Албена е разположена 10 км. ивица от вилни зони. По-голяма част от селата са курортни, а през летния сезон населението се увеличава многократно. Общината е привлекателна дестинация за туризъм и постоянно обитаване от много чужденци.
"Населението на общината намира своето препитание в единствената за Европа мангановата мина; Държавна психиатрична болница „Карвуна"; летище, което е в процедура за въвеждане в експлоатация за чартърни полети с държави от ЕС и извън Еврозоната; товарно пристанище и Общинско яхтено пристанище, посещавано от международни яхти и регати; предприятия от хранително-вкусова и лека промишленост, няколко голф игрища - пише в документа. - По брой население община Балчик се нарежда на трето място в областта. Темповете на развитие през последните години в социалноикономическата сфера, изразяващи се в реализация на множество инфраструктурни проекти, развитието на туризма и строителството, засиленият стокооборот, търговията на недвижими имоти, водят до необходимост от предоставяне на съдебни услуги".
В декларацията се посочва, че преместването на съда ще ограничи и лиши жителите на общината, и особено най-уязвимите сред тях, от възможността да ползват юридически, съдебни и административни услуги. Ще се утежни бюджетът на отделния гражданин, ще се намалят съдебните производства и много престъпления ще останат ненаказани. Достъпът до правосъдието ще е свързан с повече време, разходи за пътуване и отсъствие от работа. Ще се накърнят правата на хората от общината. Ще се задълбочат процесите на миграция на населението към по-големите градове и ще се окаже необратим отрицателен ефект върху демографските и социално-икономическите процеси в района.
"Водени от интересите на своите граждани, заявяваме, че описаните по-горе отрицателни ефекти са абсолютно неприемливи и настояваме за запазване на РС Балчик на съдебната карта на Република България", категорични са общинските съветници. НДТ
 


Сходни връзки

ОбС НА БАЛЧИК С ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ЗАКРИВАНЕТО НА РАЙОННИЯ СЪД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди