изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:25 EEST
ИВЕЛИНА ХРИСТОВА И РАДОСЛАВ ГЕНОВ АБСОЛЮТНИ ПОБЕДИТЕЛИ В ШАХМАТНИ ТУРНИРИ В МАНГАЛИЯ    
СпортВ близост до брега на Черно море в румънския град Мангалия в края на януари на настоящата година отново централния военноморски клуб събра като магнит 51 деца, които през свободното си време  обичат да играят шахмат. Заслугата е на неуморимия фен на шахмата в Румъния, Андрей Фурка. В качеството си на международен съдия на ФИДЕ той компетентно и бързо администрираше проявите, заедно с още други трима помощник съдии. 


 
В два от трите турнира за момчета и момичета до 10 години сред представителите  на различни училища от съседния град участваха и още две малки деца от  нашия град. Игра се по швейцарска система в седем кръга. Жребий и класиране се извършваше с компютър чрез специализирана програма. Контролата за игра бе по 15 минути на всеки състезател до края на партията. След пет часа безкомпромисна игра, множество драматични моменти и вълнения за състезатели, родители и придружаващи лица крайното класиране стана известно веднага чрез най - големия европейски шахматен портал www.chess-rezults.com. Абсолютни победители са осемгодишната Ивелина Христова и деветгодишния Радослав Генов от ЦСО – ШК Енергия 21 гр. Добрич. Техният успех остава приятно впечатление. Седемте им победи от седем партии говорят за уменията и знанията  на двете деца. Сигурен съм, че тези малки носители на две купи, златни медали и дипломи за първо място, ако продължават все така усърдно да се занимават с  древната игра  ще се радват и на  по- големи успехи.
На снимката направена по време на последното световно първенство в Порто Карас (Гърция) виждате малката Ивелина заедно с екс световната шампионка, Антоанета Стефанова. Колкото и странно да е на този форум България сред 91 държави на планетата допусна да е изпреварена по постигнатите резултати в генералното класиране, единствено от Индия. След нас са представителите на страни като Русия, САЩ, Китай и редица други. И още нещо също феноменално,  проблемно, радостно и тъжно  на световната детска шахматна сцена се оказва вече, че страни като Германия, Франция, Русия, САЩ и други  се представят от живеещите там български деца …
Разгледах и чудесните условия, които се предоставят тук в град Мангалия за игра на шахмат през свободното време на децата в съседната страна.  Същевременно сред около сто клуба в последното комплексно класиране на БФШ  на пето място в страната е ЦСО – ШК Енергия 21. Безспорен факт без да има свой шахматен дом е водещ клуб в страната с видими резултати и човешки ресурси с големи възможности. Нужна е адекватна подкрепа и съдействие от хората, от които зависи линията на развитие в нашия град. Кога ли  в  град Добрич, това ще се случи?
м.с. Тодор  ТОДОРОВ,  председател на ЦСО ШК Енергия 21, гр. Добрич
 


Сходни връзки

ИВЕЛИНА ХРИСТОВА И РАДОСЛАВ ГЕНОВ АБСОЛЮТНИ ПОБЕДИТЕЛИ В ШАХМАТНИ ТУРНИРИ В МАНГАЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди