изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:36 EET
ПСИХАРИ УБИВАТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: ЗАКРИВАТ ПСИХОДИСПАНСЕРИТЕ, ОСТАВЯТ ГИ С ПО 5 ЛЕГЛА    
ЗдравеЗакриват 12-те центъра за психично здраве (бившите психодиспансери). Те разполагат с 1506 легла, или средно с по 125 легла. Според план на центъра за обществено здраве, който вече е представен на здравния министър, центровете трябва да останат с 5 до 10 легла. Останалите се пренасочват към многопрофилни болници. Така ще се гарантира комплексно лечение, тъй като много от пациентите с душевни страдания имат и други заболявания, е аргументът на екипа на центъра за обществено здраве.

„Това е абсурдно! Защо трябва да се разрушават структури, които работят?!“, възмутиха се пред депутатите от здравната комисия вчера шефовете на психодиспансерите в София, Бургас, Добрич и Русе. На тяхното мнение бяха и националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и председателят на психиатричната асоциация доц. Христо Кожухаров. А експерти посочиха, че целта на промяната е, щом психиатричните грижи минат в многопрофилни болници, а за дейността започне да плаща НЗОК, частните болници да могат да източват и от тази дейност. Сега МЗ плаща по методика все на държавни структури.
„Центърът в Бургас, в който има 19 психиатри, и то над 50 години, обслужва население от 442 000 души. Всеки ден с линейка или полиция водят поне по един-двама пациенти в остро състояние, т.е. 400 души на година! Как ще имаме по 5 легла! Моля ви, не си правете експерименти с нас!“, заяви д-р Надя Желязкова, управител на психодиспансера. „Резки движения няма да се правят“, лаконично каза зам. здравният министър д-р Адам Персенски.


 


Сходни връзки

ПСИХАРИ УБИВАТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: ЗАКРИВАТ ПСИХОДИСПАНСЕРИТЕ, ОСТАВЯТ ГИ С ПО 5 ЛЕГЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди