изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:32 EEST
Отлагат гласуването на Кунева за министър. Била неадекватна. Тя се сравни с Маргарет Тачър! (обновена)    
Парламент АБВ няма да подкрепи кандидатурата на вицепремиера и лидер на партия „Движение българия на гражданите“ Меглена Кунева за министър на образованието, научи Епицентър. бг от свои източници в парламента. От партията на Георги Първанов са поискали отлагане на гласуването за поста за утре - докато се намери адекватна кандидатура, която да е в състояние да овладее кризата в МОН.


Поради тази причина планираното за утре гласуване на оставката на образователния министър Тодор Танев и на предложената от ДБГ кандидатура се отлага.

Както Епицентър.бг писа, номинацията на лидера на „България на гражданите“ за министър на образованието окончателно разцепи Реформаторския блок. Вече втора седмица крехката коалиция между петте партии се тресе от скандали, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Тодор Танев, а чрез процедурни хватки ДБГ успя да номинира Кунева за негов наследник.

Резултатът от поредния скандал за власт е окончателното разцепление на Реформаторския блок и категоричният отказ на 9-има депутати от 23-членната парламентарна група да подкрепят вицепремиера за образователен министър. Предложението на премиера Бойко Борисов трябваше да бъде гласувано в сряда и вече е ясно, че евентуално тя ще поеме министерството само благодарение на ГЕРБ.

В понеделник се разбра, че Меглена Кунева няма да получи подкрепата на четиримата депутати от гражданската квота. След заседание на Гражданския съвет Гроздан Караджов, Иван Иванов, Петър Славов и Мартин Димитров решиха да гласуват с "въздържал се". Пред „Епицентър.бг депутатът от ДСБ Вили Лилков потвърди, че ще гласуват срещу вицепремиера, тъй като още в края на миналата година Радан Кънев обявил, че партията ще бъде „опозиция“ на правителството.

БСП, ДПС и „Атака” вече обявиха, че няма да подкрепят номинацията на вицепремиера, като посочиха различни мотиви - липса на компетентност, позицията й за затварянето на първите 4-ри блока на АЕЦ "Козлодуй", принадлежност към комунистическата номенклатура и прочие.

Депутати от гражданската квота, чийто представител в изпълнителната власт бе Тодор Танев са убедени, че оставката му е поискана от „Движение България на гражданите“ заради 1,3 млрд. евро по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Реформатори припомнят, че тон на негативната кампания срещу Танев е дал триумвиратът „Меглена Кунева-Даниел Вълчев-Димитър Танев“.

Вълчев е бивш министър на образованието в правителството на Тройната коалиция, а Димитър Танев беше главен секретар на ведомството. С отстраняването на Танев, тройката слага ръка върху всички европейски средства за наука и образование. Именно те ще разпределят милиардите за университети, БАН и неправителствени организации.  http://epicenter.bg

 


Сходни връзки

Отлагат гласуването на Кунева за министър. Била неадекватна. Тя се сравни с Маргарет Тачър! (обновена) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди