изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:01 EEST
ТУРСКИТЕ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕДПОЧИТАТ БЪЛГАРСКИТЕ СОРТОВЕ ПШЕНИЦА, ЗА РАЗЛИКА ОТ РОДНИТЕ ФЕРМЕРИ    
ЗемеделиеПроф. Киряков: Зърненият баланс на България ще бъде застрашен при следващата люта зима. Забелязвам, че турските зърнопроизводители имат завишен интерес към нашите сортове. За съжаление, нашите зърнопроизводители започнаха да се отказват от нашата селекция, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков.



При следваща люта зима България няма да може да върже зърнения си баланс и ще трябва да внася пшеница от Египет и Азия. За това предупреди директорът на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево, проф. Иван Киряков.
Причината е, че, докато в Турция има завишен интерес към българските сортове пшеница, то българските зърнопроизводители се отказват от родната селекция.
През 2015 г. се институтът в Генерал Тошево е реализирал около 50 % по-ниски продажби на базови семена от обикновена зимна пшеница, в сравнение с 2014 г. Ако българската селекция предходните години е заемала 70 % от площите с пшеница в страната, то тази година e около 50 %, а през 2017 г. – дори 30 – 35 %. За сравнение, през миналата година само сортът Енола на Добруджанския институт е заемал 35 % от площите с пшеница в България.
Според проф. Киряков, нормално е земеделските производители да се отдръпнат от българските сортове, тъй като в момента разликата в цената между качествена пшеница с добър протеин и т.нар. фуражни пшеници е не повече от 5 стотинки на килограм. В същото време, разходът, за да се произведе качествена пшеница е поне с 50% повече, а добивът пада със 100-150 кг/дка. Нормално е да произвеждат и да търсят ниска себестойност и по-висока цена на продажби, за да реализират печалба, подчерта проф. Киряков.
Той обаче припомни, че пшеницата е култура на микроклимата. Всяка промяна на климата може да доведе до промяна и невъзможност на съответния сорт да достигне биологичния си максимум. Създадените на територията на Добруджанския земеделски институт или на института в Садово сортове са създадени за територията на България.
„Вярно е, че последните две години бяха много благоприятни и до голяма степен приличат на условията в Централна и Западна Европа – меки зими, чести превалявания. Но, ако отново има типичните български условия за отглеждане на пшеницата, ще има проблеми с баланса и ще трябва да внасяме пшеница от Египет или Азия, предупреди ученият. Според него, спад под 50 процента българска селекция в сортовата структура на земеделските производители, носи риск. НДТ
 


Сходни връзки

ТУРСКИТЕ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕДПОЧИТАТ БЪЛГАРСКИТЕ СОРТОВЕ ПШЕНИЦА, ЗА РАЗЛИКА ОТ РОДНИТЕ ФЕРМЕРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди